Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Rekordowa liczba zgłoszeń do III edycji BEST Barista Challenge

11 marca 2025 roku, pierwszego dnia 28. Edycji EUROGASTRO, w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie, odbył się I etap eliminacji Best Barista Challenge. Zapisy osiągnęły rekordową liczbę chętnych już w pierwszych dniach rejestracji.

BEST Barista Challenge to zawody orgaznizowane przez BEST Company Solutions, lidera w branży HoReCa. Celem zawodów jest wyłonienie najlepszych baristów z całej Polski, a także wspieranie kultury picia kawy i promowanie segmentu kaw speciality. ‍

I etap eliminacji: EUROGASTRO

Do pierwszego etapu eliminacji zgłosiło się aż 17 zawodników. W pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown wzięło udział 15 z nich.

Skład sędziowski

W składzie sędziowskim znaleźli się znakomici eksperci i mistrzowie:

  • Michał Błasiak, Ambasador MONIN w Polsce, Wicemistrz Polski Baristów Latte Art
  • Mateusz Dąbek, zwycięzca I edycji BEST Barista Challenge, wielokrotny finalista Mistrzostw Polski Latte Art
  • Robert Rybczyński, Mistrz Polski Coffee Roasting 2024, założyciel i współwłaściciel palarni Story Coffee Roastres.

Sportowa rywalizacja w dwóch rundach

W pierwszej KONKURENCJI „Latte Art. Throwdown” bariści występują w losowo wybranych parach, wygrywa ten, który najlepiej wykona wzór wylosowany z koła Latte Art. W tej konkurencji zawodnicy pracują na roślinnym napoju Alpro Barista Oat. Dużą zmianą tej edycji jest wprowadzenie do rundy urządzenia do spieniania mleka i napojów – Latte Art Factory. Wykorzystanie tego rewolucyjnego urządzenia zapewni baristom równe szanse, a o wygranej zadecydują już tylko umiejętności i precyzja. Co ważne, znacznie przyczyni się do minimalizacji strat na napojach roślinnych – bariści wykorzystają dokładnie tyle napoju, ile potrzebują.

Ostatecznie do finału zakwalifikowało się czworo zawodników:

  • Kacper Chrzanowski
  • Marta Felczykowska
  • Agata Ocytko
  • Maciej Woźniakowski.

W konkurencji „Free order”, polegającej na przygotowaniu „zamówienia”, uczestnicy mieli za zadanie przygotować zamówienie składające się z dwóch napojów. Warunkiem koniecznym w tej konkurencji jest wykorzystanie dostarczonych przez organizatora produktów: przynajmniej jednego espresso, przygotowanego na bazie kawy od sponsora Story Coffee Roasters, dowolnie wybranego napoju roślinnego Alpro Barista, napoju marki Franklin & Sons oraz produktów marki Monin. Dzięki obecności na targach SCM Poland, wyłącznego importera marki Monin, zawodnicy dostali możliwość wybrania dowolnego produktu ze stoiska. Prace baristów zachwyciły sędziów kreatywnością i niesamowitymi kompozycjami smaków, czasem zaskakującymi.

Pierwszy finalista wybrany

Zwycięzcą pierwszej rundy eliminacji został Maciej Woźniakowski. Maciej już drugi raz z rzędu zapewnił sobie miejsce w finale, tym razem III edycji.

Maciej otrzymał wspaniałe nagrody ufundowane przez partnerów: automatyczny tamper Compak Cube, szklany dzbanek BRITA, napoje roślinne od ALPRO BARISTA, syropy MONIN oraz napoje Franklin&Sons. Story Coffee Roasters, sponsor kawy na zawody, przygotował także przyjemne upominki.

Jak wziąć udział: proces rejestracji

Chcesz dołączyć do grona uczestników BEST Barista Challenge? Jeszcze masz szansę, został trochę miejsc. Wejdź na stronę www.bestbaristachallenge.pl i wypełnij formularz zgłoszeniowy. Nie zwlekaj i zarejestruj się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona. Dołącz do naszej społeczności i zawalcz o tytuł BEST Baristy 2025 roku w Polsce!

Partnerzy wydarzenia i organizator

Organizatorem wydarzenia jest BEST Company Solutions. Partnerami, wspierającymi cykl są: COMPAK, Dalla Corte, Latte Art Factory, Alpro Barista, Brita Polska, Franklin&Sons, Monin.

Kawę na I etap eliminacji zapewniła palarnia Story Coffee Roastres. Przy organizacji BEST Barista Challenge w Warszawie BEST CS współpracował z PTAK WARSAW EXPO, organizatorem targów Eurogastro.

Zapraszamy na stronę www.bestbaristachallenge.pl, gdzie znajdą Państwo więcej informacji o wydarzeniu.

Aktualności

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron