Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Drużyna z Polski wspiera World Chefs Tour Against Hunger 2011 w RPA

W dniach 20-30 sierpnia br. 255 szefów kuchni z 46 krajów Europy, obu Ameryk, Afryki, Azji i Australii po raz trzeci połączy siły i zawodowe umiejętności w szczytnym celu – walki z głodem na świecie – a wszystko w ramach III edycji World Chefs Tour Against Hunger 2011.

W ciągu dziewięciu intensywnych dni na terenie pięciu miast RPA odbywać się będą pokazy kulinarne i bankiety w ramach NATIONAL FOOD FESTIVAL, których celem będzie licytowanie narodowych dań każdej z drużyn, a pozyskane środki przeznaczone zostaną na zakup żywności dla głodujących dzieci w Afryce.
Polskę reprezentować będzie pięcioosobowa drużyna profesjonalistów branży gastronomicznej:

  1. Joanna Ochniak – Manager
  2. Marcin Budynek – Senior Chef
  3. Paweł Mieszała – Pastry Chef
  4. Przemysław Kaczor – Chef
  5. Marcin Komsta – Chef

Drużyna z Polski przygotuje i zaprezentuje w Johannesburgu łącznie osiemnaście tradycyjnych dań, w tym 4 desery, które będą licytowane podczas pokazów kulinarnych. Obowiązkiem drużyny będzie także serwowanie kolacji w stylu polskim, na które zaproszenia w formie cegiełek można już nabyć.
W poprzednich dwóch akcjach w 1993 i 2003 roku udało się łącznie zebrać ponad 2 mln rand, w tym roku walczyć będziemy o 4 mln rand, co pozwoli na wyżywienie 3 000 dzieci w okresie kolejnych 5 lat!

MY drużyna z Polski – mamy szansę dorzucić swoją cegiełkę w tej wspaniałej inicjatywie, pod którą podpisujemy się całym sercem. Oddajemy serce, umiejętności zawodowe i pełne zaangażowanie, aby godnie reprezentować nasz kraj. Pragniemy popularyzować akcję wśród polskiego społeczeństwa, zwłaszcza wśród koleżanek i kolegów z branży. Mamy nadzieję, że informacja o naszym udziale dotrze do środowisk polonijnych w RPA, które włączą się w akcję WALKI Z GŁODEM poprzez zakup serwowanych przez nas dań w ramach Światowego Festiwalu Kulinarnego odbywającego się w dniach 24- 27 sierpnia w Hyde Park Shopping Centre oraz w hotelu OR Tambo Intercontinental w Johannesburgu – mówi Joanna Ochniak – manager WCTAH 2011 Polish Chefs Team.

Patronem akcji jest dr Bill Gallagher – Prezes Honorowy Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS) oraz Stowarzyszenie Szefów Kuchni Południowej Afryki (SACA). Dr Bill Gallagher to nieprzeciętna osobowość, prawdziwy autorytet i przyjaciel kucharzy. Z wykształcenia szef kuchni, obecnie poruszający się na wózku inwalidzkim, jednak potrafiący już po raz trzeci zjednoczyć społeczność kucharską, by wspólnie pomóc tym najbardziej poszkodowanym przez los –głodującym.

Więcej informacji na profilu facebook World Chefs Tour Against Hunger 2011 – POLISH CHEFS TEAM, na oficjalnej stronie internetowej  oraz w spocie zapraszającym do udziału w inicjatywie

Kontakt:
Joanna Ochniak
jochniak@wp.pl

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content