Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Festiwal kawy

Druga edycja Festiwalu Kawy odbędzie się w dniach 1-3 czerwca 2012 roku w Łodzi.
Celem Festiwalu jest przede wszystkim propagowanie szeroko pojętej kultury picia kawy. Kawa to nie tylko napój, to drugi na świecie biznes, ale przede wszystkim także styl życia. Festiwal jest adresowany do ludzi aktywnych, kreatywnych, pasjonatów, którym kawa towarzyszy w codziennym życiu. Każdy kto będzie chciał spróbować unikalnych kaw, lub poznać i zgłębić szereg tajników związanych z tym napojem, będzie miał niepowtarzalną okazję uczynić to w jak najbardziej praktyczny sposób. W Polsce poszerza się też środowisko osób, którzy są określani jako „Home Baristas”. Ci domowi specjaliści również będą mieli możliwość przetestować kawy oraz ekspresy i młynki do kawy. Wszyscy goście Festiwalu Kawy będą mieli okazje uczestniczyć w jednym z najciekawszych wydarzeń tego typu w Polsce, na które serdecznie zapraszamy.
Festiwal ma unikalną formułę jednej wielkiej kawiarni, gdzie kawa łączy profesjonalistów oraz miłośników kawy. Festiwal jest podzielony na kilka obszarów tematycznych:

  • Kawiarnie Festiwalowe – Ul. Piotrkowska i ścisłe centrum miasta – konkursy, degustacje, wybór najlepszej kawiarni.
  • Część ekspozycyjna – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – Stoiska firm z ekspozycją pt. „Kawa i wszystko do kawy” – prezentacja kawy, ekspresów i akcesoriów do parzenia kawy.
  • Strefa szkoleniowa – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – Prezentacje, szkolenia, cup tasting prowadzone przez specjalistów.
  • trefa relaksu – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – możliwość spotkania, porozmawiania, poznania „sztuki parzenia kawy” oraz wymiany doświadczeń z elitą najlepszych polskich baristów oraz specjalistów w dziedzinie kawy.
  • Puchar Latte Art – Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ – unikalna, bardzo widowiskowa formuła zawodów, gdzie bariści są oceniani przez profesjonalne jury razem z wybranymi uczestnikami.

Strona festiwalu – www.festiwalkawylodz.pl

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron