Szanowni Państwo,
15 lutego rusza kolejna edycja organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców akcji „Warszawa od kuchni”. Tym razem świętujemy mały jubileusz: już piąty raz będziemy nagradzać najlepsze stołeczne restauracje. Hasłem przewodnim w tym roku jest „Wrócę tu!”.
Zachęcamy Państwa restaurację do wzięcia udziału w konkursie.
Regulamin znajdą Państwo na naszej stronie internetowej www.warszawaodkuchni.pl
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia, który można pobrać stąd: http://warszawaodkuchni.pl/o-konkursie/zgloszenie
Bon konsumpcyjny jest do pobrania tu: http://warszawaodkuchni.pl/o-konkursie/bon
Na bonie znajdują się dane do przelewu i adres, na jaki należy wysłać wypełnione i podstemplowane dokumenty.
Zgłoszenia przyjmujemy do 15 marca.
„Warszawa od Kuchni” akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców promująca warszawską gastronomię startuje z V edycją
Warszawska Izba Przedsiębiorców (WIP) organizuje V edycję akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni”. Tegoroczna akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa, a także posiada szeroką oprawę medialną.
W otrzymanym patronacie od wojewody mazowieckiego czytamy :,,Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym stołecznym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie.
Marszałek województwa mazowieckiego objął patronatem naszą akcję: ,,Konkurs jest doskonałą okazją do zarekomendowania najlepszych warszawskich restauracji. Prezentacji kuchni z różnych stron świata, a także promocji stołecznych potraw”.
Prezydent miasta stołecznego Warszawy: ,,to bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”.
Celem akcji jest zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji ze Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata.
Jurorami akcji są eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni z Warszawy, którzy w oparciu o regulamin oceniają restauracje. Jurorzy przekazują organizatorowi i Kapitule akcji recenzje restauracji zawierające ocenę: menu: forma prezentacji menu, lokalu: klimat, aranżacja wnętrz, jakości obsługi: czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku, dań: forma podania, wygląd posiłku, smak, dodatkowo premiowane: danie specjalne zakładu oraz obecność dań kuchni warszawskiej w menu. Członkowie Kapituły oceniają lokale na formularzach oceny, na podstawie, których Kapituła dokona ostatecznej oceny i rekomendacji lokali. Lista laureatów zostanie zaprezentowana podczas uroczystej Gali.
W ramach akcji przeprowadzany jest również konkurs „Smak Warszawy”, który jest integralnym elementem „Warszawy od kuchni”. W jego ramach uczestnicy zgłaszają potrawy, które oddają smak stolicy. W skład jury wchodzą: Dyrektor Biura Turystyki m.st. Warszawy, szef kuchni Airport Hotel Okęcie, właściciel Portalu Jami-Jami.pl, Prezes Klubu Integracji Europejskiej, Prezes Zarządu WIP – pomysłodawca.
Organizatorem akcji jest Warszawska Izba Przedsiębiorców, współpracuje z nią Klub Integracji Europejskiej.
Nad akcją honorowy patronat objęli: Wojewoda Mazowiecki, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Warszawskie Biuro Turystyki.
W akcji biorą także udział Partnerzy: Bank Pekao SA, BIG Infomonitor, Nalewki Regionalne Majewski, Mittelbach, , Gastro Magic Servise.
„Warszawa od kuchni” ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych: Polska Otranizacja Turystyczna, Telewizja TVP Warszawa, Dziennik Metro, „The Warsaw Voice”, „Przegląd Gastronomiczny”, Magazyn Przedsiębiorcy@eu, NewsGastro.pl, Czasopismo „Restauracja” (patronat branżowy), Czasopismo „Hotelarz”, Gazeta Codzienna Fakt.
Liczby obrazujące akcję „Warszawa od Kuchni”: 600 restauracji nominowanych w poprzednich edycjach, 250 restauracji uczestniczących, 125 laureatów.
O Warszawskiej Izbie Przedsiębiorców:
Warszawska Izba Przedsiębiorców to organizacja, która gromadzi pod swoimi auspicjami ponad 800 firm. Powstała w wyniku przekształcenia Warszawskiej Izby Kupców i Przemysłowców oraz fuzji z Warszawską Izbą Handlu Detalicznego i Usług. Jej misją jest organizowanie oraz reprezentowanie biznesu, propagowanie działalności gospodarczej, inicjowanie nowych idei, a także promowanie zrzeszonych członków. W tym roku mija 26 lat od jej powstania
Więcej informacji udziela:
Z pozdrowieniami
Rzecznik
Warszawskiej Izby Przedsiębiorców
Biuro Promocji Konkursu
Warszawa od kuchni
e-mail: biuro@warszawaodkuchni.pl