10 listopada 2023 roku podczas Targów HoReCA w Krakowie odbędą się po raz pierwszy polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Polska 2023. Szkoła, która zwycięży podczas tych eliminacji wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji na wiosnę 2024.
Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.
Konkurs Trophée Mille skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych: zawodowych, średnich i wyższych, którzy w dniu Finału międzynarodowego tj. w marcu 2024 nie mogą mieć ukończonych 25 lat. Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera.
Wszystkie zainteresowane szkoły gastronomiczne prosimy o wysłanie maila na adres smarten@smarten.pl. W odpowiedzi Organizator prześlerRegulamin i formularz zgłoszeniowy, który należy odesłać wypełniony do 29 września.
Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Polska 2023 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i szeroką publicznością jesienią w Krakowie. W jury zasiądzie czołówka polskich szefów kuchni i cukierni na czele z założycielem i pomysłodawcą konkursu Szefem Philippem Mille, którego restauracja zlokalizowana w sercu Szampanii posiada dwie gwiazdki Michelin. Informacja o zakwalifikowanych zespołach zostanie podana do wiadomości 5 października na stronach Patronów Medialnych.
***
Trophée Mille to ceniony, międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków.
Organizator: Smarten Public Relations