XIV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”
W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron – z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino (i dowolnych składników); drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów (i dowolnych składników). Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
Jury profesjonalne degustacyjne: Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
- 1.Restauracja Zielona Górka – Pabianice
Dawid Pluta
Jędrzej Lewandowski
- 2.Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon
- 3.Restauracja Bistro Rój – Warszawa
Przemysław Łyszkowski
Przemysław Błaszczyk
- 4.Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn
Tomasz Ptak
Bartłomiej Gniazdowski
- 5.Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz
Sebastian Szynkiewicz
Patrycja Reichm
- 6.Restauracja Oleska 102 – Opole
Szymon Szendlak
Tomasz Karoń
- 7.Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków
Mateusz Guzik
Rafał Tobiasz
- 8.Hotel Restauracja Piano- Lublin
Piotr Huszcz
Paweł Gałecki
- 9.Restauracja Scandale Royal – Kraków
Tobiasz Dziura
Łukasz Niziński
- 10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa
Tomasz Kowal
Kamil Miszczyk
- 11. Restauracja Ed Red – Warszawa
Bartosz Biały
Łukasz Kostrzewski
- 12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok
Angelo Colombo
Mateusz Nienałtowski
- 13. Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań
Roman Serdiuk
Grzegorz Elsner
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.
- Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
- Wanda Kwietniewska i Anna Surga
- Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
- Paweł Stasiak i Daria Stasiak
- Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
- Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba
Gwiazdy przygotują dooczny jury jedno danie – makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów, wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.
Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz- Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski- Dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.
Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.
Serdecznie zapraszamy 23 lutego 2019 roku do Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT
w Augustowie.
PROGRAM
22.02.2019 Piątek
Od 14.00 Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu dla profesjonalistów i gwiazd, jury , sponsorów i gości w Hotelu Warszawa
18.00-21.00 Kolacja – Restauracja Pinarbo
20.00 Odprawa konkursowa z jury dla uczestników konkursu dla profesjonalistów i gwiazd – Sala konferencyjna Necko
21.00- 02.00 Restauracja Pinarbo ( muzyka mechaniczna – DJ )- spotkanie integracyjne
Od 15.00 Montaż sceny i stanowisk do gotowania- sala konferencyjna Wigry
Od 18.00 Montaż stanowisk ekspozycyjnych sponsorów- sala konferencyjna Wigry, foyer sali Wigry, foyer sali Necko, holl recepcyjny
23.02.2019 Sobota
7.00-10.00 Śniadania hotelowe – Restauracja Pinarbo
9.30 Oficjalne otwarcie konkursu – sala konferencyjna Wigry
10.00- 16.00 Konkurs kulinarny dla profesjonalistów – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – sala konferencyjna Wigry
12.00- 16.00 Konkurs kulinarny dla Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – sala konferencyjna Wigry
13.00 – 15.00 Lunch – Restauracja Pinarbo
16.30-19.00 Demontaż stanowisk konkursowych i stanowisk sponsorskich – przygotowanie sali do uroczystej gali- sala konferencyjna Wigry
17.00 Przygotowanie sceny i próba zespołu muzycznego LP Luigi Pagano – Restauracja Pinarbo
19.00 Dinner- kolacja serwowana – Restauracja Pinarbo
20.30 -21.30 Uroczysta Gala – sala konferencyjna Wigry
21.30-01.00 Dinner – bufety oraz koncert zespołu LP Luigi Pagano – Restauracja Pinarbo
24.02.2019 Niedziela
7.00-11.00 Śniadania hotelowe- Restauracja Pinarbo
Do 13.00 Wykwaterowanie z hoteli