Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Dorszowe żniwa – Esencja zdrowia

W dniu 13 sierpnia 2011 na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni odbędzie się ósma edycja popularnych Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w potrawach z ryb morskich. W tym roku pod hasłem: Grillowana ryba –  esencja zdrowia .

Dorszowe żniwa to świetna zabawa dla miłośników nie tylko ryb, ale i grillowania.

W mistrzostwach biorą udział najlepsi polscy kucharze. Ich zadaniem będzie przyrządzenie zakąski z grillowanych warzyw i bałtyckiego śledzia oraz dania głównego z samodzielnie złowionego dorsza. Ryba zostanie upieczona na grillu węglowo-drzewnym, a receptura i dodatki zależą tylko od kunsztu i fantazji poszczególnych kucharskich drużyn.

Regulamin konkursu określa również, że uczestnicy muszą swoje dania skomponować wg zdrowych zasad z odpowiednią ilością kalorii, zawierającej odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.

Ciekawostką jest to, że kucharze przeddzień konkursu wypłyną 20 mil w morze i sami złowią sobie dorsza – główny składnik mistrzowskiej potrawy

Podczas konkursu znani szefowie Kuchni przeprowadzą Szkolenia i pokazy edukacyjne celem przybliżenia zasad zdrowego żywienia w warunkach plenerowych i piknikowych.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content