Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Działania, które dają nam siłę

Warsaw Marriott Hotel o mijającym roku 2022

Rok 2022 był niezwykle przełomowy i zaskakujący dla wszystkich. Początek roku to oczekiwanie na dobre wieści o zakończeniu pandemii i powrocie do normalności we wszystkich aspektach życia. Kiedy wreszcie ta informacja się pojawiła, aż trudno było uwierzyć, że to już koniec obostrzeń dla branży hotelarskiej.

Pełni nadziei i dobrej energii powróciliśmy do regularnych aktywności zawodowych, gdy nieoczekiwanie nadszedł kolejny kryzys wywołany konfliktem na Ukrainie. Bardzo szybko okazało się, że nadchodzące , a później miesiące będą sprawdzianem solidarności z potrzebującymi. Cała Polska, w tym również Warszawa, zaczęły odczuwać skutki fali oczekujących wsparcia ludzi. Wtedy zadaliśmy sobie pytanie  –  w jaki sposób możemy pomóc?

Obserwowaliśmy jak do akcji włączają się międzynarodowe instytucje, które nie od dziś pomagają globalnie. Jako pierwsi udzieliliśmy wsparcia organizacji „Flying Doctors of America”, która od 32 lat realizuje misje medyczne na całym świecie. Dotychczas ich pomoc medyczną otrzymało ponad 400 000 osób na świecie. Dla tych wspaniałych lekarzy zaoferowaliśmy pobyt w hotelu Marriott, aby mogli dalej nieść pierwszą pomoc wszystkim potrzebującym trafiającym z kraju objętego wojną do Warszawy.

W dowód wdzięczności partnerskiej „Flying Doctors of America” wyróżnił hotel Marriott poprzez uhonorowanie Dariusza Oleksiaka, Dyrektora Zarządzającego, certyfikatem uczestnika charytatywnej misji pomocowej uchodźcom z Ukrainy.

Widząc jak wielkie są potrzeby, szybko zaangażowaliśmy się w dalsze działania podjęte przez Darka Oleksiaka, aby wesprzeć Centrum Pomocy Humanitarnej przy ul. Modlińskiej 6D. Tutaj pomoc dla Ośrodka dla Uchodźców z Ukrainy przyniosła ogromne wsparcie ludziom w tak trudnym czasie i zapewniła lepszą jakość ich pobytu w Polsce.

Kolejną inicjatywą podjętą z dobrej woli, było zorganizowanie obchodów Święta Niepodległości Ukrainy w dniu 24.08.22 r. wraz z Educational Center of Ukraine. Gościliśmy ok. 300 osób wraz z reprezentacją ukraińskiej ambasady.

Nie można również nie wspomnieć o wieloletniej pomocy dla najmłodszych. Hotel Marriott udostępnia swoją przestrzeń na zbiórkę finansową dla podopiecznych Domu Dziecka w Równem. W tym roku nasza skarbonka wyjątkowo szybko się napełniła i już w październiku udało nam się zaprosić opiekunów na odbiór środków finansowych dla dzieci.

Charytatywna gala organizowana przez firmę SIXT dała nam możliwość przekazania na licytację rękawicy Przemysława Salety oraz ufundowania voucheru na nocleg w ramach wsparcia Fundacji Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową.

Z wielkim entuzjazmem uczestniczyliśmy również w organizowanej przez Burmistrza Białołęki akcji zbierania funduszy na leczenie dwójki chorych dzieci i specjalnie na licytację przekazaliśmy 2 vouchery. Była to charytatywna impreza sportowa, mająca na celu uzyskanie jak najwyższych kwot w celu ratowania zdrowia dzieci.

Wierzymy, że prowadzenie odpowiedzialnego biznesu powinno być powiązane z akcjami pomocowymi, gdyż w ten oto sposób tworzymy wieloletnią więź z naszymi partnerami, a także budujemy w naszych pracownikach świadomość, że nasza działalność ma również charakter prospołeczny i nigdy nie zaniechamy podobnych okazji, czynienia dobra wśród naszych przyjaciół.

Jest to wpisane w kodeks CSR Warsaw Marriott Hotel.            

                    

Na zdjęciu: koncert „Stand Up With Ukraine” w ramach obchodów Święta Niepodległości Ukrainy, 24.08.22, fot. mat. prasowe         

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron