Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Najlepsza restauracja w Polsce 2024 roku U WIENIAWY

Finał XIII edycji elitarnego Przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Majątku Howieny w Pomigaczach, perle podlaskiej agroturystyki.  W wydarzeniu wzięło udział ponad 250 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2024. „Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam Przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w pięciu grupach : jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców. Restauracje i karczmy, które otrzymały 1 lub 2 widelce zostały ogłoszone na stronie: www.poland100bestrestaurants.pl

  • NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2024 ROKU: restauracja U Wieniawy

U Wieniawy to restauracja, która od samego wejścia zachwyca swoim smakiem i gustem. Usytuowana w centrum Warszawy, tuż obok Placu Piłsudskiego. Jedzenie „U Wieniawy” to wyjątkowa podróż po polskiej kuchni lat przedwojennych (ale i nie tylko), która z pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia. Wnętrze restauracji to prawdziwa perełka nawiązująca wystrojem i klimatem do lat 20. i 30. Każdy szczegół został tu przemyślany i zaprojektowany z dbałością o detale. Restauracja słynie z kuchni polskiej, która tu nabiera nowego wymiaru. O podniebienia gości dba szef kuchni Krzysztof Kowalski. „Maestria w kuchni powstaje nie z kawałka mięsa, który bierzesz do ręki, lecz z energii, która każe ci dzielić się z innymi dobrym smakiem” – To jego maksyma, której trzyma się w swej pracy. W roli szefa nie spoczywa na laurach, uważa, że codzienna praktyka, harmonijna współpraca z zarządzanym zespołem, uważne wsparcie serwisu, kreatywne planowanie menu – to źródła sukcesu na tym stanowisku.

  • NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2024 ROKU: Karcma Muzykancko z Poronina.

Karczmę prowadzi znany na Podhalu muzyk i folklorysta Maciek Rybka. Od urodzenia tu zamieszkały i rozmiłowany w góralszczyźnie. Choć jest specjalistą od góralskiej kuchni , od lat jego pasją jest muzyka. W „ Muzykanckiej ” połączył obie pasje i dzięki temu możemy tu nie tylko „godnie pojeść”, ale i posłuchać muzyki góralskiej.

O podniebienia creme de la creme polskiej gastronomii zadbał szef kuchni Majątku Howieny Tomasz Bułach. Uwieńczeniem wieczoru była najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana przed uroczystością rozdania nagród.

W menu znalazła się m.in. przekąska – carpaccio z polędwicy jelenia | majonez szczypiorkowy | marynowana kurka | szczaw, zupa – chłodnik z pokrzywy | jesiotr | jajko przepiórcze | kawior z pstrąga, intermezzo – sorbet o smaku trawy żubrowej, danie główne – kark z jelenia | purée z topinamburu | jałowcowy Demi Glace | szparag | kiełki groszku | łubin oraz deser – monoporcja o smaku lawendy | krem lawendowy | kwiaty lawendy. Po uroczysty rozdaniu nagród goście raczyli się wykwintnymi potrawami zaserwowanymi w formie bufetu zimnego i ciepłego.

  • OFICJALNE WYNIKI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2024

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2024:

U WIENIAWY, Warszawa

GRAND AWARD – 5 WIDELCÓW:

U WIENIAWY – Warszawa

RESTAURACJA GUSTO – Karpacz

I LOVE PASTA – Jelenia Góra

RESTAURACJA CRAFT – Wrocław

PAŁAC BRUNÓW – Brunów

DRUKARNIA SMAKU CRISTINA – Zakopane

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

WILLA POPRAD – Rytro

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

FIORENTINA – Kraków

BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków

RESTAURACJA GAVI – Kraków

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

RESTAURACJA SZÓSTKA – Warszawa

EPOKA RESTAURANT – Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

BEZ GWIAZDEK- Warszawa

RESTAURACJA SARA WOZOWNIA – Mała Wieś

NOVA WOLA – Warszawa

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

MAJĄTEK HOWIENY – Pomigacze

FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Anusin

REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża

TAWERNA FISZA CONCEPT BY MARCIN BUDYNEK – Augustów

RESTAURACJA POD SOKOŁEM – Sokółka

SEARCLE GDYNIA – Gdynia

BIAŁY KRÓLIK RESTAURANT – Gdynia

ARCO BY PACO PEREZ – Gdańsk

ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice

DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko-Biała

RESTAURACJA REFLEKTARZ – Ryn

MAGIA LUBCZYKU – Dźwirzyno

RESTAURACJA LOBSTER – Kołobrzeg

RESTAURACJA POLONAISE – Świnoujście

RESTAURACJA KARKUT – Szczecin

MUGA – Poznań

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 WIDELCE

I LOVE ITALY – Jelenia Góra

RESTAURACJA PRZYSTAŃ I MARINA – Wrocław

RESTAURACJA BERGO – Szklarska Poręba

RESTAURACJA BUBBLES – Warszawa

RESTAURACJA ELEMENTS – Świeradów-Zdrój

RESTAURACJA PIATTI – Szklarska Poręba

RESTAURACJA REGIONALNE TALERZE – Szklarska Poręba

RESTAURACJA BABINICZ – Szczawno-Zdrój

RESTAURACJA SCORIA – Bydgoszcz

RESTAURACJA PIERNICOVA – Toruń

KUCHNIA BY MARCIN SZUKAJ – Bydgoszcz

RESTAURACJA MARE E MONTI – Łódź

RESTAURACJA WĄTEK – Łódź

RESTAURACJA AMARYLIS – Kraków

RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne

A’BRACCIATE PASTA & WINE – Kraków

ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków

BOCCANERA – Kraków

SZARA GĘŚ – Kraków

RESTAURACJA MARILOR – Zakopane

RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane

ZBYRCOK – Zakopane

REGALE BAR & RESTAURANT – Kraków

RESTAURACJA REGIONALNA NOSALOWY DWÓR – Zakopane

STOCCAGGIO WINE BAR – Kraków

RESTAURACJA DWIE RZEKI – Balice

RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa

RESTAURACJA AKADEMIA – Warszawa

RESTAURACJA MOFFO – Warszawa

U KUCHARZY W ARSENALE – Warszawa

MEZE BY TEO VAFIDIS & SONS – Warszawa

AVE PEGAZ – BAR LIRYCZNY – Warszawa

RESTAURACJA MOZAIKA – Warszawa

RESTAURACJA TRẦN TRẦN – Warszawa

RESTAURACJA GRAF BY TOMASZ SMOCZYK – Sulisław

RESTAURACJA ORIENTALNA OMATSU-SUSHI – Ropczyce

GARAGE GRILL & BAR – Łomża

RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok

NOWA SZEKLA – Augustów

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

RESTAURACJA BUKSZPRYT – Rewa

RESTAURACJA MY PLACE – Gdynia

SOLMARINA RESTAURANT – Gdańsk

RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ – Istebna

RESTAURACJA KUCHNIA OTWARTA – Katowice

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

RESTAURACJA POLKA – Wisła

SPICHLERZ GLIWICE – Gliwice

RESTAURACJA MŁODNIK – Katowice

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

KAKTUSY KATO KONCEPT KULINARNY – Katowice

RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

KELNERZY W WIEŻY – Zabrze

SI SENOR – Kielce

PAŁAC WARLITY – Warlity Małe

TRATTORIA W PUSZCZY – Ruciane-Nida

RESTAURACJA PAŁACOWA – Stare Jabłonki

RESTAURACJA SIROCCO – Olsztyn

LEVEL 5 – Sianożęty

RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście

SUSHI GRILL & BAR – Świnoujście

RESTAURACJA PERSANTE – Kołobrzeg

RED SALT STEAK & WINE – Międzyzdroje

RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg

RESTAURACJA ONSEN – Kołobrzeg

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

AWARD OF EXCELLENCE – 3 WIDELCE

PAŁAC MOJĘCICE – Mojęcice

RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

NOWELA BISTRO & WINO – Wrocław

ACQUARIO – Wrocław

RESTAURACJA ALBERO – Karpacz

RESTAURACJA PAŁAC ŁAGÓW – Łagów

RESTAURACJA SALT – Toruń

CZARNA DAMA – Janowiec

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Łódź

VIALE VERDE RISTORANTE – Kraków

RESTAURACJA BIAŁA RÓŻA – Kraków

DOM MIODU I WINA – Muszyna

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

RISTORANTE TAORMINA – Oświęcim

RÓŻANA BATOREGO 19 – Tarnów

HOTEL ILKUS & RESTAURANT – Krze

CRISTINA RISTORANTE & PIZZERIA – Zakopane

MR’ JERRY RESTAURACJA & STEAK HOUSE – Nowy Sącz

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

RESTAURACJA BESKIDZKA – Andrychów

RESTAURACJA PLACEK I SKÓRKA – Brzeszcze

RESTAURACJA POD SIEKIERKAMI – Szczawnica

RESTAURACJA ORIZA – Gdów

MOZAIKA 75 – Tarnów

RESTAURACJA DZIKI BYK 2.0 – Nowy Targ

RESTAURACJA APOLLO – Nowy Sącz

BAR CAFFE BUON GIORNO – Kęty

KLONN – Warszawa

CEVICHE BAR – Warszawa

FUTURE & WINE – Warszawa

RESTAURACJA BRINDISI – Warszawa

PIZZERIA BELLA NAPOLI SPAGHETTERIA – Warszawa

RESTAURACJA LUNASOL – Józefów

RESTAURACJA LEŚNA PRZYSTAŃ – Osiek Grodkowski

RESTAURACJA W KAMIENICY – Łomża

BLACK SHEEP – Łomża

RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW – Jastarnia

RESTAURACJA FENOMEN – Gdańsk

RESTAURACJA DOTYCHCZAS – Tychy

RESTAURACJA BUKOVA – Istebna

RESTAURACJA DWÓR BISMARCA – Mysłowice

RESTAURACJA TERRA MARE – Katowice

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 – Szczyrk

RESTAURACJA TWOJA KOLEJKA – Łodygowice

U KELNERÓW – Katowice

RYNEK 11 RESTAURANT & COCTAIL BAR – Kielce

RESTAURACJA DA VINCI – Chęciny

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

RESTAURACJA HOTELU OGNISTY PTAK – Ogonki

GOŚCNIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

RESTAURACJA OSTOJA – Bogaczewo

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

2 WIDELCE

LWIA BRAMA² – Wrocław

POD PAPUGAMI RESTAURANT & COCKTAIL BAR – Wrocław

MARTIM RESTAURANT – Wrocław

RESTAURACJA DESTYLARNIA – Mierzęcin

RESTAURACJA UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW – Gola Dzierżoniowska

RESTAURACJA BASTER – Kraków

POD NOSEM – Kraków

MEAT ME – Limanowa

REST. BACZEWSKICH – Warszawa

TRATTORIA ANTICA – Opole

RESTAURACJA FERULA – Radawa

RESTAURACJA FRATELLI – Mielec

DYM NA WODZIE – Słupsk

RESTAURACJA CESARSKA – Chorzów

CAFE & RESTAURANT DOBRY ROK – Częstochowa

RESTAURACJA JOKER – Tychy

ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce

FLAVORIA – Poznań

1 WIDELEC

BISTRO 8 I PÓŁ – Wrocław

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

RESTAURACJA BONA – Kraków

RESTAURACJA CZARNA OWCA – Piwniczna

4 PORY ROKU – Toruń

RESTAURACJA MARCONI – Turzno

STÓŁ I WÓŁ – Lublin

RESTAURACJA PENSJONAT KAZIMIERSKI – Kazimierz Dolny

RESTAURACJA GĘŚ I WINO – Spała

RESTAURACJA MIÓD I WINO – Sulejów

RESTAURACJA BAJKA – Grodziec

ZAMKOWY MŁYN – Krapkowice

PAWILON TOWARZYSKI – Białystok

RESTAURACJA PAK CHOI – Sopot

RESTAURACJA BONŻUR – Gdańsk

RESTAURACJA BLUBELL – Siewierz

RESTAURACJA PARKOWA – Jastrzębie-Zdrój

RESTAURACJA PRODIŻ – Katowice

RESTAURACJA ZŁOTY SMOK – Tychy

LEŚNA PERŁA – Rudziniec

RESTAURACJA YESIOTR – Licheń Stary

ZIELONA WERANDA – Poznań

  • NAGRODY SPECJALNE:

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA 2024

REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża

NAJLEPSZY BAR KREATYWNY

AVE PEGAZ – Warszawa

AMBASADOR, PROMOTOR KUCHNI WŁOSKIEJ – Giancarlo Russo

FOOD SHARING

RESTAURACJA BUBBLES – Warszawa

DEBIUT ROKU

RESTAURACJA CANOE LOUNGE – Warszawa

KLIMATYCZNE MIEJSCE ROKU

RESTAURACJA AKADEMIA – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA AZJATYCKA

RESTAURACJA TRẦN TRẦN – Warszawa

SZEF KUCHNI JUTRA

Tomasz Czarnecki

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Dariusz Sienicki

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Paweł Stawicki

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Marcin Budynek

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Bartosz Peter

SZEF KUCHNI ROKU

Przemysław Woźny

  • NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2024

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

4 WIDELCE

 KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KLIMTÓWKA – Wolbrom

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica-Zdrój

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane

NORDOWI MOL – Celbowo

3 WIDELCE

KARCZMA U WALUSIA – Krynica-Zdrój

2 WIDELCE

SIWY DYM – Celejów

KARCZMA ŁEMKOWSKA KŁYNEC – Krynica-Zdrój

1 WIDELEC

KARCZMA U KLAGÓW – Łącko

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron