Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

XIV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

XIV konkurs włoskiej sztuki kulinarnej

W dniu 23 lutego 2019 roku odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Polsce, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels , patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2019.

Konkurs odbędzie się w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie, który jest podczas tej edycji współorganizatorem konkursu.

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym. Młodzi kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP jedno danie konkursowe.       W tym roku Gwiazdy gotują z bliskimi osobami. Zobaczymy w akcji : Izabelę Trojanowską, Wandę Kwietniewską, Zygmunta Chajzera, Pawła Stasiaka, Tomasza Kozłowicza i Luigi Pagano.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron