Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Spróbuj mistrzowskich potraw w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

Od kilku miesięcy w każdy weekend juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy trenują w Instytucie Kulinarnym, przygotowując się do Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie. Od 3 października przez kolejne 6 tygodni każdy może spróbować mistrzowskich dań podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same dania zaserwują jurorom zmagań w Luksemburgu.

Kadra odbywa cykliczne treningi, przygotowujące do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022. Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych. Zmagania finałowe będą odbywały się w dwóch konkurencjach –Restaurant of Nations, która będzie symulacją restauracji  i zadaniem kadry jest przygotowanie trzydaniowego menu dla 70 osób. Druga część zmagań to  Chef’s Table, gdzie reprezentanci zaproponują bardziej skomplikowane menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób.

Treningi nabierają tempa, a zawodnicy efekt swoich przygotowań prezentowali w ostatnich tygodniach dziennikarzom oraz pracownikom Transgourmet i Selgros, właściciela Instytutu Kulinarnego. Od 3 października przez kolejnych 6 tygodni zapraszają na kolację każdego miłośnika kulinariów. Spotkania w Instytucie Kulinarnym w Piasecznie, w trakcie których będzie można spróbować dań przygotowywanych na konkurs, zorganizowane są w takiej samej formule jak przebieg finału Kulinarnego Pucharu Świata. Można więc wybierać spośród Chef’s Table oraz Restaurant of Nations. Nasza reprezentacja postawiła na potrawy z nutką polskości, promując regionalne smaki i produkty. Nie pominęli również aktualnych trendów kulinarnych jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.

 – W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować dań na światowym poziomie i poczuć się jak juror Kulinarnego Pucharu Świata. Zapraszamy do Instytutu! – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Dostępne terminy można sprawdzić na stronie instytut-kulinarny.pl Koszt kolacji to 149 zł od osoby – w cenie zawarta jest degustacja menu (przystawka, danie główne i deser), kieliszek wina oraz napoje ciepłe i zimne. Zapisów można dokonać poprzez formularz kontaktowy na wskazanej stronie lub telefonicznie.

Aktualności

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron