Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Finał XII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się 17 kwietnia w Hotelu Żubrówka w Białowieży. Tradycyjnie przyznano nagrody dla najlepszej restauracji i karczmy w Polsce oraz nagrody specjalne. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji.

Najlepszą restauracją w Polsce została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem, w której szefem kuchni jest Karol Górka. W tym miejscu mieściła się niegdyś słynna drukarnia „Polonia”. Dziś drukowane są tutaj kulinarne wspomnienia. W finezyjnej formie serwowane są autorskie dania kuchni polskiej, wzbogacone o międzynarodowe inspiracje i ducha slow food. Podstawą są regionalne produkty, a sery, kiszonki, marynaty i pieczywo przygotowywane są na miejscu w przeszklonej kuchni. Na koneserów czekają tu wyszukane dania, m.in. ślimaki, przegrzebki, sezonowane steki i makaron z truflami. Na miejscu czuwa też doświadczony sommelier, odpowiedzialny za selekcję doskonałych win. Drukarnia Smaku Cristina jest numerem 1 na TripAdvisor w Zakopanem oraz została wyróżniona w prestiżowym, francuskim rankingu „La Liste”.

Tytuł Najlepszej karczmy w Polsce przypadł zakopiańskiej Karczmie Chata Zbójnicka. Położenie karczmy (w lesie) oraz wygląd typowej drewnianej, góralskiej chałupy sprawia, że każdy gość czuje prawdziwą magię tego miejsca. Karczmę prowadzi rodowita góralka Halina Zapotoczna, wychowana w góralszczyźnie i miłość do góralskiej kultury. Dania przygotowywane są na bazie produktów regionalnych i łączą podhalańską tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania i podawania.

Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w ostatnim roku i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2023.

Kryteria oceny

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy ocenili 814 restauracji. Na listę „100 najlepszych” trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów; dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła, wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody i nagrodzeni

Nagrody przyznano w następujących kategoriach: najlepsza restauracja w Polsce oraz najlepsza karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence – 3 widelce, Best of Award od Excellence – 4 widelce oraz Grand Award – 5 widelców. Pozostałe sklasyfikowane restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce, otrzymały 2 i 1 widelec.

Przyznano również nagrody specjalne. Szefem kuchni roku 2023 został Tomasz Bułach, a osobowością kulinarną roku 2023 Janusz Gancarczyk. Tytuł Szefa kuchni jutra roku 2023 zdobył Bartosz Fabiś, a kucharzem odkryciem roku 2023 został Rafał Grzegorzek. Nagrodę za kreowanie polskich przepisów w nowej odsłonie 2023 otrzymał Michał Szczepański. Restauratorem roku został Robert Sowa. Z kolei nagrodę za krzewienie sztuki kulinarnej 2023 otrzymał Tomasz Smoczyk. Gratulujemy!

„Przegląd Gastronomiczny” był patronem medialnym wydarzenia.

Poniżej oficjalne wyniki:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2023:

Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane

5 widelców:

Restauracja Halka – Zakopane

Restauracja Szóstka – Warszawa

Searcle – Gdynia

Restauracja Gusto – Karpacz

Restauracja Wzorcownia By Wiesław Bober – Pabianice

Drukarnia Smaku Cristina – Zakopane

Epoka Restaurant – Warszawa

Restauracja Cafe Oranżeria – Kraków

Willa Poprad – Rytro

La Brasserie Moderne – Warszawa

Folwark Księżnej Anny – Anusin

N31 Restaurant&Bar – Warszawa

Nova Wola – Warszawa

Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś

U Wieniawy – Warszawa

Biały Królik Restaurant – Gdynia

Strefa Restauracja & Bar – Warszawa

Majątek Howieny – Pomigacze

Fiorentina – Kraków

Regionalna Restauracja Żubrówka – Białowieża

Restauracja L’Entre Villes – Sopot

Restauracja Refektarz Hotel ZAMEK RYN – Ryn

Platter By Karol Okrasa – Warszawa

Bottiglieria 1881 – Kraków

4 widelce:

Restauracja Belvedere – Warszawa

Boccanera – Kraków

I Love Pasta – Jelenia Góra

Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków

Restauracja Hotelu Złoty Groń – Istebna

Restauracja Scoria – Bydgoszcz

Garage Grill & Bar – Łomża

Restauracja Albero – Karpacz

Restauracja Bergo – Szklarska Poręba

Restauracja Elements – Świeradów-Zdrój

Restauracja Przystań i Marina – Wrocław

A’Bracciate Pasta & Wine – Kraków

Filipa 18 Food Wine Art. – Kraków

Góralska Tradycja – Zakopane

Restauracja Amarylis – Kraków

Chmielna By Grzegorz Labuda – Gdańsk

Restauracja Biała Róża – Kraków

Restauracja Grand Kasprowy – Zakopane

Restauracja Marilor – Zakopane

Restauracja Szklarnia – Gołkowice Dolne

Restauracja Akademia – Warszawa

Restauracja Moonsfera – Warszawa

Restauracja Polanka – Krosno

Resto Winebar Omatsu by Tomasz Smoczyk – Ropczyce

Nowa Szekla – Augustów

Restaurant & Bar Cristal – Białystok

Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek – Augustów

Restauracja pod Sokołem – Sokółka

Trattoria La Cantina – Gdańsk

Szara Gęś – Kraków

Dworek New Restaurant – Bielsko-Biała

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – Katowice

Pracownia Smaku ORSO – Knurów

Restauracja Gallo Nero – Bielsko-Biała

Restauracja Kuchnia Otwarta – Katowice

Mercato – Gdańsk

Restauracja Młodnik – Katowice

Café Xander – Sopot

Restauracja Polka – Wisła

Restauracja Oyster – Świnoujście

A Nóż Widelec – Poznań

Restauracja Taaka Ryba – Sumina

Ristorante Osteria le Botti – Tychy

Spichlerz Gliwice – Gliwice

Śląska Prohibicja – Katowice

Restauracja LunaSol – Józefów

Restauracja Gavi – Kraków

Si Senor – Kielce

Restauracja Pałacowa Hotelu Anders – Stare Jabłonki

Trattoria w Puszczy – Ruciane-Nida

Pałac Warlity – Warlity Małe

Restauracja U Fukiera – Warszawa

Level 5 – Sianożęty

Magia Lubczyku – Dźwirzyno

Restauracja Sublima – Kołobrzeg

3 widelce:

Acquario – Wrocław

Restauracja Belle Epoque – Zgłobice

Restauracja Vernus – Zakopane

I Love Italy – Jelenia Góra

Ceviche Bar – Warszawa

Restauracja Lumiere – Przeźmierowo

Pałac Brunów – Brunów

Restauracja Romantyczna – Wzgórza Dylewskie

Pałac Mojęcice – Mojęcice

Restauracja Piernicova – Toruń

Restauracja Winestone – Katowice

Ristorante Mare e Monti – Łódź

Restauracja Arte – Kołobrzeg

Restauracja À La Carte – Arłamów

Dom Miodu i Wina – Muszyna

Ilkus Hotel & Restaurant – Krze

MEAT ME – Limanowa

Mr’ Jerry Restauracja & Steak House – Nowy Sącz

Restauracja Baster – Kraków

Restauracja Beskidzka – Andrychów

Restauracja Cristalino Kuchnia i Wino – Tarnów

Ristorante & Pizzeria Cristina – Zakopane

Ristorante Taormina – Oświęcim

Restauracja Bubbles – Warszawa

Restauracja Future & Wine – Warszawa

Restauracja w Kamienicy – Łomża

Restauracja Zatoka Smaków – Jastarnia

Restauracja Beskidzka 40 – Szczyrk

Restauracja Bukova – Istebna

Restauracja Dotychczas – Tychy

Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice

Różana Batorego – Tarnów

511 Bar & Restaurant – Podzamcze

Restauracja Twoja Kolejka – Łodygowice

U kelnerów – Zabrze

Restauracja Bukszpryt – Rewa

Restauracja Terra Mare – Katowice

Restauracja Baryłka – Gdańsk

Restauracja The Piano – Bytom

Restauracja Monte – Carlo – Kielce

Restauracja Sirocco – Olsztyn

Gościniec Ryński Młynn – Ryn

Restauracja Hotelu Ognisty Ptak – Ogonki

Restauracja Mixtura by Roman Serdiuk – Poznań

Restauracja Destylarnia – Mierzęcin

Restauracja Cynamon – Ustronie Morskie

M15 Restaurant & Bar – Sopot

Przystanek Zatoka – Siła

2 widelce:

Martim Restaurant – Wrocław

Łapa Niedźwiedzia – Mrągowo

Lwia Brama² – Wrocław

Dym Na Wodzie – Słupsk

Eliksir – Gdańsk

Morski Zając – Kuźnica

Restauracja Snad{Acz} – Kołobrzeg

Flavoria – Poznań

Pod Papugami Restaurant & Coctail Bar – Wrocław

Pawilon Towarzyski – Białystok

Restauracja Lobster – Kołobrzeg

Pod Nosem – Kraków

Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów – Gola Dzierżoniowska

1 widelec:

Restauracja Marconi – Turzno

4 Pory Roku – Toruń

Restauracja Bonżur – Gdańsk

Trattoria Antica – Opole

Restauracja Bajka – Grodziec

Restauracja Ferula – Radawa

Restauracja Czarna Owca – Piwniczna-Zdrój

Restauracja Pensjonat Kazimierski – Kazimierz Dolny

Stół I Wół – Lublin

Restauracja Yesiotr – Licheń Stary

Restauracja Złoty Smok – Tychy

Restauracja Prodiż – Katowice

Restauracja Monopolka – Kielce

Restauracja Parkowa – Jastrzębie-Zdrój

Restauracja Fratelli – Mielec

Lavenda Gastro & Cafe – Poznań

Restauracja Zamkowy Młyn – Krapkowice

Restauracja Joker – Tychy

Restauracja Magnifica – Kraków

Rockabilly – Steakhouse & Whisky Bar – Kielce

Zielona Weranda – Poznań

Cafe & Restaurant Dobry Rok – Częstochowa

Leśna Perła – Rudziniec

Restauracja Cesarska – Chorzów

Restauracja Blubell – Siewierz

Restauracja Gęś I Wino – Spała

Restauracja Miód I Wino – Sulejów

Bistro 8 I Pół – Wrocław

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2023

Karczma Chata Zbójnicka – Zakopane

4 widelce:

Jakubowa Izba – Ryki

Klimtówka – Wolbrom

Karcma Muzykancko – Poronin

Karczma Chata Zbójnicka – Zakopane

Karczma Cichy Kącik – Krynica-Zdrój

Karczma Litworowy Staw – Białka Tatrzańska

Nordowi Mol – Celbowo

3 widelce:

Siwy Dym – Celejów

2 widelce:

Karczma u Klagów – Łącko

Karczma Łemkowska Kłynec – Krynica-Zdrój

NAGRODY SPECJALNE:

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE W ORGANIZACJI GALI

Hotel Żubrówka w Białowieży

NAJLEPSZY SERWIS

Akademia – Warszawa

RESTAURACJA Z KLIMATEM

Bubbles – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ POLSKĄ

U Wieniawy – Warszawa

KONKURS KULINARNY ROKU

Arte Culinaria Italiana

IMPREZA KULINARNA ROKU

Sylwester Szefów Kuchni

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Janusz Gancarczyk

SZEF KUCHNI JUTRA

Bartosz Fabiś

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Rafał Grzegorzek

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Michał Szczepański

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Tomasz Smoczyk

RESTAURATOR ROKU

Robert Sowa

SZEF KUCHNI ROKU

Tomasz Bułach.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron