Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

EuroGastro z kawą

Kwietniowe EuroGastro będzie jubileuszowe dla targów i 100 % kawowe z  kawowym eventem roku.

Będzie Olimpiada Kawy, Finał Olimpiady Kawy dla szkół gastronomicznych, ale to nie wszystko…

Będą trzy dni nauki – warsztaty i prezentacje dostosowane do potrzeb naszego rynku kawy.

Pierwszy dzień dla profesjonalnych baristów, palarni kawy i ekspertów kawowych.

Drugi dla importerów kawy surowej, palarni kawy dużych i małych, dystrybutorów, ekspertów jakościowych i  executives businessu kawy

Trzeci dla młodych baristów, uczniów i miłośników „czarnego złota”.

Zaprosiłem największego producenta kawy na świecie – Brazylie i najciekawszego małego -Jamajka Blue Mountain.

Zaprosiłem również znaną i ciekawą postać w naszym kawowym świecie Alf Kramer.

Będzie też Mistrzyni Polski Barista i Latte Art Agnieszka Rojewska i gościnnie Mistrz Świata w paleniu kawy.

Oczywiście mamy sponsorów. Poza lista w załączniku będą też sponsorzy nagród: MUMAC (museum historii espresso i Akademia Kawy z Mediolanu), ROYES i TEDMAR oraz PRIMULATOR jako sponsor sprzętu. 

Tomek Obracaj

Finał I Olimpiady Kawy® dla Szkół Gastronomicznych, 8 kwietnia 2016

Targi EuroGastro, Warszawa, ul. Marsa 56 C

 

 

a) Zadanie Olimpiady:

    – dla Baristów:           wykazanie znajomości zawodu w dwóch dyscyplinach z których każda reprezentuje niezbędne

          umiejętności zawodu Barista oraz okazja nawiązania kontaktu i wymiana doświadczeń z innymi            

          Baristami

    – dla Szkoły:              forma wyróżnienia najlepszych, młodych Baristów, którzy swoim talentem, umiejętnościami i pasją

                                              zmotywują kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.

    – dla Sponsorów:               reklama firmy i potwierdzenie zaangażowania w edukacje młodzieży i kulture dobrej kawy w Polsce.

    – dla Widzów:                    emocje rywalizacji, widowisko, nauka i dobra zabawa przy coraz bardziej modnym temacie kawy.

b) Uczestnictwo:

    6 finalistów pierwszej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, które odbyły się 4 grudnia 2015 w Centrum

    Szkoleniowym Dora Metal w Warszawie.

c) Zasady i konkurencje Olimpiady:

    Każda dyscyplina będzie oceniana przez akredytowanych sędziów.

    Wygrywa Barista, który otrzyma łącznie największą ilość punktów.

1. „Espresso”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut  4 identycznych espresso.

Oceniamy poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy.

Podstawy oceny: a) poprawne mielenie i dozowanie  (0-10), b) minimalna objętość naparu = 25 ml, maksymalna objętość = 35 ml łącznie z kremą (0-10) c) czas ekstrakcji minimum  = 20 sekund, maximum  = 30 sekund (0-10)

d) jakość kremy (0-10)

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyżej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

 

2.Cappuccino”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino. Oceniamy poprawność zaparzania espresso (0-10), spieniania mleka (0-10), wygląd/ trudność wzoru (0-10), identyczność / powtarzalność wzoru / latte art (0-10). 

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyzej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

 

 4. „Cup tasting”

6 zestawów po 3 filiżanki gdzie w dwóch jest ta sama kawa a w trzeciej inna.

Max 6 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch.

Kombinacja 9 gatunków kawy / identyczne  kombinacje dla każdego zawodnika.

Oceniamy ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.

Trafiona filiżanka = 6 pkt

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi +3 pkt, trzeci +1                                        MAX 42 PKT

d) Program:

piątek 8 kwietnia

10.00 – 10.30 – spotkanie z zawodnikami i sędziami (zasady zawodów)

10.30 – 11.45 – “Espresso”

11.45 – 13.00 – „Cappuccino”

13.00 – 14.00 – przerwa

14.00 – 15.00 – “Cup tasting”

15.00 – 15.15 – zakończenie Olimpiady Kawy

VIII Olimpiada Kawy® , 6-7 kwietnia 2016, Targi EuroGastro, Warszawa, ul. Marsa 56 C

a) Zadanie Olimpiady:

    – dla Baristów:           wykazanie znajomości zawodu w czterech dyscyplinach z których każda reprezentuje niezbędne

          umiejętności zawodu Barista oraz okazja nawiązania kontaktu i wymiana doświadczeń z innymi            

          Baristami

    – dla Właścicieli kawiarni:  forma wyróżnienia najlepszych, młodych Baristów, którzy swoim talentem, umiejętnościami i pasją

                                              zmotywują kolegów do większego zaangażowania.

    – dla Sponsorów:               reklama firmy i potwierdzenie zaangażowania w edukacje i kulture dobrej kawy w Polsce.

    – dla Widzów:                    emocje rywalizacji, widowisko, nauka i dobra zabawa przy coraz bardziej modnym temacie kawy.

b) Uczestnictwo:

    Warunkiem jest stała praca w kawiarni jako Barista (minimum 6 miesięcy)

    Udział mogą wziąć tylko Barisci, którzy nie brali wcześniej udziału w Polskich Mistrzostwach Barista i Olimpiadzie

    Kawy. Trenerzy i kierownicy kawiarni nie mogą brać udziału w zawodach.

    Ilość uczestników ograniczona do 12 w kolejności zapisów, max 2 Baristów z jednej sieci kawiarni

    Wpisowe PLN 200 + Vat (SCAE członkowie PLN 150 + Vat)

c) Zasady i konkurencje Olimpiady:

    Każda dyscyplina będzie oceniana przez akredytowanych sędziów.

    Wygrywa Barista, który otrzyma łącznie największą ilość punktów.

 

1.Caffe latte i macchiato art”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 2 identycznych caffe latte i macchiato. Oceniamy poprawność zaparzania espresso (0-10), spieniania mleka (0-10), wygląd/ trudność wzoru (0-10), identyczność / powtarzalność wzoru / latte art (0-10). 

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyzej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

 

2. “Irish Coffee”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut  2 Irish coffee. Oceniamy poprawność w przygotowaniu (0-10), wygląd (0-10), temperature napoju(0-10) i smak (0-10).

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyżej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

3. „Espresso na czas”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut jak największej ilości poprawnych espresso.

Oceniamy poprawność techniki przygotowania oraz wygląd.

Minimalna objętość naparu = 25 ml, maksymalna objętość = 35 ml (łącznie z krema)

Minimalny czas ekstrakcji = 20 sekund, maksymalny czas ekstrakcji = 30 sekund

1 punkt za poprawnie przygotowane espresso.                                                 MAX ? (record = 42!)

4. „Cup tasting”

6 zestawów po 3 filiżanki gdzie w dwóch jest ta sama kawa a w trzeciej inna.

Max 6 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch.

Kombinacja 9 gatunków kawy / identyczne  kombinacje dla każdego zawodnika.

Oceniamy ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.

Trafiona filiżanka = 6 pkt

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi +3 pkt, trzeci +1                                        MAX 42 PKT

d) Program:

środa 6 kwietnia

10.00 – 10.30 – spotkanie z zawodnikami i sędziami (zasady zawodów)

10.30 – 13.00 – „caffe latte and macchiato art”

13.00 – 14.00 – przerwa

14.00 – 16.30 “- “Coffee in Good Spirits”

czwartek 7 kwietnia

10.00 – 10.30 – spotkanie z zawodnikami i sędziami (zasady zawodów)

10.30 – 13.00 – „Espresso na czas”

13.00 – 14.00 – przerwa

14.00 – 16.00 – „Cup tasting”

16.00 – 16.15 – ogłoszenie wyników, nagrody i zakończenie Olimpiady Kawy

 

 

e) Organizacja: Apro Trade / Akademia Kawy® i MTTargi

    Kontakt: Agnieszka Brandys tel: 0 22 7817693 / 602 383115, email: info@akademiakawy.pl

EuroGastro „Coffee Village” 6-8 kwietnia 2016 – warsztaty i prezentacje

Warsztaty odbędą się w sali „Coffee Village” obok sceny głównej.

Maksymalna liczba uczestników jednej sesji = 24 osoby.

Udział w sesjach „A” i „B” jest darmowy, ale wymaga rejestracji najpóźniej do dnia 30 marca, obowiązuje zasada kolejności zgłoszeń.

Rejestracji na warsztaty należy dokonać wysyłając e-mail na adres tom.obracaj@aprotrade.pl, w treści podając imię i nazwisko, zajmowane stanowisko wraz z nazwą firmy i adresem.

Udział w sesjach „C” jest darmowy i nie wymaga rezerwacji, obowiązuje zasada kolejności przybycia na warsztaty.

Język prowadzenia warsztatów: PL = Polski ENG = Angielski

Środa – 6 kwietnia 2016: dedykowana dla profesjonalnych baristów, palarni kawy i ekspertów kawowych

A1– „Jak przygotować espresso wysokiej jakości”Szymon Nowicki i Robert Woźniak (Apro Trade) PL

      10.15 (dedykowane początkującym baristom i profesjonalistom branży kawowej)

A2 – „Jak przygotować kawę wysokiej jakości w domu”Dominik Urbański (Apro Trade) PL

     11.15  (dedykowane wszystkim zainteresowanym alternatywnymi metodami parzenia kawy w domu i w kawiarni)

A3 – „Jak zostać lepszym testerem kawy”Alf Kramer (Norwegia) ENG i PL

     12.15  (dedykowane profesjonalistom branży kawowej, ekspertom od jakości kawy i zainteresowanym techniką cup testingu – *zobacz poniżej)

A4 – „Kawy z Brazylii” prezentacja gatunków, obróbki, klasyfikacji i jakości oraz cupping – (BSCA – Speciality Coffee Association of Brazil) ENG i PL

     14.00  (dedykowane kupcom kawy zielonej, właścicielom palarni, kontrolerom jakości i szkoleniowcom – wiedza o kawie brazylijskiej)

A5 – „Jamajka Blue Mountain i kawy egzotyczne  ” prezentacja specjalnych gatunków kawy i cupping – Jamaica Blue Mountain (UK), ENG

     15.00  (dedykowane kupcom kawy zielonej, włascicielom palarni, kontrolerom jakości i szkoleniowcom)

A6 – TBA

      16.00

Czwartek – 7 kwietnia 2016: dedykowany dla importerów kawy surowej, palarni kawy, ekspertów kawowych i executives

B1 – „Kawy z Brazylii” prezentacja gatunków, obróbki, klasyfikacji i jakości oraz cupping – (BSCA – Speciality Coffee Association of Brazil) ENG i PL

     10.15  (dedykowane kupcom kawy zielonej, właścicielom palarni, kontrolerom jakości i szkoleniowcom – wiedza o kawie brazylijskiej)

B2 – „Jak zostać lepszym testerem kawy”Alf Kramer (Norwegia) ENG i PL

     11.15  (dedykowane profesjonalistom branży kawowej, ekspertom od jakości kawy i zainteresowanym techniką cup testingu – *zobacz poniżej)

B3 – „Rynek kawy w Polsce” – „kiedyś i teraz, import i handel” panel ekspertów – Tom Obracaj (Apro Trade) PL i ENG

     12.15  (dedykowane kupcom kawy zielonej, palarniom dużym i małym i dystrybutorom kawy palonej)

B4 – „Jak kupować kawę surową – zasady handlu międzynarodowego i logistyka”Tom Obracaj i BSCA, ENG i PL

      14.00(dedykowane dla importerów kawy zielonej, kupców dla palarni przemysłowych i małych)

B5 – „Business mix 1” – okazja do biznesowej dyskusji o kawie z ekspertami i przedstawicielami branży kawy z kluczowych sektorów przemysłu.

      15.00 (dedykowane importerom kawy surowej, palarniom przemysłowym, małym i mikro, dystrybutorom kawy palonej i właścicielom kawiarni)

B6 – „Business mix 2” – kontynuacja biznesowej dyskusji o kawie

      16.00

Piątek – 8 kwietnia 2016: dedykowany dla młodych baristów, shop i micro palarni kawy i miłosników kawy

C1 – „Jak przygotować kawę wysokiej jakości w domu”Dominik Urbański (Apro Trade) PL

     10.15  (dedykowane miłośnikom kawy i początkującym baristom)

C2 – „Jak zostać lepszym testerem kawy”Alf Kramer (Norwegia) ENG i PL

     11.15  (dedykowane miłośnikom i młodym profesjonalistom zainteresowanym cup tastingiem i oceną kawy – * zobacz poniżej)

C3 – „Brazylia i Jamajka Blue Mountain” wspólna prezentacja i cuppingu (BSCA i JBM UK) ENG i PL

     12.15  (dedykowane miłośnikom kawy i młodym profesjonalistom zainteresowanym odkrywaniem walorów kaw jednorodnych)

C4 – „Jak przygotować perfekcyjne espresso i cappuccino”Agnieszka Rojewska – Mistrzyni Polski Barista i Latte Art

  1. (dedykowane baristom zainteresowanym umiejętnosciami potrzebnymi do osiągnięcia tytułu Mistrza Barista i Latte Art J)

Organizator „Coffee Village” – Tomek Obracaj we współpracy z Apro Trade/Akademia Kawy® i MTTargi/EuroGastro

Kontakt: tel. 00 48 22 781 7693, kom. +48 604 900 934, e-mail: tom@tomcaffe.com

Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu warsztatów i prezentacji z przyczyn niezależnych od siebie.

* – „Jak zostać lepszym testerem kawy” – A3, B2, C2

„Koła smaków i aromatów są dobre tak jak książki i artykuły o sensoryce i niezliczone opisy, klasyfikacje zrobione przez szereg firm i organizacji .

Ale w odniesieniu do bycia dobrym testerem i zrozumienia reakcji na prezentowane kawy, trzeba poznać fizjologię, psychologię i socjologię stojącą za sposobem, w jaki oceniamy i selekcjonujemy kawę.

Alf Kramer, łącząc doświadczenie ICO (International Coffee Organization), SCAE (Speciality Coffee Organization of Europe) i studia psychologiczne z zachowania Konsumenta, zapozna uczestników z techniką zrozumienia oceny i wyboru kawy. System który pozwoli na dokonanie wyboru kawy co może bezpośrednio wpłynąć na sukces Twojego biznesu”.

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron