15 września mija termin zgłoszeń do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” dla uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. Odbędzie się on w dniach 6 i 7 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie (woj. opolskie). Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, a zwycięzcy mogą liczyć na atrakcyjne nagrody.
Głównym produktem konkursu „Czas na rybę!” jest tradycyjnie karp. Dodatkowy obowiązkowy produkt to oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony). Konkursowe potrawy serwowane będą na talerzach firmy Fine Dine. Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia-2023/
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się 6 października. Kulinarny „narybek” oceniać będą doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska: Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski i Michał Wawro. Dla uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.
Konkurs dla profesjonalistów odbędzie się 7 października. Jurorami są wybitni Szefowie Kuchni, doświadczeni sędziowie – przedstawiciele czołowych, polskich i międzynarodowych organizacji gastronomicznych: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk. Zwycięzcy tej rywalizacji zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych.
Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie oraz Organizacja Producentów Polski Karp S.A.. Patronami merytorycznymi konkursu są Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Kontakt z Organizatorami:
Aleksandra Czerkawska Grupa Rybacka „Opolszczyzna” – tel. 535 380 010
Kamil Klekowski – tel. 790 247 247
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia. Zapraszamy!