Niemiecki Instytut Wina po raz czternasty organizuje degustację Riesling, Pinot & Co. z udziałem 32 producentów win z niemal wszystkich niemieckich regionów winiarskich. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat (2012-2022) eksport niemieckich win i win musujących do Polski wzrósł z 35 676 hektolitrów do 111 544 hektolitrów – co stanowi wzrost aż o 313%. Polska jest obecnie piątym najważniejszym rynkiem zagranicznym dla niemieckich win, tuż za Wielką Brytanią i przed Chinami, Szwecją i Szwajcarią.
Riesling, Spätburgunder i inne odmiany zyskują coraz większą uwagę i zdobywają coraz więcej miłośników na polskim rynku. Niemieckie wina, szczególnie Riesling i Spätburgunder, znajdują swoje miejsce na półkach sklepów specjalistycznych i w kartach win polskich restauracji. Harmonijne połączenie między niemieckimi winami a polską kuchnią jest niezaprzeczalne.
Degustacja jest dedykowana branży winiarskiej, sommelierów, właścicieli restauracji, sklepów z winami, importerów wina, dziennikarzy i bloggerów winiarskich i kulinarnych. Serdecznie zapraszamy do udziału w Riesling, Pinot & Co.
Wydarzenie jest doskonałą okazją do odkrycia dominujących trendów w niemieckim winiarstwie. Rozpocznie się od Masterclass „The unexpected: Reds from Germany”, którą poprowadzi wybitna ekspertka Romana Echensperger MW.
Więcej informacji: www.winaniemieckie.pl/riesling-pinot-co-2024/
Data: 18.04.2024, godz. 12.30-17.00
Miejsce: Reduta Banku Polskiego
ul. Bielańska 10, 00-085 Warszawa
Rejestracja na stronie:
https://winokat.pl/bilety/tc-events/riesling-pinot-co
lub poprzez info@winaniemieckie.pl
Udział w spotkaniu jest bezpłatny.
Fot. Niemiecki Instytut Wina