Znamy finalistów drugiej edycji konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego organizowanego przez Związek Polskie Mięso. Finałowe zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej odbędą się 27 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle pod Warszawą.
Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Do 10 marca można było nadsyłać zgłoszenia. Na ich podstawie jury wybrało finalistów.
Lista zakwalifikowanych ekip (kolejność przypadkowa):
– Piotr i Kamil ZSGH Gdańsk
– Zofia i Zuzanna Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
– Julia i Natalia Zespół Szkół nr 7 w Tychach
– Przemysław i Michał Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
– Julia i Grzegorz ZSG Poznańska
– Julia i Oleksandr Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
– Julia i Artur Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
– Aleksandra i Lena Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
– Pola i Małgorzata ZSEU w Żychlinie
– Dominik i Nikodem Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.
Gratulujemy!
O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Konkurs poprowadzi szef Marcin Budynek, a w jury zasiądą: Jarosław Walczyk – przewodniczący jury, Kurt Scheller, Robert Sowa, Teo Vafidis, Bartek Gora oraz przedstawiciel Związek Polskie Mięso.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Fot: Karina Szymczuk