Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs „Czas na rybę!” – rekrutacja rozpoczęta

W pierwszy weekend października (4-6.10.2024), na Zamku Książęcym w Niemodlinie o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonaliści. Organizatorzy konkursu Grupa Rybacka „Opolszczyzna” i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września.

Celem konkursu jest popularyzacja karpia. To ryba, która jest hodowana na Opolszczyźnie od wieków i zakorzeniła się w lokalnej tradycji kulinarnej. W konkursowej potrawie – daniu głównym, oprócz samego karpia muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Warzywa jakie uczestnicy mają do wyboru określone są w regulaminie. Jeśli uczestnicy będą używali produktów tłuszczowych, zapewni je firma Bunge – właściciel marki Kruszwica. Najwyższej jakości przypraw dostarczy firma Darpol.

Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8000 zł. Dodatkowo firma UNOX zaprosi laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech. Z kolei uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2400 zł oraz minimalnie tygodniowy staż u szefa kuchni ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska. 

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się w piątek, 4 października. Następnego dnia, w sobotę 5 października, gotować będą szefowie kuchni. Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend.

W niedzielę odbędzie się forum dyskusyjne z pokazami najlepszych szefów kuchni pt. „Smaczna przemiana karpia”. Zachęcamy do wysyłania zgłoszeń!

Więcej o konkursie na stronie:

www.czasnarybe.opolskieryby.pl

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron