Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Brewers Cup – smak przede wszystkim

23 maja w Warszawie, odbędą się pierwsze polskie zawody w zaparzaniu kawy metodami przelewowymi – Brewers Cup. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) oraz Colours of Coffee, gospodarzem i sponsorem imprezy jest kawiarnia Tree Some Coffee.

Brewers Cup to wyjątkowe mistrzostwa, w których sędziowie nie oceniają techniki barista, a jedynie walory smakowe zaparzonej kawy. Zawody składają się z dwóch rund i są oceniane przez trzech sędziów. Podczas każdej z rund uczestnicy przygotowują i serwują trzy, oddzielnie zaparzone kawy, po jednej dla każdego z sędziów, używając dowolnie wybranego przez siebie sprzętu, z wyjątkiem urządzeń mechanicznych, np. typu ekspres ciśnieniowy. W pierwszej rundzie (eliminacyjnej) zawodnicy zaparzają kawę dostarczoną przez organizatora. Tu oceniane są wyłącznie walory sensoryczne (aromat i smak napoju). W rundzie drugiej (finałowej) zawodnicy zaparzają własną kawę, a występ uzupełniony jest prezentacją, która również podlega ocenie. Prezentacja ma potwierdzić umiejętności sensoryczne zawodnika, znajomość najlepszych standardów obsługi klienta, a także ogólną wiedzę na temat kawy i jej właściwości. Przygotowana przez uczestników kawa jest oceniana w trzech etapach: w gorącej kawie sędziowie oceniają aromat, w ciepłej charakterystykę smakową i aftertaste, kiedy napój ostygnie, oceniana jest kwasowość, body i balans. Sędziowie przyznają punkty za jakość zaparzonego napoju, wiedzę i zdolności sensoryczne uczestników oraz umiejętności z zakresu obsługi klienta. Zwycięzca polskich mistrzostw będzie reprezentować nasz kraj na mistrzostwach światowych, które w tym roku odbędą się w Maastricht w Holandii.
Sponsorem nagrody jest kawiarnia Tree Some Coffee – dynamiczna i innowacyjna sieć kawiarni stawiająca na realną interakcję z kulturą i sztuką przy akompaniamencie doskonałej filiżanki kawy. Partnerem i twarzą Tree Some Coffee jest Ramona Ray, jedna z najbardziej utalentowanych artystek młodego pokolenia w Polsce. Polska edycja Brewers Cup będzie prawdziwą gratką dla kawowych smakoszy. To również doskonała okazja aby nauczyć się mniej znanych sposobów zaparzania kawy, które z powodzeniem można zastosować w domu. Z pewnością w tym dniu najsmaczniejszej kawy w Polsce będzie się można napić w kawiarni Tree Some Coffee przy ulicy Świętokrzyskiej 32.
Start godz. 18.00.

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron