Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gdy kończą się żarty, wkracza Winterhalter

To jedno z najbardziej prestiżowych miejsc na turystycznej mapie południowej Polski, słynące z doskonałej kuchni, luksusowych warunków noclegowych oraz strategicznej lokalizacji w sercu Beskidu Sądeckiego, u stóp Jaworzyny Krynickiej. Najstarsi Sądeccy Górale już wiedzą, że Hotel Czarny Potok Resort SPA & Conference**** w Krynicy-Zdroju (bo o nim właśnie mowa) każdego roku odwiedzają dziesiątki tysięcy gości. Niezależnie od aury trwa tutaj spory ruch, a hotelowy personel pracuje na najwyższych obrotach. W sezonie zimowym, gdy obłożenie osiąga maksimum, załoga Czarnego Potoku wzbija się na wyżyny logistyki, a pomagają jej w tym urządzenia takie, jak zmywarka tunelowa Winterhalter.

Wyzwania operacyjne

To niemożliwe, by czterogwiazdkowy hotel pokroju Czarnego Potoku mógł sprawnie funkcjonować bez profesjonalnego systemu myjącego, który od samego początku służył personelowi i gościom. Urządzając zaplecza kuchenne, kierownictwo zdecydowało się skorzystać z opcji kompleksowego wyposażenia, obejmującego różnorodne narzędzia, w tym także zmywarkę. To bardzo wygodne rozwiązanie, stosowane przez wiele biznesów gastronomicznych. Niestety z czasem w Czarnym Potoku konieczne stały się częste naprawy maszyny myjącej, a gdy hotelowy personel, wskutek systematycznych spotkań z serwisantem, znał już imię jego kota i ulubiony sposób parzenia kawy, stało się jasne, że czas na zmianę urządzenia myjącego. Nie czas na żarty, gdy awaria zmywarki może grozić przestojem w obsłudze hotelowych gości! A gdy żarty się kończą, wkracza Winterhalter.

Implementacja systemu Winterhalter

W hotelu Czarny Potok mieści się aż pięć konceptów gastronomicznych, różniących się klimatem, wielkością, aranżacją i przede wszystkim menu. Największa restauracja jest w stanie ugościć blisko pół tysiąca osób. Taka ilość wymaga niezawodnych i efektywnych rozwiązań, dlatego zespół zarządzający, pożegnawszy serwisanta, zdecydował się na system myjący Winterhalter, czyli nowoczesną, kompaktową zmywarkę tunelową z Serii CTR, wyposażoną w system Energy, odzyskujący parę i ciepło. Urządzenie posiada też funkcję CONNECTED WASH®, umożliwiającą monitorowanie i analizę zużycia energii, wody i detergentów. Dzięki tej opcji można na bieżąco zwiększać efektywność i zmniejszać zużycie zasobów. Możliwość zdalnej diagnostyki problemów oznacza także, że ewentualne awarie mogą być szybko zidentyfikowane i naprawione. To z kolei skraca czas przestoju maszyny i zmniejsza liczbę koniecznych wizyt serwisowych. Z naszego doświadczenia wynika, że większość usterek może zostać wyeliminowana zdalnie, co nie daje serwisantom powodów do odwiedzin.

Proces montażu

Gdy trwa sezon, a urządzenia odmawiają współpracy, trudno o dobry moment na przerwę techniczną. Dlatego w tym szczególnym przypadku montaż odbył się nocą. Podczas gdy goście hotelu spali, ekipa montażystów Winterhalter zdemontowała starą maszynę i zainstalowała nową zmywarkę tunelową. Dzięki temu personel nie odczuł żadnych przerw. 

Jak mówi dyrektor gastronomii Hotelu Czarny Potok Resort Spa & Conference**** w Krynicy-Zdroju, Grzegorz Bartoszek: Zwykle w sezonie zimowym mamy pełne obłożenie, co przekłada się na konieczność natychmiastowej obsługi klienta. Mimo konieczności instalacji nowego urządzenia, naprawdę nie mogliśmy pozwolić sobie na przestój. Nie w szczycie sezonu. Dlatego jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydawała się instalacja nocą, z niedzieli na poniedziałek. Na szczęście wszystko poszło sprawnie i następnego dnia nasi goście mogli już używać zastawy mytej w nowej zmywarce tunelowej.

Michał Graca, Regionalny Dyrektor Sprzedaży Winterhalter, dodaje: To jeden z tych przypadków, który pokazuje, że naprawdę jesteśmy w stanie dostosować się do potrzeb naszego klienta, nawet jeżeli są wyjątkowe. Doskonale rozumiemy wyzwania stojące przed personelem branży HoReCa w środku sezonu.

Wzrost efektywności

Nowa zmywarka tunelowa z Serii CTR zużywa mniej energii (w tym także energii serwisanta). Strefy mycia wstępnego, mycia głównego i płukania końcowego są aktywowane tylko wtedy, gdy zmywane naczynia znajdują się w danej strefie. W przypadku częściowego wykorzystania zmywarki pozwala to obniżyć koszty energii. Także ilość wody używanej do płukania jest dostosowywana do aktualnej prędkości transportu. Wspomniany już system Energy odzyskuje ciepło z powietrza wylotowego, które następnie podgrzewa zimną wodę dopływową. Zmniejsza to zużycie energii w każdym procesie zmywania i obniża koszty eksploatacyjne.

Zadowolenie gości i personelu

Im szybszy i bardziej oszczędny system mycia, tym większa efektywność pracy kuchni, a tym samym lepsze doświadczenie kulinarne dla gości hotelu. Hotel Czarny Potok, słynący z legendarnej już obsługi klienta, działa jak doskonale naoliwiona maszyna. Jesteśmy dumni, że nasza zmywarka tunelowa z Serii CTR może być jej niedużym, ale ważnym trybikiem. Dzięki systemowi CONNECTED WASH® i podłączeniu zmywarki do sieci, ewentualne nieprawidłowości mogą być korygowane przez ekspertów Winterhalter zdalnie, zanim dojdzie do usterki. Gdyby jednak była taka konieczność, nasz serwisant jest gotowy do drogi: od miesięcy czeka na choćby drobne zlecenie.

Aktualności

Świąteczny Stół Pajacyka

Już 6 grudnia odbędzie się kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”! Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu, aby pomóc dzieciom i młodzieży z

Jarmark Regionalny w Lublinie

Przed nami 4. edycja Jarmarku Regionalnego organizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych przez Specjalny Ośrodek Szkolno–Wychowawczy dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron