Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zaproszenie na XVII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend wakacji odbędą się XVII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Wielkie święto polskiego wina zgromadzi winiarzy z całego kraju, producentów z zagranicy, a także miłośników i pasjonatów wina oraz amatorów pysznego jedzenia. „Przegląd Gastronomiczny” jest od lat patronem medialnym wydarzenia.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle przyciągają co roku wielu miłośników enoturystyki z całego kraju. Na jasielskim rynku można spotkać winiarzy, pasjonatów i znawców polskiego wina; degustować kilkaset win, w tym etykiety nagrodzone w prestiżowym Konkursie Polskich Win. Regionalne wina najlepiej smakują z lokalnymi potrawami, a na jasielskim rynku nigdy nie braknie dobrego, lokalnego jedzenia.

Wycieczki po winnicach

XVII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle będą poprzedzone Dniem Otwartych Winnic. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować win w miejscu ich powstawania, zobaczyć winne krzewy z bliska, zajrzeć do piwnic i porozmawiać z winiarzami, zarówno z tymi, którzy mają już wieloletnie doświadczenie jak i z tymi, który właśnie szykują się do debiutu na rynku. Każda z winnic zaoferuje to co ma najlepszego – nie tylko wina, ale również regionalne przysmaki i swój niepowtarzalny klimat. Na każdej z tras oprócz przekąsek i degustacji na enoturystów będzie czekał też jeden ciepły posiłek. Przewodniczkami po winnicach będą Tatiana Mucha z Winnicomanii i Katarzyna Korzeń z EnoPortalu, które opowiedzą najważniejsze historie dot. regionu i polskiego winiarstwa, a także podzielą się ciekawostkami i anegdotami.

Tegoroczne trasy wycieczek:

  • Wycieczka I wyruszy z Dworca PKP w Jaśle o godzinie 10:00. Trasa: Winnica Sztukówka, Winnica Vetus, Winnica Stawczana Góra i Winnica Wiarus. Powrót na Dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest między godziną 18:00 a 19:00.
  • Wycieczka II wyruszy z Dworca PKP w Jaśle również o godzinie 10:00. Trasa: Winnica Dwie Granice, Winnica Vanellus, Winnica Samboria oraz Winnica Widokowa. Powrót Na Dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest między godziną 18:00 a 19:00.

Impreza biletowana – bilety w cenie 250 zł.

Koleją winne klimaty

Jedyny enopociąg w Polsce ruszy 26 sierpnia ok. 7:20 ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XVII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Każdy z pasażerów otrzyma zestaw powitalny (w tym voucher na żurek). Podczas podróży będzie możliwość degustowania win z X Konkursu Polskich Win w Jaśle. Planowy przyjazd do Jasła to godzina 10:05. Prosto z peronu, na spacer w kierunku stoisk Międzynarodowych Dni Wina zabierze enoturystów przewodnik z Muzeum Regionalnego w Jaśle.

Na jasielskim rynku na wszystkich czekać będzie 45 stoisk winiarskich z całej Polski, Jarmark Produktów Regionalnych oraz Warsztaty Degustacyjne. Pasażerami pociągu, jak co roku, zaopiekuje się WINNICOMANIA. Powrót pociągu zaplanowany jest ok. godziny 19:29 z Dworca w Jaśle (w Krakowie 22:43).

Impreza biletowana – bilety w cenie 199 zł.

Warsztaty i kolacja degustacyjna

W tym roku podczas XVII Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle oprócz sobotnich i niedzielnych warsztatów, pojawi się nowy punkt programu – „Podkarpacie na dobry wieczór”, czyli wyjątkowa kolacja, w czasie której będzie można zdegustować siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Wydarzenie poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa. Kolacja odbędzie się już w piątek, 25 sierpnia, o g. 19:00.

Sobotnio-niedzielne warsztaty będą prowadzone przez znanych ekspertów branży winiarskiej, m.in. Tomasza Koleckiego – prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Katarzynę Korzeń z EnoPortalu, Justynę Korn-Suchocką z Czasu Wina i promotora kulinarnego, Bartosza Wilczyńskiego. Spotkania odbędą się w jasielskim Salonie Win przy ul. Wyspiańskiego 16.

Bilety w cenie 95 zł – warsztaty i 250 zł – kolacja.

Bilety na ww. wydarzenia można zakupić na stronie: www.winiarze-jaslo.pl .

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron