Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Warszawa od kuchni

Szanowni Państwo,
15 lutego rusza kolejna edycja organizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców akcji „Warszawa od kuchni”. Tym razem świętujemy mały jubileusz: już piąty raz będziemy nagradzać najlepsze stołeczne restauracje. Hasłem przewodnim w tym roku jest „Wrócę tu!”.
Zachęcamy Państwa restaurację do wzięcia udziału w konkursie.

Regulamin znajdą Państwo na naszej stronie internetowej www.warszawaodkuchni.pl
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia, który można pobrać stąd: http://warszawaodkuchni.pl/o-konkursie/zgloszenie
Bon konsumpcyjny jest do pobrania tu: http://warszawaodkuchni.pl/o-konkursie/bon
Na bonie znajdują się dane do przelewu i adres, na jaki należy wysłać wypełnione i podstemplowane dokumenty.
Zgłoszenia przyjmujemy do 15 marca.

„Warszawa od Kuchni” akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców promująca warszawską gastronomię startuje z V edycją

 Warszawska Izba Przedsiębiorców (WIP) organizuje V edycję akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni”. Tegoroczna akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa, a także posiada szeroką oprawę medialną.

W otrzymanym patronacie od wojewody mazowieckiego czytamy :,,Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym stołecznym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie.
Marszałek województwa mazowieckiego objął patronatem naszą akcję: ,,Konkurs jest doskonałą okazją do zarekomendowania najlepszych warszawskich restauracji. Prezentacji kuchni z różnych stron świata, a także promocji stołecznych potraw”.

Prezydent miasta stołecznego Warszawy: ,,to bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”.
Celem akcji jest zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji ze Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata.

Jurorami akcji są eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni z Warszawy, którzy w oparciu o regulamin oceniają restauracje. Jurorzy przekazują organizatorowi i Kapitule akcji recenzje restauracji zawierające ocenę: menu: forma prezentacji menu, lokalu: klimat, aranżacja wnętrz, jakości obsługi: czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku, dań: forma podania, wygląd posiłku, smak, dodatkowo premiowane: danie specjalne zakładu oraz obecność dań kuchni warszawskiej w menu. Członkowie Kapituły oceniają lokale na formularzach oceny, na podstawie, których Kapituła dokona ostatecznej oceny i rekomendacji lokali. Lista laureatów zostanie zaprezentowana podczas uroczystej Gali.

W ramach akcji przeprowadzany jest również konkurs „Smak Warszawy”, który jest integralnym elementem „Warszawy od kuchni”. W jego ramach uczestnicy zgłaszają potrawy, które oddają smak stolicy. W skład jury wchodzą: Dyrektor Biura Turystyki m.st. Warszawy, szef kuchni Airport Hotel Okęcie, właściciel Portalu Jami-Jami.pl, Prezes Klubu Integracji Europejskiej, Prezes Zarządu WIP – pomysłodawca.
Organizatorem akcji jest Warszawska Izba Przedsiębiorców, współpracuje z nią Klub Integracji Europejskiej.

Nad akcją honorowy patronat objęli: Wojewoda Mazowiecki, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Warszawskie Biuro Turystyki.
W akcji biorą także udział Partnerzy: Bank Pekao SA, BIG Infomonitor, Nalewki Regionalne Majewski, Mittelbach, , Gastro Magic Servise.
„Warszawa od kuchni” ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych: Polska Otranizacja Turystyczna, Telewizja TVP Warszawa, Dziennik Metro, „The Warsaw Voice”, „Przegląd Gastronomiczny”, Magazyn Przedsiębiorcy@eu, NewsGastro.pl, Czasopismo „Restauracja” (patronat branżowy), Czasopismo „Hotelarz”, Gazeta Codzienna Fakt.
Liczby obrazujące akcję „Warszawa od Kuchni”: 600 restauracji nominowanych w poprzednich edycjach, 250 restauracji uczestniczących, 125 laureatów.

O Warszawskiej Izbie Przedsiębiorców:
Warszawska Izba Przedsiębiorców to organizacja, która gromadzi pod swoimi auspicjami ponad 800 firm. Powstała w wyniku przekształcenia Warszawskiej Izby Kupców i Przemysłowców oraz fuzji z Warszawską Izbą Handlu Detalicznego i Usług. Jej misją jest organizowanie oraz reprezentowanie biznesu, propagowanie działalności gospodarczej, inicjowanie nowych idei, a także promowanie zrzeszonych członków. W tym roku mija 26 lat od jej powstania

Więcej informacji udziela:

Z pozdrowieniami
Rzecznik
Warszawskiej Izby Przedsiębiorców
Biuro Promocji Konkursu
Warszawa od kuchni
e-mail: biuro@warszawaodkuchni.pl

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron