Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Eliminacje do Tío Pepe Challenge 2023

Przed polskimi barmanami otwiera się szansa zdobycia trofeum w najsłynniejszym konkursie sherry na świecie! Finały 10. Tío Pepe Challenge odbędą się w dniach 8-12 maja 2023 r. w siedzibie winiarni González Byass w Jerez de la Frontera w Hiszpanii. Najpierw jednak trzeba wygrać eliminacje krajowe.

Konkurs organizuje andaluzyjska winiarnia González Byass z siedzibą w Jerez de la Frontera. Firma powstała w 1835 r., a jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry – Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski.

W tym roku odbędzie się jubileuszowa, 10. edycja Tío Pepe Challenge. To najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie. Rywalizują w nim profesjonalni barmani z najlepszych barów, wykazując się wiedzą o sherry i wykorzystując ogromny potencjał tego wina jako kluczowego składnika koktajli.

W roku 2021, po raz pierwszy w historii konkursu, wystartował Polak – Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, który dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię konkurs odbywał się na żywo na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do „tradycyjnej” formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce.

Jak wziąć udział w konkursie?

Chętni do udziału w konkursie powinni wejść na stronę www.tiopepe.com/challenge i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do rejestracji kandydaci muszą przedstawić dowód, że są obecnie zatrudnieni jako profesjonalni barmani. Rejestracja jest otwarta do 30 marca 2023 roku. W odróżnieniu od poprzedniego konkursu, w tym roku nie ma ogólnego testu z wiedzy o sherry. Ale jak zawsze, trzeba wykazać się pomysłowością. Wszyscy zarejestrowani barmani muszą do końca marca zgłosić swoją propozycję koktajlu. Odbywa się to poprzez formularz online.

Wybór finalistów krajowych

Finał eliminacji krajowych odbędzie się 3 kwietnia br. w barze Hotelu Golden Tulip w Warszawie. Grono 10 finalistów wyłoni ekspercki panel sędziowski oceniający zaproponowane koktajle. Nie bez znaczenia będzie smak, wygląd, ale i oryginalność konkursowego dzieła.

Krajowi finaliści powalczą o wyjazd do Jerez 3 konkurencjach:

  • degustacja w ciemno 4 win sherry: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
  • technika nalewania wina venencią: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
  • przygotowanie popisowego koktajlu z użyciem González Byass Sherry Wine jako składnika: 60% wyniku końcowego (60/100 punktów).

Udział w konkursie Tío Pepe Challenge jest bezpłatny. Niezbędna jest znajomość języka angielskiego, bowiem w nim odbywa się cała komunikacja.

Korepetycje z sherry

Każdy barman, bez względu na poziom wiedzy, może przed konkursem wziąć udział w bezpłatnych warsztatach na temat wina. Masterclass prowadzony przez ekspertów z Hiszpanii odbędzie się w dwóch miastach – w Warszawie (20 lutego w Hotelu Golden Tulip Warsaw Centre Bar Patio & Tulipe oraz w Krakowie (21 lutego w Wine Barze Ferment). Podczas wydarzenia odbędzie się degustacja wina, nastąpi wprowadzenie do techniki posługiwania się venencią oraz warsztaty miksologiczne.

Na stronach Facebooka (@TioPepe) i Instagrama (@TioPepeWines) można znaleźć materiały pomocnicze oraz linki do informacji o sherry, jego zastosowaniu w koktajlach, techniki nalewania wina venencią oraz ciekawostki związane z historią i procesem produkcji wina przez winiarnię González Byass.

Aby zarejestrować się tylko na Masterclass, wystarczy napisać maila na adres: mschilling@gonzalezbyassuk.com.

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron