W malowniczo położonej Gminie Narol odbędzie się jedno z największych wydarzeń kulturalnych Województwa Podkarpackiego. Zapraszamy na wspaniałe, czterodniowe wydarzenie odbywające się od 7 do 10 lipca pod nazwą „Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza”. W trzeci dzień Święta Narola odbędzie się m.in. wspaniała uczta gastronomiczna, do której udziału już teraz zapraszamy. Dla uczestników zaplanowaliśmy wiele atrakcji m.in. kulinarnych, do których zaliczyć można:
III Konkurs Kulinarny – „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”. Warto zaznaczyć, że jest konkursem Nominowanym do KPP.
W konkursie weźmie udział 9 lub 12 zakwalifikowanych drużyn występujących wg wylosowanej kolejności. Każda drużyna będzie miała za zadanie: sporządzenie głównego dania z karpia i deseru z wykorzystaniem miodu wielokwiatowego i sera zagrodowego wiejskiego ricotta zwykła.
Uroczyste Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego Nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski pn. „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” odbędzie się na scenie głównej.
Moderator: Krzysztof Gawlik
Konferansjer: Michał Bałazy
Warsztaty edukacyjno-kulinarne:
Dwóch wykwalifikowanych kucharzy przeprowadzi warsztaty z udziałem zainteresowanych.
Warsztaty będą polegać na filetowaniu karpia i kury.
Kolejną częścią będzie przyrządzenie potraw z karpia, kury, sera twarogowego wiejskiego i miodu wielokwiatowego.
Efekty warsztatów będą przekazane do degustacji publiczności.
Promocja innowacyjności w gospodarstwie:
Prezentacja multimedialna programu gospodarstwa rybackiego – pt. transport ryb z natlenianiem wody.
Pokaz kulinarny Mistrzów:
Skierowany do szerokiego grona odbiorców, przeprowadzony przez wykwalifikowanych 7 zawodowych kucharzy, mających doświadczenie i cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego w Polsce. Będą to Ci sami mistrzowie, którzy dokonywać będą oceny dań konkursowych w trakcie konkursu kulinarnego.
Głównymi składnikami pokazu będą: karp, kurczak, deser z sera zagrodowego wiejskiego – smakowego słodkiego i sera ricotta zwykła.
Prezentacja innowacyjnej kuchni:
Pokaz kuchni molekularnej – wytworzenie lodów za pomocą ciekłego azotu zaprezentowany przez wykwalifikowanych kucharzy: Jarosława Uścińskiego i Krzysztofa Gawlika. Celem pokazu jest ukazanie innowacji technologicznej w kuchni dla szerokiego grona odbiorców.
Ryneczek produktów tradycyjnych:
Prezentacja następujących produktów lokalnych – minimum 6 stoisk:
- Stoisko z karpiem królewskim wędzonym – produkt dwukrotnie nagrodzony podczas „Agro-Bieszczady w Lesku” w 2008 r. zdobył pierwszą nagrodę, w 2009 r. uzyskał nominację do „Perły”
- Stoisko z miodami z Pasieki Roztocze – produkt cieszący się doskonałą jakością i smakiem z uwagi na pochodzenie z nieskazitelnych terenów, lasów, łąk i pól.
- Stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka krowiego z wolnego wypasu.
- Stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka kóz i owiec z wolnego wypasu.
- Stoisko tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
- Stoisko z pieczywem z domowego wypieku.
- Pieczenie byka.
- Stoisko Prymat
Stoiska prezentujące potrawy dziedzictwa kulinarnego – konkurs z potraw regionalnych:
Potrawy sporządzone z kurczaków (produktu lokalnego) według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, prezentowane na 10 stanowiskach przez lokalne koła gospodyń.
Ponadto na rynku w Narolu będzie scena główna tzw. muzyczna, na której zaprezentują się zespoły muzyczne o nurcie muzyki, folklorystycznej, folkowej i rozrywkowej. Gwiazdą wieczoru będzie znany i ceniony zespół „Video”. Do atrakcji jarmarku zaliczyć należy kiermasz ginących zawodów i rynek rękodzielników i twórców ludowych. Już w tym momencie serdecznie zapraszamy na jedno z największych wydarzeń Województwa Podkarpackiego.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Załączniki: