1 czerwca Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet wraz z Sebastianem Plasotą zajęli czwarte miejsce i uzyskali wyróżnienie za najlepsze danie z halibuta w finale Global Chefs Challenge podczas Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. 40 drużyn z całego świata przez 4 dni rywalizowało w 3 kategoriach – do zdobycia był tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie.
Global Chefs Challenge to konkurs organizowany przez WACS (World Association of Chef’s Societies), który odbywa się co 2 lata. Składa się on z eliminacji regionalnych i finału. Podzielony jest na trzy kategorie: Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge oraz Global Young Chefs Challenge – czyli kategoria juniorska do 25 lat. Jest to konkurs zespołowy. Zadanie polega na przygotowaniu menu z wykorzystaniem produktów wskazanych przez organizatora. Oceniane są: faktura, sposób serwowania potrawy, a przede wszystkim – jej smak.
Nasi reprezentanci
Polskę reprezentował Bartosz Peter, który jest dwukrotnym zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski 2017 i 2018. Zdobył również złoty, srebrny i brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018 oraz srebrny i brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2016, a także srebrny medal na europejskich eliminacjach do Global Young Chef Challenge. Wraz z Bartoszem w teamie był również Sebastian Plasota, który zajął drugie miejsce polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or, organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Przygotowuje się również do startu wraz z drużyną juniorów na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu.
Przygotowania do tegorocznej edycji odbywały się od kilku tygodni w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Kluczowe w konkursach o takiej randze jest wnikliwe przestudiowanie regulaminu. Na tej podstawie Bartosz Peter oraz Sebastian Plasota przygotowali receptury i kreowali smaki poszczególnych dań, a na końcu dopracowywali ich prezentację i ćwiczyli serwis. Niemniej ważne są próby czasowe.
Konkursowe menu
Kucharze zaproponowali czterodaniowe menu konkursowe na bazie produktów dostarczonych przez organizatora. Przekąska to danie całkowicie wegańskie, bazujące na flanie z kokosa i wędzonego tofu oraz krokiet ryżowy „curry”. Danie rybne, zgodnie z regulaminem konkursu, musiało być oparte na norweskim halibucie. Bartosz Peter i Sebastian Plasota podali go w towarzystwie pomidora i cukinii, a także wasabi i imbiru. Danie główne zostało przygotowane z trzech różnych elementów cielęciny: polędwicy, grasicy i karku wraz z cebulą i pasternakiem. Deser powstał na bazie herbaty earl grey, mlecznej czekolady i owoców – mango i mandarynki. Kucharzom zależało na opracowaniu innowacyjnych połączeń, jak np. tortellini z halibutem, w daniu głównym pojawił się nowoczesny kartacz, a na deser pączek z kremem z herbaty earl grey na ciepło.
– Byliśmy bardzo dobrze przygotowani. Skupiliśmy się głównie na smaku potraw, bo to on jest najwyżej oceniany przez sędziów. Cieszy nas czwarte miejsce, bo konkurenci pokazali bardzo wysoki poziom. Jesteśmy dumni z wyróżnienia, jakie uzyskało nasze danie rybne. Dzisiaj świętujemy! – powiedział po konkursie Bartosz Peter.– Lubię rywalizację i atmosferę konkursów. Zawsze stawiam sobie poprzeczkę wysoko i mam głowę pełną pomysłów. W końcu gastronomia to niekończąca się nauka. Jestem bardzo wdzięczny za ogromny wkład Transgourmet, Selgros i Instytutu Kulinarnego w ten sukces. Bez wsparcia i długofalowych inwestycji w rozwój szeroko pojętej gastronomi zdobywanie tak wysokich lokat nie byłoby możliwe – dodaje.
Bartosz Peter jest ekspertem Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Kapitanem Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polskich. Transgourmet i Selgros Cash & Carry jako główny sponsor z dumą wspierają polską kadrę poprzez dostarczenie produktów potrzebnych do przygotowania potraw oraz udostępnienie przestrzeni Instytutu Kulinarnego do treningów.