Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. To jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych w Polsce, które od lat przyciąga producentów, rzemieślników, dostawców oraz właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni. W zeszłorocznej edycji wzięło udział ponad 7 tysięcy zwiedzających i ponad 100 wystawców z Polski i zagranicy, a tegoroczna odsłona zapowiada się jeszcze bardziej imponująco.

SweetTargi to idealna okazja do nawiązania kontaktów biznesowych, wymiany doświadczeń oraz odkrycia nowinek technologicznych i innowacji produktowych. W wydarzeniu biorą udział zarówno liderzy branży, jak i młodzi przedsiębiorcy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z rzemiosłem.

Wydarzenia towarzyszące podczas SweetTargów 2025:

II Konkurs „Chlebem Pachnący” – To wyjątkowe wydarzenie skierowane do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu piekarskim i gastronomicznym. Konkurs ma na celu promowanie zawodu piekarza i kucharza, a także rozwijanie kreatywności młodych adeptów. Zadania obejmują wypiek chleba, bagietek i chałek, a jury ocenia zarówno technikę, jak i oryginalność uczestników. W skład jury wchodzą m.in. Robert Sowa, prof. Jan Klimek oraz Jacek Wiarek „Gryzmi”. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Konkurs Chlebem Pachnący – szczegóły.

IV Mistrzostwa Polski na Pralinę – W tym roku temat przewodni to „Roślinna Rewolucja”. Uczestnicy będą tworzyć praliny wegańskie z wykorzystaniem wyłącznie roślinnych składników, pokazując kreatywność, technikę i wyczucie smaku. W jury znajdą się m.in. Igor Zaritskiy, Aleksandra Sowa-Trzebińska oraz Kamil Szulc. Konkurs promuje zrównoważony rozwój i nowe kierunki w cukiernictwie. Szczegóły znajdziesz tutaj: Mistrzostwa Polski na Pralinę.

II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland – Rywalizacja dla pasjonatów lodów rzemieślniczych. Uczestnicy zmierzą się w przygotowaniu wyjątkowych lodów na zadany temat oraz w finale z tajemniczymi składnikami z „czarnej skrzynki”. Jury oceni technikę, kreatywność i smak. W składzie znajdzie się m.in. Tomasz Deker– cukiernik z tytułem mistrza świata, od ponad 30 lat związany z branżą cukierniczą. Szczegóły znajdziesz tutaj: Gelato Poland.

Coffee Fest 2025– Targi palarni kaw specialty i festiwal kawy, podczas których wystawcy zaprezentują swoje najlepsze produkty i technologie. W programie znajdą się prelekcje, warsztaty parzenia kawy oraz degustacje, a całość skierowana jest zarówno do profesjonalistów z branży HoReCa, jak i pasjonatów kawy. To wydarzenie, które łączy networking biznesowy z aromatycznymi doświadczeniami smakowymi. Szczegóły znajdziesz tutaj: Coffee Fest 2025.

Twist on Coffee – konkurs dla mistrzów miksologii, którzy zmierzą się w tworzeniu wyjątkowych mocktaili na bazie kawy Harvest Poland i produktów On Lemon. Uczestnicy zaprezentują swoje autorskie kompozycje podczas Coffee Fest 2025, a jury oceni ich kreatywność, smak i technikę. Do wygrania atrakcyjne nagrody rzeczowe o wartości ponad 7 tysięcy złotych. Szczegóły znajdziesz tutaj: Twist on Coffee.

Poznaj Osobistości SweetTargów 2025!
SweetTargi 2025 to także okazja do spotkania z wybitnymi osobistościami, które inspirują, edukują i dzielą się swoją pasją. Oto one:

  • Robert Sowa – kucharz i restaurator, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Igor Zaritskiy – mistrz czekolady i przewodniczący jury IV Mistrzostw Polski na Pralinę.
  • Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady, juror w dwóch prestiżowych konkursach.
  • Aleksandra Sowa-Trzebińska – współwłaścicielka sieci Cukiernia Sowa, jurorka IV Mistrzostw Polski na Pralinę.
  • Jacek Wiarek „Gryzmi” – właściciel Manufaktury Piekarniczej Gryzmi, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Prof. Jan Klimek – ekonomista i juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Przemysław Sieradzki – szef kuchni z gwiazdką Michelin, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Daria Marszałek – współwłaścicielka COCOart’s, jurorka IV Mistrzostw Polski na Pralinę.
  • Kamil Tłuczek – szef kuchni, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Ewelina Ciosek – influencerka TikToka, gościni Strefy Rozmów.
  • Witold Mondry – zwycięzca „Hell’s Kitchen”, gość specjalny.
  • Michał Wójcik – piekarz, współorganizator II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Mirosław Kurek – prezes Stowarzyszenia Rzemieślnik, współorganizator II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
  • Adam Lubocki – mistrz lodziarstwa, juror II Mistrzostw Polski na Lody Rzemieślnicze.
  • Szymon Sapieha – technolog lodziarski i współtwórca Mistrzostw Gelato Poland.

SweetTargi 2025 to miejsce, w którym biznes spotyka się z pasją i inspiracją.

SweetTargi 2025 wspiera liczne grono Sponsorów, Partnerów oraz Organizatorów wydarzeń towarzyszących, m.in.:

Brita Polska, Barry Callebaut, UNOX Polska, Aromitalia Polska, Mercedes-Benz Inter-Car Silesia, Warsaw Academy of Pastry Arts, Sempre Group, Kawa.pl, Victoria Arduino, ON Lemon, Combi, Gioari, Harvest, La Cava, Stowarzyszenie Rzemieślnik, Piekarnia Młyn Olecko, help4bakery, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, Tony Bambino, Sempre Group, Galago Poland Sp z o o, Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Robot-Coupe, Miran cones, Telme Poland, InPlus Gastro, Stockmeier, Winterhalter Polska, Wlepki.pl, Piątnica – Strefa Mistrzów Smaku, Miasto Katowice,  Lody by Szymon Sapieha, Artisan.

Szczegóły i rejestracja

Informacje o targach 

Bilety 

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron