Nowy numer „PG” 2/2024
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy
3 TARGI
Mistrzowie i profesjonaliści
GASTROTARGI SMAKKi 2024
4 PRAWO
Iga Bielejewska
Jak zatrudnić cudzoziemca – czy można zrobić to szybko i bezboleśnie?
6 KONKURSY
Smarten PR
Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024
7 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Winterhalter laureatem nagrody w kategorii Quality & Innovation
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Wiosna na talerzu
Kulinarne wykorzystanie nowalijek
14 WYWIADY
Anna Wilczyńska
Gotowanie jest ze mną od zawsze
Rozmowa z Bartoszem Peterem
17 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Warszawskie targi z firmą Komat
19 PATRONATY
XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej
„Arte Culinaria Italiana” 2024
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Organizacja przyjęć okolicznościowych
29 SZKOŁY
„Powróćmy jak za dawnych lat”
XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
39 COCKTAIL BAR
Mead Meadness Cup 2024
Drodzy Czytelnicy!
Ostatnie dwa miesiące były dla branży gastronomicznej bardzo intensywne ze względu na Targi EuroGastro oraz GASTROTARGI SMAKKi. Nasze czasopismo objęło patronatem medialnym oba z tych wydarzeń. Przy okazji bardzo dziękujemy za wszystkie miłe rozmowy i spotkania podczas ww. imprez.
Prawdziwa wiosna zawitała do nas w czasie Świąt Wielkanocnych, ale teraz znów na trochę się wycofała. Wraz z wiosną w sprzedaży pojawiły się nowalijki. W artykule naukowym „Wiosna na talerzu” Dorota Czerwińska przedstawiła wartość odżywczą nowalijek, zwracając szczególną uwagę na zawartość prowitaminy A, wit. C, K, folianów oraz składników mineralnych. Nowalijki cenione są ze względu na swoją świeżość, chrupkość, a także delikatny smak. O ich wykorzystaniu kulinarnym można więcej przeczytać na s. 10-13.
Zbliża się sezon przyjęć komunijnych, plenerowych oraz wesel. Ważna jest sprawna organizacja takiego wydarzenia, na które składa się wiele czynników. O czym wtedy należy pamiętać, jak uniknąć nieoczekiwanych sytuacji pisze Ewa Czarniecka-Skubina w artykule naukowym „Organizacja przyjęć okolicznościowych”. Warto zapoznać się z tą bardzo przydatną lekturą.
Ponadto, w tym numerze „PG” szczególnie polecamy wywiad z Bartoszem Peterem, znanym szefem kuchni i ekspertem kulinarnym Transgourmet, z którym porozmawialiśmy o jego drodze zawodowej, codziennej pracy, ale również sytuacji branży HoReCa w Polsce. Nie mogliśmy nie zapytać o wrażenia z Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie, z której nasza Kadra Narodowa pod przewodnictwem Bartosza wróciła z 2 srebrnymi medalami i jednym złotym za start indywidualny.
Tradycyjnie w numerze nie mogło zabraknąć działu prawnego. Iga Bielejewska, adwokat specjalizująca się w zakresie prawa transgranicznego i global mobility, przyjrzała się zagadnieniu zatrudniania cudzoziemców. W artykule „Jak zatrudnić cudzoziemca – czy można zrobić to szybko i bezboleśnie?” Autorka dała konkretne wskazówki jak przebrnąć przez gąszcz nowych i starych przepisów. Artykuł ma formę krótkiego poradnika, który może być użyteczny dla przedsiębiorców z branży HoReCa, którzy ze względu na braki kadrowe rozważają zatrudnianie cudzoziemców. Polecamy lekturę.
W tym numerze znajdziemy również obszerną relację z występu naszej ekipy – Team Poland – w finale prestiżowego konkursu Bocuse d’Or Europe 2024. W tym roku rywalizacja w norweskim Trondheim była bardzo zacięta. Tylko 10% punktów zabrakło naszemu reprezentantowi Kamilowi Tłuczkowi do znalezienia się w finałowej dziesiątce, ale Kamil już zapowiedział, że się nie poddaje i za 2 lata znów spróbuje swoich sił. Już samo znalezienie się w gronie 20 najlepszych ekip kucharskich Europy i rywalizacja z nimi była dużym osiągnięciem. Zachęcamy do zapoznania się z relacją z konkursu na s. 6-7.
Wiosna „obrodziła” konkursami kulinarnymi. Zapraszamy do lektury relacji z IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie oraz XVII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Na uwagę zasługują również konkursy dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, czyli II Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, VI Ogólnopolskie Mistrzostwa Młodych Kelnerów, XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Nad wszystkimi ww. konkursami nasza Redakcja sprawowała patronat medialny. O inspirującej roli konkursów kulinarnych opowiada Bartosz Peter we wspomnianym wywiadzie na s. 14-16.
Na koniec dobra wiadomość nie tylko dla turystów kulinarnych. Litwa jako pierwszy z krajów bałtyckich dołączyła do przewodnika Michelin. Więcej na ten temat można przeczytać na s. 33.
Przyjemnej lektury!
Redakcja