Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Cykl kolacji charytatywnych „Przyjaciele Gotują”

„Mistrz i Małgorzata” – pod tym tytułem odbędzie się tegoroczna edycja kolacji charytatywnych „Przyjaciele Gotują”, organizowana przez Stowarzyszenie „Przyjaciele Świata”. Już 15 października w hotelu Vienna House Andel’s Łódź prawdziwą kulinarną ucztę dla Gości przygotuje mistrz kuchni Andrzej Polan. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia, które poprowadzi Małgorzata Ohme, natomiast o część artystyczną zadbają zespół De Mono oraz Yaka Band.

Przygotowując się do Kolacji Charytatywnej z Balem „Mistrz i Małgorzata”, Stowarzyszenie „Przyjaciele Świata” połączyło siły z Fundacją „Serce dla Serc”, znaną w Łodzi ze swojego działania na rzecz kardiochirurgii i wspierania łódzkich szpitali klinicznych. Zebrane środki finansowe pochodzące zarówno ze sprzedaży biletów na wydarzenie, jak również z aukcji, którą poprowadzi Conrado Moreno, przeznaczone zostaną na wsparcie Hospicjum Łódzkiego przy ul. Pojezierskiej 45/47, Fundacji „Serce dla Serc”, Pogotowia Opiekuńczego nr 2 w Łodzi przy ul. Pawilońskiej 2/4 oraz czworonożnych podopiecznych z łódzkich schronisk dla zwierząt. Kolacja odbywa się pod Honorowym Patronatem Pani Hanny Zdanowskiej, Prezydent Miasta Łodzi. 

Pomysł na pomaganie

„Przyjaciele Gotują” to cykl kolacji charytatywnych, będących jedną z form działania Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata”, stworzonego przez grupę aktywnych, przedsiębiorczych kobiet, które sukces biznesowy postanowiły połączyć z działalnością dobroczynną.  Kolacje charytatywne to cykliczne spotkania polegające na organizacji wieczoru kulinarnego ze znanym i lubianym mistrzem kuchni, podczas którego Gościom serwowane są dania przygotowane według jego przepisu. Wydarzenie wspiera już po raz kolejny Andrzej Polan, który przeniesie Gości w zaczarowane rejony kulinariów, pełne smaków i zapachów jesieni. W poprzednich edycjach w inicjatywie wzięła udział plejada najbardziej cenionych i znanych szefów kuchni, którzy gotowali bezpłatnie w szczytnym celu: Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Robert Makłowicz, Andrzej Polan, Robert Sowa, Kurt Scheller, Michel Moran, Ewa Wachowicz, Mirosław Jabłoński, Magda Gessler, a podczas pierwszej międzynarodowej imprezy „Bella Italia” – Cristina Bowerman– szefowa kuchni z gwiazdką Michelin, Francesca Romana Barberini,znana z telewizyjnych programów kulinarnych i Maria Celeste De Martino– amerykańska dziennikarka mieszkająca w Rzymie. Serwowane dania przygotowywane są według unikalnych przepisów gwiazd sztuki kulinarnej, a wykonane przez znanych szefów kuchni zaproszonych przez stowarzyszenie przy współudziale kucharzy z hotelu Vienna House Andel’s Łódź.

Projekt kolacji charytatywnych „Przyjaciele Gotują”, który trzy lata temu obchodził jubileusz 10-lecia był dla nas ogromnym wyzwaniem, ale również sprawdzianem ludzkich serc. Dzisiaj z pełnym przekonaniem i radością możemy powiedzieć, że w ludziach jest ogromna chęć pomagania. Świadczyła o tym nie tylko 100-procentowa frekwencja na każdej z organizowanych przez nas kolacji, ale również otwartość na włączanie się w projekt i pomoc przy organizacji tego wydarzenia – mówi Joanna Nordyńska, Wiceprezes Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata”.

Organizatorki zawsze dokładały wszelkich starań, żeby wyjątkowa oprawa wydarzenia przyciągała jak największą liczbę ludzi. Jakie atrakcje czekają na gości tym razem?

Mistrz i Małgorzata

 Goście kolacji charytatywnej będą mieli niepowtarzalną okazję by zasmakować dań przyrządzonych przez mistrza kuchni i osobowość telewizyjną Andrzeja Polana, który w swojej karierze miał okazję gotować dla wielu utytułowanych osób: głów państw, ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd sceny artystycznej. Na kolacji Andrzej Polan zaserwuje m. in.: zupę anielską z pulpetami jagnięcymi, perliczkę z gruszką i kawałkami pietruszki, kudłate pierogi z kremowymi burakami i czarną porzeczką, suma w białym sosie, czy kaszotto z karczochami, a także inne wyśmienite dania.

Wydarzenie poprowadzi Małgorzata Ohme, psycholog, dziennikarka oraz prezenterka telewizyjna. Na scenie wystąpią zespół De Mono oraz zespół Yaka Band, znany z programu „Jaka to melodia”. Na kolacji nie zabraknie Gości ze świata sportu, kultury, czy show biznesu. „Przyjaciele Świata” nie zdradzają jeszcze nazwisk zaproszonych osób, ale biorąc pod uwagę fakt, że 13- letnie grono przyjaciół Stowarzyszenia jest bardzo duże, goście kolacji mogą liczyć na obecność znanych twarzy. Kolacja odbędzie się wHotel Vienna House Andel’s Łódźo godzinie 19:00. 

Kto da więcej?

Niezmiennym elementem wieczoru jest charytatywna aukcja. Tym razem poprowadzi ją polsko-hiszpański aktor i prezenter telewizyjny Conrado Moreno. Na licytacji pojawią się przedmioty przekazane przez gwiazdy sztuki i sportu.

Wylicytować będzie można m.in.:

 1. Koszulkę z autografem Cristiano Ronaldo

2. Strój sportowy Igi Świątek z autografem

3. Piłkę z podpisami Siatkarzy Reprezentacji Polski

4. Koszulkę z autografami Siatkarzy Zaksa Kędzierzyn-Koźle

5. Piłkę z autografem Jerzego Dudka

6. Specjalne zaproszenia od Pana Andrzeja Seweryna do Teatru Polskiego w Warszawie.

Podczas kolacji na specjalnym stoisku dostępne będą też gadżety wyprodukowane z myślą o wydarzeniu, które będzie można kupić, dokładając tym samym dodatkową cegiełkę do inicjatywy stowarzyszenia.

Szczegóły dot. tegorocznej kolacji charytatywnej „Przyjaciele Gotują” dostępne są na stronie:https://przyjacieleswiata.pl/2022/08/19/kolacja-charytatywna-z-balem-mistrz-i-malgorzata/

Niezmienny jest cel

Środki zebrane podczas organizowanych przez stowarzyszenie przedsięwzięć przekazywane są na pomoc, ratowanie i poprawę jakości życia osób chorych oraz osób z niepełnosprawnościami. Dochód z biletów oraz fundusze zebrane podczas tegorocznej edycji kolacji „Przyjaciele Gotują” przekazane zostaną do łódzkiego Pogotowia Opiekuńczego nr 2, do którego trafiają dzieci z interwencji i niepełnoletnie ofiary przemocy domowej. Stowarzyszenie poprzez organizowaną inicjatywę chciałoby znacząco doposażyć placówkę oraz jej podopiecznych. Środki finansowe przekazane zostaną również na potrzeby Hospicjum Łódzkiego, zlokalizowanego przy ul. Pojezierskiej 45/47, Fundacji „Serce dla Serc”oraz zwierząt z łódzkich schronisk.

Do tegorocznej edycji wydarzenia przyłączyła się również Fundacja „Serce dla Serc”,znana w Łodzi ze swojego działania na rzecz kardiochirurgii, wspierania łódzkich szpitali klinicznych i licznych inicjatyw mających aktywizować łódzkich pracowników medycznych oraz budowania wizerunku zrzeszonych placówek jako przyjaznych pacjentom. Fundacja „Serce dla Serc” Centralnego Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi powstała w 2018 roku i obejmuje swoją opieką Centralny Szpital Kliniczny, w tym m.in. wszystkie Kliniki i Oddziały Szpitala przy ul. Pomorskiej/Czechosłowackiej, Szpital Dziecięcy przy ul. Spornej w Łodzi oraz Szpital Rydygiera. Udziela nieprzerwanie wsparcia lekarzom i klinikom działającym na terenie CSK poprzez dofinansowywanie szkoleń, organizację akcji społecznych (np. Światowy Dzień Pielęgniarek, Dzień Dziecka, Dzień Fizjoterapeuty, Dzień Ratownika), a przede wszystkim poprzez zakup sprzętu medycznego.

Stowarzyszenie „Przyjaciele Świata” jest organizacją non-profit. Jego działalność koncentruje się na pomocy najmłodszym, a wśród placówek objętych wsparciem znajdują się szpitale, domy dziecka i świetlice środowiskowe. Oprócz dobroczynnych kolacji, Stowarzyszenie oferuje również kubeczki i talerzyki z autografami znanych osób, a fundusze pozyskane w ten sposób przeznaczane są na szczytne cele. Wśród osobistości, które wsparły działalność „Przyjaciół Świata” są między innymi: Agatha Ruiz de la Prada, Agnieszka Holland & Kasia Adamik, Agnieszka Radwańska, Allan Starski, Andrzej Bartkowiak, Andrzej Pągowski, Andrzej Polan, Artur Partyka, Bad Boys Blue, Basia Trzetrzelewska, Beata Kozidrak ,Bogumiła Wander & Krzysztof Baranowski, Bonnie Tyler, Claudia Cardinale, Dawid Tomaszewski, Ewa Minge, Ewa Wachowicz,  Jary OZ, Jerzy Janowicz, Jerzy Stuhr, Justyna Steczkowska, Karol Okrasa, Kenzo Takada, Kurt Scheller, Leszek Możdżer, Magda Gessler, Maciej Stuhr,Mario Vargas Llosa, Michał Urbaniak, Michel Moran, Mietek Szcześniak, Pascal Brodnicki, Patrizia Gucci ,Paprocki & Brzozowski, Pectus, Piotr Fronczewski, Rafał Brzozowski, Robert Sowa, Sting. 

Za działania na rzecz potrzebujących stowarzyszenie otrzymało w roku 2013 nagrodę Grand Prix, a w roku 2014 zostało laureatem Medalu „Pro publico bono” im. Sabiny Nowickiej. 14 maja 2016 r. Fundacja na Rzecz Rozwoju Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi przyznała Stowarzyszeniu „Przyjaciele Świata” Honorowy Medal „Serduszko za Serce”. Medal jest ogromnym wyróżnieniem oraz podziękowaniem za lata wsparcia otrzymanego od stowarzyszenia przez Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki – jeden z największych wysokospecjalistycznych ośrodków medycznych w Polsce. Decyzją Rady Miejskiej, 13.05.2022 r.  dzięki wnioskowi złożonemu przez „Łódzkie Hospicjum dla Dzieci – Łupkowa”, przyznano Stowarzyszeniu „Przyjaciele Świata” odznaczenie „Za zasługi dla Miasta Łodzi”.

Stowarzyszenie nie ponosi opłat związanych z siedzibą, nie zatrudnia pracowników, a wszelkie koszty administracyjne związane z aktywnością stowarzyszenia są pokrywane ze składek członkowskich. Członkinie Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata” nie czerpią z działania w nim korzyści materialnych, a zapłatą jest dla nich satysfakcja z niesienia uśmiechu i odrobiny radości tym, których doświadczyło życie.

Szczegółowe informacje o działalności Stowarzyszenia znajdują się na stronie: www.przyjacieleswiata.pl    

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron