Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja win przenosi nas prosto do serca słonecznej Kalifornii, oferując dwa warianty ze starannie wyselekcjonowanych szczepów winogron.

Dwa oblicza kalifornijskiego smaku

Carlo Rossi Dark to czerwone wino półwytrawne o głębokim, intensywnym charakterze, które sprawdzi się do aromatycznych mięs i serów. W jego bukiecie wybijają się nuty jeżyn, czarnych porzeczek, wiśni i ciemnej czekolady, a na finiszu śliwka. Carlo Rossi Golden White to natomiast białe półwytrawne wino, o bogatej i łagodnej palecie smaków, które pasuje do białego mięsa i dań kuchni azjatyckiej. Jego paletę tworzą wyraźne nuty gruszki, jabłka i miodu, z delikatnym akcentem cytrusów.

Kalifornia w kieliszku i na talerzu

Kalifornijska kuchnia, podobnie jak wina z linii Winemaker’s Selection, to tygiel fascynujących smaków. Daleka od stereotypowych hamburgerów czy frytek, z którymi zazwyczaj kojarzy się amerykański stół, jest kolebką potraw takich jak Crab Louie, kultowy tost z awokado, grillowane karczochy z wołowiną czy zupa cioppino. To kuchnia innowacyjna, bazująca na świeżych składnikach i czerpiąca z różnorodnych wpływów kulturowych.

W podobny sposób powstają wina Winemaker’s Selection. Do ich produkcji wykorzystywane są takie odmiany winogron, które gwarantują złożoność i bogactwo smaku. Wśród nich znajdziemy Barberę, Ruby Cabernet, Merlot, Zinfandel i Pinot Noir w winach czerwonych oraz French Colombard, Chardonnay i Moscato w winach białych.  To winogrona z najlepszych winnic, które zlokalizowane są w stanie Kalifornia – jednym z najważniejszych miejsc dla światowego winiarstwa, w którym warunki klimatyczne pozwalają na uprawę najwyższej jakości owoców. Każdy etap produkcji realizowany jest z olbrzymią starannością i odbywa się pod okiem doświadczonych specjalistów – od zbioru, przez fermentację, aż po finalizowanie wina, aby zapewnić konsumentom wyborny smak.

Pod okiem mistrza

Za stworzenie linii Winemaker’s Selection odpowiada Darren Procsal, winemaker marki Carlo Rossi, współpracujący z nią od 2012 roku. Jego blisko 40-letnie doświadczenie i pasja do tworzenia wina, gwarantują doskonałą jakość każdej butelki. Darren nadzoruje proces selekcji, analizuje smak i aromaty, oraz balans między kwasowością a wytrawnością każdej partii wina.

Łatwo jest stworzyć wino warte 100 dolarów, ale znacznie trudniej zrobić wino w przystępnej cenie, które pokocha 100 milionów konsumentów na całym świecie – przekonuje Darren Procsal, winemaker Carlo Rossi. – Niezależnie od tego, czy produkujesz wino w 60-galonowej beczce, czy w tysiącach litrów, proces decyzyjny pozostaje taki sam. Nie robię dziś nic inaczej niż wtedy, gdy pracowałem w małej winnicy w Napa Valley – dodaje Darren Procsal.

Dla kogo Winemaker’s Selection?

Nowa linia Carlo Rossi skierowana do osób ceniących jakość, harmonię oraz bogactwo aromatów. Przyciągnie w szczególności bardziej doświadczonych miłośników wina, szukających produktu o wyższym standardzie, ale bez rezygnacji z przystępnej ceny.

Wprowadzenie win z linii Winemaker’s Selection do portfolio Carlo Rossi wspierane jest działaniami marketingowymi oraz PR. 

Carlo Rossi Dark dostępne jest w butelkach o pojemności 750 ml.


[1] CEDC za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), udziały % w sprzedaży wolumenowej,

udziały % w sprzedaży wartościowej, w okresie skumulowanym w5 2022 – w4 2023 i w5 2023 – w4 2024, w kategorii: TABLE AROMATISED & FRUIT WINE.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron