Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gotowanie w Pieninach

Już po raz drugi, w Sromowcach Niżnych przepięknej u podnóża Trzech Koron odbył sięFestiwal Kulinarny „Smak Pstrąga w Pieninach”. Organizatorami imprezy w byli: Gastro-pack, Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Dunajcu, hotel ,,Nad Przełomem”. Patronat honorowy nad imprezą objęli natomiast: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Małopolska Organizacja Turystyczna, Wójt Gminy Czorsztyn.
Podczas  festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. W pierwszym – dla uczniów szkół gastronomicznych – udział wzięło aż 12 szkół. W drugim konkursie w szranki stanęło 11 profesjonalnych kucharzy.
Wszyscy zawodnicy musieli – zgodnie z tytułem imprezy – przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Nad przebiegiem konkursu czuwały dwie komisje: Jury Techniczne oraz Jury Degustacyjne. Festiwal prowadzili Robert Karpowicza (RMF MAXXX) i Marcin Polus (prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników).
A oto laureaci kulinarnych zmagań.

Szkoły gastronomiczne:

  1. miejsce –Tomasz Mierzwa, Zespół Szkół Gastronomicznych nr. 1 z Krakowa
  2. miejsce – Michał Wester,  Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia
  3. miejsceMartyna Osłowska, Zespół Szkół nr 9 z Wrocławia

Profesjonaliści:

  1. miejsce – Sebastian Schrom, restauracja La Rossa, Oświęcim
  2. miejsce – Szymon Przystupa, restauracja Malinowy Dwór,
  3. miejsce – Jacek Kukuełka, restauracja Kawaleria, Kraków

Wyróżnienie:

  1. Darek Burda, restauracja Wesele, Kraków

Festiwal w Sromowcach obfitował w wiele dodatkowych atrakcji, takich jak: pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika, degustacja piwa klasztornego od Cystersów w Szczyżycu, degustacja kawy firmy Commercio Polska czy degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Na koniec Stowarzyszenie zaprosiło wszystkich na gotowanie zupy rybnej z pstrąga, wyłowionego prosto z Dunajca. Zupa przygotowywana była w wielkim kotle, nad ogniskiem i mieszana oryginalnym wiosłem flisackim.

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron