Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 6/2022

Nowy numer „PG” 6/2022

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

3 KONKURSY

Madryt zaprasza!

The Best Chef Awards 2022

 

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Zmiany w Nowym Ładzie

7 FELIETON

Jarosław Uściński

O gastronomii i życiu…

8 KONKURSY

Bartosz Peter wyróżniony podczas Global Chefs Challenge 2022

 

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Prosto z grilla!

Charakterystyka i wykorzystanie mięs przeznaczonych do grillowania

17 WYWIADY

Lato dodaje nam energii

Rozmowa z Klaudią Świerczyńską, menadżerką restauracji Morski Zając w Kuźnicy

21 ŻYWIENIE A ZDROWIE

Pstrąg to zdrowie!

 

24 HOTELE

Arletta Kowalik

Badanie metodą tajemniczego klienta

26 KORESPONDENCJA Z HOLANDII

A.W.

Frytka na cenzurowanym

Wakacje tuż, tuż!

30 COCKTAIL BAR

Jaka będzie przyszłość wina?

Drodzy Czytelnicy!

Zbliżają się wakacje a wraz z nimi intensywny czas dla branży. Jak wynika z najnowszych badań, Polska gastronomia liczy ponad 76 tys. lokali (stałych i sezonowych) i każdego roku obsługuje kilkadziesiąt milionów gości. Problemy kadrowe dawały się we znaki już od wielu lat, jeszcze przed pandemią, ale to ona spowodowała największe straty obsady. Po zniesieniu większości obostrzeń w marcu br. goście coraz liczniej przybywają do restauracji i chcą zostać obsłużeni. Uszczuplone załogi punktów gastronomicznych będą musiały sprostać temu wyzwaniu. Rekrutację widać wszędzie, ogłoszenia o pracę przypięte są nawet na drzwiach lokali. Co teraz oferują pracodawcy, jakie stanowiska i warunki? Czy pandemia zmieniła podejście do pracownika w tej branży? Po odpowiedź na te pytania zapraszamy do lektury podsumowania raportu Grupy Progress „Praca w HoReCa” na s. 18-19

Co słychać w wielkim świecie gastronomii? Znamy już datę i miejsce szóstej edycji The Best Chef Awards, projektu mającego na celu wyróżnienie najbardziej utalentowanych szefów kuchni na świecie. Tym razem to w stolicy Hiszpanii w dniach 18-20 września zostanie ogłoszona lista TOP 100 najlepszych (s. 3 „Madryt zaprasza!”). Dobre wieści płyną również z innych stron. Na początku czerwca w Abu Dhabi odbył się finał prestiżowego konkursu Global Chefs Challenge, w którym rywalizowali najwięksi szefowie kuchni i w którym startowała też nasza drużyna. To bardzo trudne zmagania, bowiem przekroczenie czasu nawet o 10 minut powoduje dyskwalifikację. Finalnie, w ogólnej klasyfikacji drużynowej Bartosz Peter z Instytutu Kulinarnego Transgourmet razem z Sebastanem Plaskotą zajęli 4 miejsce oraz zdobyli wyróżnienie za najlepsze danie rybne z halibuta. Nie było łatwo, bo w szranki stanęło 40 drużyn z całego świata, które przez 4 dni rywalizowały w 3 kategoriach. Gratulujemy!

Wróćmy na nasze rodzime podwórko. Felieton Jarosława Uścińskiego pt. „O gastronomii i życiu…” opisuje obecną sytuację w polskiej gastronomii i podpowiada restauratorom jak sobie radzić w dobie szalejącej inflacji, podwyżek cen surowców i mediów. Autor przedstawia również plany OSSKiC na najbliższe miesiące. To dobra ściągawka z tego, co ciekawego wydarzy się w branży. Z kolei tematem wychodzenia z kryzysu gastronomii klasy premium zajął się Bohdan Juchniewicz, w felietonie pt. „Strefa” na Próżnej tętni życiem”. Autor zdradza kilka ciekawych strategii i chwytów marketingowych. Polecamy.

Oprócz wydarzeń ze świata branży, nie zabraknie w tym numerze dawki wiedzy. Sezon grillowy mamy w pełni, warto więc zapoznać się z artykułem Doroty Czerwińskiej pt. „Prosto z grilla!”, w którym Autorka przedstawia wskazówki jak powinno się fachowo przyrządzać różne rodzaje mięsa na ruszcie. Dowiemy się jak ważny jest czas i wstępna obróbka mięsa przeznaczonego do grillowania.

Z kolei Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, przestudiowała dokładnie „Zmiany w Nowym Ładzie”, które zaczną obowiązywać od lipca 2022. Artykuł o wspomnianym tytule to obowiązkowa lektura dla każdego przedsiębiorcy, nie tylko z branży HoReCa!

W tym numerze nasza stała korespondentka z Holandii, Anna Wytrykus, przyjrzała się obecnej sytuacji gastronomii w kraju wiatraków, a także prozdrowotnym trendom panującym w społeczeństwie Jansenów. Jak się okazuje, inflacja i brak rąk do pracy to nie tylko problem polskiej branży HoReCa. Po więcej szczegółów odsyłamy do ciekawego artykułu pt. „Frytka na cenzurowanym”.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron