Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach zapraszają na finał VII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Temat wiodący turnieju w roku szkolnym 2023/2024 to „Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju”.
Celem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz jest: rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz, wymiana doświadczeń między szkołami, zakładami oraz rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego.
Finał VII Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbędzie się 10-12 kwietnia 2024 r. w Zabrzu w Zespole Szkół Spożywczych im. Bronisława Hagera.
Finał będzie składał się z dwóch etapów: etap pierwszy, część pisemna – test teoretyczny oraz etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzi dwie porcje zakąski oraz dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceni m.in organizację, higienę pracy, techniki sporządzania dań smak oraz ekspozycję potraw.
W finale weźmie udział 13 uczniów z całej Polski. Zwycięzcy Turnieju zostaną zwolnieni z części egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w roku szkolnym 2023/2024.
Na zdjęciu: laureaci poprzedniej (VI) edycji Turnieju; fot. mat. prasowe.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia. Więcej informacji: www.zsspoz.zabrze.pl