Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ponowne otwarcie Warszawskiej Akademii Inspiracji MAKRO

Nowoczesne centrum szkoleniowo-kompetencyjne dedykowane przedstawicielom branży HoReCa znajduje się w nowo otwartej siedzibie MAKRO Polska, przy Alejach Jerozolimskich 186 w Warszawie. Pierwszy pokaz z degustacją odbył się 20 marca. Poprowadził go m.in. Marcin Przybysz, szef kuchni w restauracji Epoka, wyróżnionej w zeszłorocznej edycji przewodnika Michelin.

Akademia Inspiracji MAKRO, zlokalizowana w Warszawie i Krakowie, to nowoczesne centrum kompetencyjno-szkoleniowe dedykowane przedstawicielom branży HoReCa. Stołeczna Akademia Inspiracji została przeniesiona do nowej siedziby MAKRO i obecnie znajduje się przy Alejach Jerozolimskich 186. Ma bezpośrednie połączenie z halą, co sprawia, że jej pracownicy są jeszcze bliżej klientów i codziennego biznesu firmy.

Nowa Akademia Inspiracji MAKRO, o powierzchni 674 metrów kwadratowych, składa się z  6 przestronnych sal konferencyjnych, 3 profesjonalnych kuchni: warsztatowej, pokazowej i testowej, pracowni baristycznej i barowej oraz przestronnej jadalni. Każda przestrzeń została dostosowana tak, aby mieć optymalne możliwości szkoleniowe dla wszystkich przedstawicieli branży HoReCa: zarówno małych punktów gastronomicznych, jak i przedstawicieli dużych hoteli i kantyn.  W kuchni warsztatowej do dyspozycji klientów są 24 stanowiska treningowe, wyposażone w wysokiej jakości, nowoczesne sprzęty. Została ona dostosowana do prac kulinarnych i cukierniczych. Sekcje zostały wykonane z kamienia, aby ułatwić przygotowywanie ciast i czekolady. Z kolei kuchnia pokazowa składa się z 3 mobilnych, w pełni wyposażonych sekcji, dzięki którym to pomieszczenie może być nie tylko miejscem szkoleń, ale również stać się przestrzenią kreatywną dla szefów kuchni służącą do wspólnego gotowania. W kuchni testowej prowadzone są badania i monitorowanie jakości produktów przed włączeniem ich do sprzedaży.

W skład zespołu warszawskiej i krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO wchodzą czterej doświadczeni szefowie kuchni pod przewodnictwem Rafała Zaręby, Executive Chefa, 2 shadow szefów oraz 12 uznanych w branży trenerów, wśród których znajdziemy między innymi: Michela Morana, Martina Gimeneza Castro, Giancarlo Russo czy Patrycję Siwiec.

Akademia Inspiracji oferuje 4 kategorie warsztatów: Kulinarne (między innymi: Nowoczesna kuchnia polska czy Menu okolicznościowe), Cukiernicze (między innymi: 5-dniowy kurs cukierniczy,  Nowoczesne eklery, Makaroniki francuskie), Front (między innymi: kelnerskie, baristyczne czy barmańskie) oraz Biznes (finanse, marketing, kompetencje miękkie, zarządzanie zespołem czy fotografia kulinarna). Akademia Inspiracji MAKRO ma dwie placówki stacjonarne, jednocześnie szefowie kuchni udzielają konsultacji oraz prowadzą szkolenia w całej Polsce.

Jak podkreśla Dorota Nagadowska, Learning Experience Senior Manager w MAKRO Polska – Celem Akademii Inspiracji MAKRO jest wspieranie i inspirowanie  klientów oraz pracowników poprzez dostarczanie użytecznych i praktycznych rozwiązań oraz narzędzi. Szeroki zakres szkoleń, który oferujemy oraz doświadczeni trenerzy zapewniają, że każdy obecny i przyszły pracownik w branży HoReCa ma możliwość podnoszenia swoich kompetencji – dodaje.

Wszystkie działania mają pomóc naszym klientom z branży HoReCa w osiąganiu wyższych wyników finansowych, podnoszeniu jakości serwowanych dań, a następnie zachowaniu ich powtarzalność, a to wszystko w przyjaznym środowisku pracy. Dlatego nieustannie monitorujemy światowe trendy, przyglądamy się też z pełnym zaangażowaniem polskiej scenie kulinarnej i wyzwaniom, jakie obecnie stawia przed nią rynek. Wiedza pozyskana w ramach szkoleń w Akademii Inspiracji jest gotowa do implementacji w lokalach naszych klientów już następnego dnia. Restauratorzy mają różne wyzwania, a my ich po prostu o nie zapytaliśmy: Jakiego wsparcia teraz potrzebujecie? Następnie przypisujemy temat do odpowiedniego profesjonalisty z branży i opracowujemy warsztat. Tą drogą podążamy w coraz większym gronie trenerów profesjonalistów z branży HoReCa – dodaje Rafał Zaręba, Executive Chef Akademii Inspiracji.

20 marca był pierwszym dniem działania warszawskiej filii Akademii Inspiracji MAKRO po przerwie związanej z przeniesieniem placówki do nowej siedziby firmy. Marcin Przybysz, uznany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni restauracji Epoka, poprowadził warsztaty poświęcone kuchni polskiej. Podczas pokazu przygotował tradycyjne dania nawiązujące do rodzimych kulinariów.

Ważnym aspektem działalności Akademii Inspiracji MAKRO jest kształcenie kolejnych pokoleń szefów kuchni w ramach programu odpowiedzialności społecznej Szef dla Młodych Talentów. Uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. Szkolenia mają charakter teoretyczny oraz praktyczny. W ramach projektu uczestnicy mogą wziąć udział w spotkaniach stacjonarnych oraz online. Organizowane są również konkursy kulinarne, w których nagrodą są warsztaty, spotkania z gośćmi specjalnymi oraz płatne praktyki w uznanych restauracjach w Polsce.

Informacja prasowa od firmy MAKRO Polska

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content