Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Skorzystaj z dotacji KPO, kup profesjonalną zmywarkę gastronomiczną i rozwijaj swój biznes!

Już 6 maja 2024 startuje nabór na dotacje dla sektora HoReCa w ramach Krajowego Planu Odbudowy. KPO oferuje niezbędne wsparcie finansowe dla przedsiębiorstw poszukujących sposobów na modernizację i poprawę efektywności. Z pakietu wsparcia, wartego 319 939 476 euro, przedsiębiorstwa mogą finansować inicjatywy związane z zieloną transformacją oraz integracją technologii cyfrowych, a to sprawia, że inwestycja w nowoczesne zmywarki gastronomiczne staje się nie tylko atrakcyjna, ale i strategiczna.

Wsparcie zielonej, cyfrowej przyszłości

Wsparcie w ramach KPO obejmuje m.in. inwestycje mające na celu poprawę efektywności energetycznej. Dodatkowo dofinansowanie może pokryć koszty związane z automatyzacją procesów oraz modernizacją systemów telekomunikacyjnych i informatycznych. Nowoczesne zmywarki gastronomiczne doskonale wpisują się w te kryteria dzięki zdolności do znaczącego ograniczenia zużycia wody i energii oraz wykorzystaniu zaawansowanych technologii cyfrowych, takich jak system Connected Wash w maszynach Winterhalter.

Marcin Wajda, Dyrektor Komunikacji i Marketingu w Winterhalter Polska, podkreśla znaczenie inwestycji w nowoczesne zmywarki: – Profesjonalne zmywarki gastronomiczne dają więcej, niż oszczędność czasu i pieniędzy. To również krok w stronę bardziej zrównoważonej przyszłości, gdzie każda kropla wody i każdy wat energii są wykorzystywane z najwyższą efektywnością. Dzięki technologii Connected Wash, nasi klienci mogą monitorować i optymalizować procesy zmywania w czasie rzeczywistym, co jeszcze bardziej zwiększa ich kontrolę nad kosztami i wpływem na środowisko.

Jak najlepiej wykorzystać środki z KPO?

Inwestycja w zaawansowane technologicznie zmywarki może przynieść długoterminowe korzyści, szczególnie dla tych przedsiębiorstw, które starają się nie tylko przetrwać obecne kryzysy, ale także rozwijać się i dostosować do oczekiwań świadomych konsumentów. Zakup nowoczesnej zmywarki to nie tylko kwestia modernizacji kuchni – podkreśla Wajda. – To także długofalowa inwestycja, która przynosi mierzalne oszczędności w postaci pieniędzy wydawanych dotąd na wodę, prąd oraz koszty rotacji personelu zajmującego się zmywaniem. Wraz z pojawieniem się profesjonalnych zmywarek gastronomicznych rosną efektywność pracy oraz standardy sanitarne — kluczowe w dzisiejszych czasach.

Ponadto, możliwość finansowania szkoleń dla pracowników pozwala na lepsze wykorzystanie nowych technologii i adaptację do cyfrowych narzędzi zarządzania, co jest nieocenione w szybko zmieniającym się środowisku gastronomicznym. Dywersyfikacja usług, takich jak rozwój oferty online czy dostawa posiłków, otwiera nowe kanały dochodów i pozwala dotrzeć do szerszego grona klientów.

Długoterminowa wartość inwestycji

Wybór odpowiednich narzędzi i technologii to klucz do maksymalizacji korzyści płynących z dotacji KPO. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne, które spełniają wymogi ekologiczne i technologiczne, mogą stanowić ważny element strategii każdego przedsiębiorstwa dążącego do zwiększenia swojej konkurencyjności na rynku. Wnioski o dofinansowanie można składać elektronicznie do 6 czerwca 2024 roku przez Lokalny System Informatyczny PARP, co jeszcze bardziej ułatwia proces aplikacyjny.

Zakup profesjonalnej zmywarki gastronomicznej przy wsparciu KPO to inwestycja, która przynosi korzyści zarówno natychmiastowe, jak i długoterminowe, przyczyniając się do zwiększenia efektywności, zmniejszenia wpływu na środowisko oraz poprawy adaptacji technologicznej w branży HoReCa.

Artykuł powstał w ramach współpracy z firmą Winterhalter Polska.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron