Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Polska baristka na międzynarodowej arenie!

Już za kilka dni w Londynie Coffee Masterzy z regionu Europy i Afryki w Starbucks staną jak co roku do rywalizacji o tytuł najlepszego. Nasz kraj reprezentować będzie utalentowana Wiktoria Piasecka – najlepsza polska baristka w 2024! Starbucks Barista Championship odbędzie się w dniach 25-27 września, a miłośnicy kawy będą mogli śledzić zmagania na profilach marki na platformach społecznościowych. To niepowtarzalna okazja, by podejrzeć najlepszych baristów w akcji!

Wiktoria Piasecka dołączyła do Starbucks we wrześniu 2021 roku, mając już za sobą doświadczenie w pracy w innych kawiarniach. Chciała rozwijać się w branży, a elastyczny grafik i możliwości, jakie oferował Starbucks, były dla niej idealnym rozwiązaniem. Wybór padł na poznańską Kaponierę.

„To, co najbardziej cenię sobie w tej pracy, to proces przygotowywania napojów, które zawsze tworzę z najwyższą starannością, dbając o smak, standardy oraz estetykę. Ogromną satysfakcję przynosi mi też widok uśmiechu u Gości oraz docenienie mojej pracy.” – mówi o sobie Wiktoria.

Pasja, która napędza sukces

Dzięki zachętom kierownika kawiarni, w 2022 roku Wiktoria po raz pierwszy wzięła udział w regionalnym etapie Barista Championship. Tam poznała Karola Oberdę, zeszłorocznego Championa Polski. Jego rozwój jako Championa, podróże na plantację, czy do palarni kawy, możliwości poznania procesu powstawania kawy od podszewki i doskonalenie nowych technik, zainspirowały Wiktorię do ponownego startu.

Ogromne wsparcie ze strony zespołu i managera zmotywowały ją do doskonalenia swoich umiejętności, co zaowocowało świetnym przygotowaniem do poznańskiego etapu Barista Championship.

„Niesamowicie cieszę się na wyjazd do Londynu na etap międzynarodowy. Nie mogę się też doczekać wizyty w palarni kawy w Amsterdamie, która jest częścią możliwości, jakie daje ten wyjazd, a także poznania innych Partnerów z Afryki i Europy. Moim celem jest zdobycie nowych doświadczeń, wiedzy, a przy okazji – świetna zabawa” – mówi Wiktoria.

Międzynarodowa rywalizacja na najwyższym poziomie

Barista Championship to nie tylko rywalizacja, ale także niesamowita szansa na rozwój. To możliwość głębszego zrozumienia kawy, poznania nowych technik, a także wymiany doświadczeń z innymi baristami. Dzięki takim wydarzeniom nasi Partnerzy stają się prawdziwymi ekspertami w dziedzinie tworzenia kawy.” – mówi Vedran Modric, Dyrektor Regionalny Starbucks Polska.

Barista Championship to jedno z najważniejszych wydarzeń w kawowym kalendarzu Starbucks. W tym roku, Wiktoria Piasecka zmierzy się aż z 38 najlepszymi baristami z różnych krajów, walcząc o tytuł najlepszego w regionie EMEA. Po raz pierwszy w historii, wydarzenie będzie transmitowane na żywo, co daje szansę na śledzenie zmagań również dla polskich fanów kawy.

Kibicujmy Wiktorii w jej drodze na szczyt światowej sceny baristycznej i pamiętajmy, że najlepszą kawę serwują mistrzowie z pasją! Tymczasem Wiktorię i jej zespół można spotkać w kawiarni Kaponiera w Poznaniu, gdzie na co dzień serwuje Gościom ich ulubione napoje.

Aktualności

Czas na rybę! 2024!

Znamy uczestników siódmej edycji Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” Wśród Szefów Kuchni walczących o zwycięstwo na najlepsza potrawę z karpia br. będą: Arkadiusz Schneider i

Kulinarny Puchar Polski rozstrzygnięty

Sześć duetów, dwa dania konkursowe i tylko jeden puchar. Ten puchar! Kulinarny Puchar Polski! W tym roku wywalczył go duet Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron