Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszają zgłoszenia do konkursu Trophée Mille

10 listopada 2023 roku podczas Targów HoReCA w Krakowie odbędą się po raz pierwszy polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Polska 2023. Szkoła, która zwycięży podczas tych eliminacji wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji na wiosnę 2024.

Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.

Konkurs Trophée Mille skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych: zawodowych, średnich i wyższych, którzy w dniu Finału międzynarodowego tj. w marcu 2024 nie mogą mieć ukończonych 25 lat. Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera.

Wszystkie zainteresowane szkoły gastronomiczne prosimy o wysłanie maila na adres smarten@smarten.pl. W odpowiedzi Organizator prześlerRegulamin i formularz zgłoszeniowy, który należy odesłać wypełniony do 29 września.

Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Polska 2023 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i szeroką publicznością jesienią w Krakowie. W jury zasiądzie czołówka polskich szefów kuchni i cukierni na czele z założycielem i pomysłodawcą konkursu Szefem Philippem Mille, którego restauracja zlokalizowana w sercu Szampanii posiada dwie gwiazdki Michelin. Informacja o zakwalifikowanych zespołach zostanie podana do wiadomości 5 października na stronach Patronów Medialnych.

***

Trophée Mille to ceniony, międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków.

Organizator: Smarten Public Relations

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron