Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Festiwal kawy

Druga edycja Festiwalu Kawy odbędzie się w dniach 1-3 czerwca 2012 roku w Łodzi.
Celem Festiwalu jest przede wszystkim propagowanie szeroko pojętej kultury picia kawy. Kawa to nie tylko napój, to drugi na świecie biznes, ale przede wszystkim także styl życia. Festiwal jest adresowany do ludzi aktywnych, kreatywnych, pasjonatów, którym kawa towarzyszy w codziennym życiu. Każdy kto będzie chciał spróbować unikalnych kaw, lub poznać i zgłębić szereg tajników związanych z tym napojem, będzie miał niepowtarzalną okazję uczynić to w jak najbardziej praktyczny sposób. W Polsce poszerza się też środowisko osób, którzy są określani jako „Home Baristas”. Ci domowi specjaliści również będą mieli możliwość przetestować kawy oraz ekspresy i młynki do kawy. Wszyscy goście Festiwalu Kawy będą mieli okazje uczestniczyć w jednym z najciekawszych wydarzeń tego typu w Polsce, na które serdecznie zapraszamy.
Festiwal ma unikalną formułę jednej wielkiej kawiarni, gdzie kawa łączy profesjonalistów oraz miłośników kawy. Festiwal jest podzielony na kilka obszarów tematycznych:

  • Kawiarnie Festiwalowe – Ul. Piotrkowska i ścisłe centrum miasta – konkursy, degustacje, wybór najlepszej kawiarni.
  • Część ekspozycyjna – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – Stoiska firm z ekspozycją pt. „Kawa i wszystko do kawy” – prezentacja kawy, ekspresów i akcesoriów do parzenia kawy.
  • Strefa szkoleniowa – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – Prezentacje, szkolenia, cup tasting prowadzone przez specjalistów.
  • trefa relaksu – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – możliwość spotkania, porozmawiania, poznania „sztuki parzenia kawy” oraz wymiany doświadczeń z elitą najlepszych polskich baristów oraz specjalistów w dziedzinie kawy.
  • Puchar Latte Art – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – unikalna, bardzo widowiskowa formuła zawodów, gdzie bariści są oceniani przez profesjonalne jury razem z wybranymi uczestnikami.

Strona festiwalu – www.festiwalkawylodz.pl

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content