W dniach 20-21 czerwca w Rudzie Różanieckiej odbędzie się Festiwal Ryb z Roztocza. Organizatorzy wydarzenia zaplanowali wiele atrakcji związanych z lokalnymi smakami. Jedną z nich jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski konkurs dla profesjonalnych kucharzy, „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”.
Roztocze słynie nie tylko z urokliwych, pagórkowatych krajobrazów i cennych przyrodniczo terenów, ale również z ciekawych, unikalnych smaków. To tutaj przebiega m.in. Lubelsko-Podkarpacki Szlak Karpia, który powstał z myślą o promocji ryb słodkowodnych i dziedzictwa rybackiego, które są bogactwem tego regionu.
Celem głównym konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze” jest budowanie świadomości uczestników wydarzenia, promocja sektora rybackiego oraz wsparcie miejscowych gospodarstw rybackich – producentów dostarczających produkty na konkurs. Konkurs przyczynia się do promocji Roztocza, wykorzystując potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu; pomaga również kultywować kulinarne tradycje wśród społeczności lokalnej i odkrywać smaki dawnej Galicji. Zgłoszenia można wysyłać do 16 czerwca.
W jury konkursu zasiądą kulinarni mistrzowie, m.in. Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC, Piotr Szczypior Szczygielski – członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, Kurt Scheller – honorowy Prezes OSSKiC, a także reprezentujący Podkarpacie: Kamil Tłuczek – utalentowany kucharz, dwukrotny zwycięzca „Smaków Galicji”, Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, Maciej Grubman – Szef Kuchni w Irish Pub & Steakhouse.
W programie dwudniowego Festiwalu ryb z Roztocza znajduje się również wiele innych ciekawych wydarzeń, m.in. warsztaty kulinarne, konferencja „Spotkaj się z rybakiem na Roztoczu”, a także wielkie gotowanie zupy rybnej. Nie zabraknie lokalnych wystawców, oferujących tradycyjne produkty oraz stoisk promujących gospodarstwa rybackie.
Festiwal odbędzie się w malowniczo położonym ośrodku wypoczynkowo-szkoleniowym Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
Regulamin i karta zgłoszeń do konkursu są dostępne na stronie OSSKiC: