Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Rekordowa liczba zgłoszeń do III edycji BEST Barista Challenge

11 marca 2025 roku, pierwszego dnia 28. Edycji EUROGASTRO, w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie, odbył się I etap eliminacji Best Barista Challenge. Zapisy osiągnęły rekordową liczbę chętnych już w pierwszych dniach rejestracji.

BEST Barista Challenge to zawody orgaznizowane przez BEST Company Solutions, lidera w branży HoReCa. Celem zawodów jest wyłonienie najlepszych baristów z całej Polski, a także wspieranie kultury picia kawy i promowanie segmentu kaw speciality. ‍

I etap eliminacji: EUROGASTRO

Do pierwszego etapu eliminacji zgłosiło się aż 17 zawodników. W pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown wzięło udział 15 z nich.

Skład sędziowski

W składzie sędziowskim znaleźli się znakomici eksperci i mistrzowie:

  • Michał Błasiak, Ambasador MONIN w Polsce, Wicemistrz Polski Baristów Latte Art
  • Mateusz Dąbek, zwycięzca I edycji BEST Barista Challenge, wielokrotny finalista Mistrzostw Polski Latte Art
  • Robert Rybczyński, Mistrz Polski Coffee Roasting 2024, założyciel i współwłaściciel palarni Story Coffee Roastres.

Sportowa rywalizacja w dwóch rundach

W pierwszej KONKURENCJI „Latte Art. Throwdown” bariści występują w losowo wybranych parach, wygrywa ten, który najlepiej wykona wzór wylosowany z koła Latte Art. W tej konkurencji zawodnicy pracują na roślinnym napoju Alpro Barista Oat. Dużą zmianą tej edycji jest wprowadzenie do rundy urządzenia do spieniania mleka i napojów – Latte Art Factory. Wykorzystanie tego rewolucyjnego urządzenia zapewni baristom równe szanse, a o wygranej zadecydują już tylko umiejętności i precyzja. Co ważne, znacznie przyczyni się do minimalizacji strat na napojach roślinnych – bariści wykorzystają dokładnie tyle napoju, ile potrzebują.

Ostatecznie do finału zakwalifikowało się czworo zawodników:

  • Kacper Chrzanowski
  • Marta Felczykowska
  • Agata Ocytko
  • Maciej Woźniakowski.

W konkurencji „Free order”, polegającej na przygotowaniu „zamówienia”, uczestnicy mieli za zadanie przygotować zamówienie składające się z dwóch napojów. Warunkiem koniecznym w tej konkurencji jest wykorzystanie dostarczonych przez organizatora produktów: przynajmniej jednego espresso, przygotowanego na bazie kawy od sponsora Story Coffee Roasters, dowolnie wybranego napoju roślinnego Alpro Barista, napoju marki Franklin & Sons oraz produktów marki Monin. Dzięki obecności na targach SCM Poland, wyłącznego importera marki Monin, zawodnicy dostali możliwość wybrania dowolnego produktu ze stoiska. Prace baristów zachwyciły sędziów kreatywnością i niesamowitymi kompozycjami smaków, czasem zaskakującymi.

Pierwszy finalista wybrany

Zwycięzcą pierwszej rundy eliminacji został Maciej Woźniakowski. Maciej już drugi raz z rzędu zapewnił sobie miejsce w finale, tym razem III edycji.

Maciej otrzymał wspaniałe nagrody ufundowane przez partnerów: automatyczny tamper Compak Cube, szklany dzbanek BRITA, napoje roślinne od ALPRO BARISTA, syropy MONIN oraz napoje Franklin&Sons. Story Coffee Roasters, sponsor kawy na zawody, przygotował także przyjemne upominki.

Jak wziąć udział: proces rejestracji

Chcesz dołączyć do grona uczestników BEST Barista Challenge? Jeszcze masz szansę, został trochę miejsc. Wejdź na stronę www.bestbaristachallenge.pl i wypełnij formularz zgłoszeniowy. Nie zwlekaj i zarejestruj się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona. Dołącz do naszej społeczności i zawalcz o tytuł BEST Baristy 2025 roku w Polsce!

Partnerzy wydarzenia i organizator

Organizatorem wydarzenia jest BEST Company Solutions. Partnerami, wspierającymi cykl są: COMPAK, Dalla Corte, Latte Art Factory, Alpro Barista, Brita Polska, Franklin&Sons, Monin.

Kawę na I etap eliminacji zapewniła palarnia Story Coffee Roastres. Przy organizacji BEST Barista Challenge w Warszawie BEST CS współpracował z PTAK WARSAW EXPO, organizatorem targów Eurogastro.

Zapraszamy na stronę www.bestbaristachallenge.pl, gdzie znajdą Państwo więcej informacji o wydarzeniu.

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron