W dniu 13 sierpnia 2011 na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni odbędzie się ósma edycja popularnych Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w potrawach z ryb morskich. W tym roku pod hasłem: Grillowana ryba – esencja zdrowia .
Dorszowe żniwa to świetna zabawa dla miłośników nie tylko ryb, ale i grillowania.
W mistrzostwach biorą udział najlepsi polscy kucharze. Ich zadaniem będzie przyrządzenie zakąski z grillowanych warzyw i bałtyckiego śledzia oraz dania głównego z samodzielnie złowionego dorsza. Ryba zostanie upieczona na grillu węglowo-drzewnym, a receptura i dodatki zależą tylko od kunsztu i fantazji poszczególnych kucharskich drużyn.
Regulamin konkursu określa również, że uczestnicy muszą swoje dania skomponować wg zdrowych zasad z odpowiednią ilością kalorii, zawierającej odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.
Ciekawostką jest to, że kucharze przeddzień konkursu wypłyną 20 mil w morze i sami złowią sobie dorsza – główny składnik mistrzowskiej potrawy
Podczas konkursu znani szefowie Kuchni przeprowadzą Szkolenia i pokazy edukacyjne celem przybliżenia zasad zdrowego żywienia w warunkach plenerowych i piknikowych.