Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wystawa CLEVERFOOD. For everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie zainaugurowana wystawa CLEVERFOOD for everyone. Jest ona efektem pracy międzynarodowego zespołu ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów), pod kierownictwem renomowanego Centro Ciência Viva z Lizbony. Gdyńskie Centrum jako jedyne w naszym kraju będzie prezentować CLEVERFOOD for everyone w swoich przestrzeniach.

Kluczowym przesłaniem wystawy jest promocja uczciwego, zdrowego i zrównoważonego podejścia do żywności – opartego w większym stopniu na przyjaznej planecie diecie. Tak jak jedzenie, nim trafi na nasze stoły, często musi przemierzyć tysiące kilometrów drogą morską i lądową, tak też ekspozycja Cleverfood przyjmuje formę podróży odbiorcy przez zawiłe ścieżki globalnej sieci żywnościowej. Eksplorując ją, odkrywamy przeszkody, które musimy pokonać, aby zapewnić lepszą przyszłość zasobów na co dzień przez nas spożywanych.

Wystawa CLEVERFOOD for everyone podchodzi do tematu jedzenia i żywności w sposób całościowy. Interaktywne stanowiska zachęcają do dialogu i refleksji nad wyzwaniami, które stawia przed nami współczesność: nadmierną eksploatacją zasobów, zmianą klimatu i niezdrowymi nawykami żywieniowymi społeczeństwa. Mówi o procesach związanych z uprawą, produkcją, przetwarzaniem żywności i wszelkich praktycznych aspektach związanych z jedzeniem. Podkreśla, jak ważna jest rola organizacji działających na rzecz bardziej sprawiedliwej dystrybucji jedzenia, zdrowszej produkcji w duchu zrównoważonego rozwoju. Celem wystawy jest również pokazanie, jak fundamentalną rolę jedzenie pełni w naszym życiu emocjonalnym, psychicznym – jest elementem celebrowania dobrych momentów, pomaga budować relacje i jest ważnym aspektem kultury i tradycji.

1 lutego w Experymencie odbędzie się wydarzenie otwierające wystawę CLEVERFOOD. For everyone zatytułowane Śniadanie mistrzów.

Aktualności

11 lipca przypada Dzień Kebaba

Czy ten popularny fast food to już nasze drugie danie narodowe? Wszystko wskazuje na to, że tak. Według TNS OBOP kebab to najczęściej wybierany przez

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron