Informacja prasowa
Po raz 5 zapraszamy mieszkańców Lublina, turystów z Polski, gości z Europy. Nasz festiwal to duże przedsięwzięcie, także biznesowe. Dlatego dziękując Województwu Lubelskiemu i Miastu Lublin, naszym niezawodnym partnerom – w gronie Mecenasów witamy nowych partnerów komercyjnych: Cisowiankę Perlage – Cisowianka jest oficjalną wodą festiwalu, dobrą energię dla festiwalu zapewnia PGE Obrót S.A, relaks i wypoczynek dla naszych artystów SPA Nałęczów, dobre klimaty Perła S.A i Bank Gospodarki Żywnościowej – oraz nasz partner ogólnopolski „Olej kujawski”.
Promujemy gospodarkę ze smakiem
Po wielokulturowych odkryciach w tym roku na Scenie Smaku pokazujemy dobre praktyki biznesowe. Kuchnia jest częścią kultury, kultura częścią gospodarki – powtarzamy to za Pawłem Potoroczynem, dyrektorem Instytutu Adama Mickiewicza z Warszawy, narodowej instytucji kultury promującej Polskę w świecie. Instytut po raz drugi wspiera nasz festiwal i go promuje. Uznał, że warto. Dlaczego?
110 wydarzeń kulturalnych, kulinarnych i towarzyskich
Kiedy w ubiegłym roku przygotowaliśmy 55 wydarzeń, wydawało się, że to zaspokoi apetyt publiczności. Dziś zapraszamy na 110 wydarzeń, bo cel mamy jeden: Europejski Festiwal Smaku to drugi, po Carnaval Sztuk – Mistrzów – festiwal promujący Lublin i region w Polsce i Europie.
Fantastyczne koncerty
Balkanika, Gypsy Kal Band, Translola – prowadzi Wojciech Ossowski z Trójki
Intrygujące wystawy – Natura i harmonia w Muzeum Lubelskim, monastyr w Jabłecznej na fotografii otworkowej, klasztor Dominikanów, Czesław Czapliński „Polscy artyści Europie”, Tadeusz Rolke i Grupa Twórcza Motycz w Pub u Fotografa, Bałdyga i przyjaciele w Czarnym Tulipanie.
Nowe. Akademia Fotografii
Wraz z koncernem Leica. To kolejny partner festiwalu. Warsztaty fotografii poprowadzą: Tadeusz Rolke, Leszek Mądzik, Czesław Czapliński. Epicentrum plus Leica Monochrom Open Day – Galeria Sceny Plastycznej KUL
Konkurs Lubelskie smaki
Na zamku, dla uczniów i zawodowców, otwarty, w nowej formule z pokazami, gotowaniem na żywo, prezentacją nowych technik w gastronomii. Nagroda od festiwalu: staż u Wojciecha Modesta Amaro!
Pokazy kulinarne
Magiczne Podlasie, intrygujące Roztocze i kulinarny Trójkąt Bermudzki: Lublin, Kaźmierz, Nałęczów. Dziczyzna, jagnięcina i gęsina z Lubelszczyzny. Europa na talerzu: Belgia, Rosja, Italia. Wśród wielu pokazów szczególnie polecamy pokaz „Smaki The Rolling Stones” – czyli ulubione potrawy Charlie Wattsa – na które przyjeżdża do pensjonatu „Uroczysko Zaborek”.
Jarmark i Zielony targ
Jarmark św. Jacka: ponad 100 wystawców z Polski i Europy w 4 dni i nowość: Zielony targ na Błoniach. Polecamy szczególnie Zielony Targ. Tam będzie gotował Grzegorz Łapanowski, gospodarz Master Chef. Tam spotkacie blogerów z całej Polski. Tam stanie Chata rybacka LGR w Dolinie Tyśmienicy i Wieprza z rybnymi daniami i pokazami. I kolejna nowość: Stary Browar Bernardyńska 15. Zaczynamy już w czwartek od Nocy Golonkożerców i Artystów.
Benefis Roberta Makłowicza
Przygotowuje go 6 największych festiwali smaku w Polsce. Prowadzi go Paweł Loroch. Uroczysta laudacja na Zamku w sobotę 7 września o 18 (część zamknięta dla publiczności), część artystyczna o 20.30 na scenie z darami sceny i kuchni. Wśród artystów Justyna Szafran i Jan Kondrak z Lubelskiej Federacji Bardów. Na finał Bałkańska noc dla Roberta w klubie Dom Kultury.
Warsztaty Smakuj życie
W 3 miejscach: Trybunale Koronnym, Starym Browarze, Hades- Szeroka. Nasz gość specjalny Colin Sisson – 7 książek na lisach bestsellerów. Nauczyciel, trener biznesu. Koi nerwy i wzmacnia szefów największych koncernów. Mówimy, Colin: Zrób to na Lubelszczyźnie. Lekarze, dietetycy, psychoterapeuci, wykłady, warsztaty, medytacje. Na finał taniec na rozżarzonych węglach i najsłynniejszy hipnotyzer w Europie.
Dokładny program znajdziecie Państwo na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl
Kontakt: Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu: 515 267 177