Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Catering dietetyczny z szerokim wyborem menu?

Rozmowa z Pawłem Jóźwikiem, właścicielem cateringu 5 Posiłków Dziennie, o nowej jakości w branży cateringu dietetycznego.

Co było inspiracją do stworzenia cateringu 5 Posiłków Dziennie?  

Z uwagi na to, że to już nasza kolejna firma, rozpoczęliśmy od rozpoznania rynku. Szukaliśmy możliwości inwestycji, a analiza biznesowa pokazała potencjał, jaki wykazywała branża cateringu dietetycznego. Dodatkowym powodem były moje własne doświadczenia z tą usługą. Mieszkając kilka lat w Warszawie, sam byłem odbiorcą diet pudełkowych. Wówczas jakość dostarczanych dań była dla mnie niewystarczająca. W tamtym czasie w moim rodzinnym mieście – Jarocinie ten rodzaj usługi realizowała tylko jedna firma. Podjąłem więc decyzję o inwestycji w ten sektor.

Są Państwo obecni w wielu dużych polskich miastach na terenie całego kraju. W jaki sposób rozwiązujecie kwestie logistyczne dostaw do Klientów?

Nasza oferta jest dostępna nie tylko w dużych miastach, ale także w mniejszych miejscowościach. W tej chwili można korzystać z naszych diet w 2800 miejscowościach w całej Polsce. Opracowaliśmy własny system dostarczania, który gwarantuje nam dostawę do 7 rano każdego dnia od Zakopanego po Hel.

Kto jest Państwa głównym Klientem? 

Skupiamy się na Kliencie indywidualnym, ale współpracujemy również z firmami. Coraz popularniejsze stają się pakiety socjalne, gdzie pracodawca dofinansowuje lub finansuje w całości diety dla pracowników.

 Co wyróżnia Was na tle innych firm dostarczających catering dietetyczny?

Jako osoby, które weszły w branżę bez wcześniejszego doświadczenia, zwracamy uwagę na inne aspekty. Podchodzimy do wyzwań w sposób nieszablonowy, nastawiając się na szukanie rozwiązań, bez skupiania się na problemach. To pozwala nam ciągle się rozwijać.

Różnorodność posiłków jest dla nas bardzo ważna, dlatego oferujemy bogaty wybór menu. W najwyższym pakiecie mamy codziennie do wyboru aż 25 dań. W większości firm cateringowych za taką opcję trzeba dopłacić.

Dzięki sprawdzonym dostawcom, takim jak Transgourmet oraz nowoczesnemu zakładowi przystosowanemu w 100% do produkcji cateringu dietetycznego utrzymujemy najwyższą możliwą jakość naszych posiłków. Ścieżka technologiczna zaplanowana jest od przyjęcia produktu do jego wydania. Od momentu przygotowania i schłodzenia szokowego, dania są utrzymywane cały czas w ciągu chłodniczym, co wpływa na ich wysoką jakość.

Jak często zmieniacie Państwo jadłospis?

Codziennie mamy pakiet 25 dań do wyboru, natomiast jadłospis powtarza się dopiero po 6 tygodniach. Nad przygotowaniem menu czuwa nasz szef kreatywny Jakub Kasprzak.

W swojej ofercie macie Państwo wiele typów diet. Jak ważne, w tak zróżnicowanych produktowo posiłkach, jest planowanie i realizacja dostaw?

Jest to kluczowa kwestia. Potrzebny jest nam sprawdzony partner, który zweryfikuje swoje dostawy oraz oferuje produkty najwyższej jakości. Ze względu na naszą lokalizację terminowość dostaw jest szczególnie ważna. Nawet brak jednego produktu może wpłynąć na realizację całego menu.

Transgourmet oferuje bardzo szeroką gamę produktów, co jest dla nas niezwykle istotne. Firma jest elastyczna w kwestii terminów dostaw, czy dodatkowych dni dowozów. Cenimy możliwość wprowadzenia do oferty produktów na nasze życzenie. Wraz z rozwojem działalności pojawiają się różne potrzeby, jak np. zwiększenie pojemności opakowań, w jakich dostarczane są produkty. Zespół sprzedażowy Transgourmet jest bardzo otwarty na dostosowywanie asortymentu do naszych potrzeb. 

Jakie diety cieszą się obecnie największą popularnością?

Obecnie Klienci, korzystając z wyboru menu, komponują diety samodzielnie spośród wielu dań przygotowywanych każdego dnia. Konsumenci mają szerokie możliwości zróżnicowania swojej diety. 90% zamówień, które są przez nas realizowane każdego dnia, to indywidualnie skomponowane posiłki w różnej konfiguracji.

Chcielibyśmy zapytać jeszcze o rolę Pana Jakuba Kasprzaka kucharza, który z Państwem współpracuje w Państwa działalności.

Kuba wniósł do naszej kuchni nowy standard smaku i jakości. Zawdzięczamy mu również rozwój, poprzez rozpoznawalność i poszanowanie w środowisku kucharzy. Pełni w naszej firmie rolę szefa kreatywnego, przygotowuje menu oraz receptury do wszystkich naszych diet.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron