I. Ogólne sprawy organizacyjne
- Organizatorem konkursu jest Haston City Hotel, przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
- Sponsorami strategicznymi konkursu są Winterhalter, Farutex, Oerlemans, Kompania Piwowarska, Ecolab
- Konkurs odbędzie się w dniach 8 i 9 listopada 2012 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu ul. Irysowa 1-3
- Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 10000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe
II. Warunki uczestnictwa
- W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Polski.
- Uczestnicy konkursu muszą pracować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami w zakładach gastronomicznych, które dokonały zgłoszenia, aż do momentu rozstrzygnięcia konkursu.
- Wszyscy kucharze biorący udział w konkursie mogą posiadać dowolny stopień
w hierarchii zawodowej. - Warunki konkursu nie eliminują udziału w nim osób, które zdobyły w poprzednich latach medale, dyplomy i wyróżnienia w innych konkursach krajowych oraz zagranicznych.
- Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni.
- W konkursie uczestniczą ekipy dwuosobowe (szef ekipy i pomocnik).
Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane e-mailem. Do zgłoszenia , proszę wykorzystać formularz, który zawierał będzie : recepturę , opis technologiczny i wyraźne zdjęcie wykonanej potrawy ( zakąski ciepłej i dania głównego) i przesłane na adres;
UWAGA ! – termin nadsyłania zgłoszeń upływa z dniem 19 października 2012 roku (piątek). Termin uważa się za zachowany w przypadku wysłania maila najpóźniej w tym dniu do godziny 24:00.
- Formularz ze zgłoszeniem uczestnictwa należy wypełnić, tak aby zawierał czytelne imię i nazwisko wraz z numerem telefonu i mailem oraz pełną nazwę zakładu zgłaszającego swojego uczestnika. Wraz ze zgłoszeniem należy dokonań akceptacji treści niniejszego Regulaminu, z którym kandydaci na uczestników mogą zapoznać się na stronie internetowej organizatora bądź w jego siedzibie. Ponadto kandydaci zobowiązani są do złożenia oświadczenia, iż wyrażają zgodę na publikacje ich wizerunków uwiecznionych fotograficznie bądź techniką filmową w trakcie przebiegu konkursu, a także o nieodpłatnym przeniesieniu na Organizatora autorskich praw majątkowych do stworzonych przez siebie potraw na polach eksploatacji: uwiecznianie dowolna techniką, rozpowszechnianie we wszelkiego rodzaju mediach.
- Komisja powołana przez Organizatora dokona wstępnej selekcji uczestników, na podstawie subiektywnej oceny opisu i zdjęcia zgłoszonych potraw ( zakąska ciepła i danie główne ).
Osoby zakwalifikowane do udziału w konkursie (w dniach 8, 9 listopada 2012 roku) zostaną powiadomione drogą mailową o dopuszczeniu do konkursu do dnia 25 października 2012 roku (czwartek). W przypadku niemożności uczestnictwa w konkursie któregoś z członków ekipy dwuosobowej, zakład gastronomiczny zatrudniający ekipę może wskazać przed dniem 5 listopada 2010 roku (poniedziałek), uczestnika zastępczego. W przypadku niemożności uczestnictwa całej ekipy komisja wybiera ekipę zastępczą spośród kandydatów zgłoszonych, ale pierwotnie nie zakwalifikowanych, którzy są bezzwłocznie informowani o zakwalifikowaniu do konkursu.
III. Zasady organizacyjne
- Każdy uczestnik konkursu lub jego zakład pokrywa koszty przejazdu oraz produktów użytych do wykonania dania konkursowego.
- Organizator konkursu pokrywa koszty zakwaterowania i wyżywienia.
- Organizator zapewnia stanowiska pracy przygotowane dla każdej z ekip i wyposażone w piec konwekcyjno-parowy, płytę indukcyjną dwu-strefową, stół roboczy z lodówką pod blatem, zlewozmywak jednokomorowy wraz ze stołem odstawczym oraz metrowy stół roboczy, urządzenie do sous-wide i maszynę do pakowania próżniowego
- Drobny sprzęt potrzebny do wykonania potrawy oraz talerze każdy zespół uczestniczący w konkursie przywozi ze sobą.
- Wszyscy uczestnicy konkursu występują w standardowych strojach kucharskich.
- Organizator zapewnia bezpieczeństwo wszystkim osobom obecnym w miejscu przeprowadzenia konkursu.
- Konkurs jest imprezą otwartą. Poza uczestnikami i osobami autoryzowanymi przez Organizatora wstęp na miejsce przeprowadzania konkursu mają zaproszone osoby oraz wszystkie inne zainteresowane polskimi kulinariami osoby.
IV. Reguły przeprowadzania konkursu
- Każda praca wykonana przez uczestnika konkursu będzie uważana za pracę przygotowaną specjalnie na konkurs i nie będzie powtórzeniem pracy z innych konkursów.
- Konkurs zostanie przeprowadzony w dniu 9 listopada 2012 roku(piątek)
- Wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołanych przez Organizatora jurorów techniczno-degustacyjnych pracujących w składzie Pan Jerzy Pasikowski , Pan Karol Okrasa , Pan Robert Sowa , Pan Marcin Budynek, Pan Tomasz Szymański oraz Gość specjalny jury Pani Magda Gessler. Każdy z jurorów techniczno-degustacyjnych może przyznać każdej ekipie max 150 punktów, z tego 50 punktów za techniczną prezentację kulinarną i 100 punktów za pracę konkursową .
- Podczas konkursu wszyscy uczestnicy zajmują stanowiska wylosowane podczas odprawy, która odbędzie się w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek) o godz. 12:00 w Haston City Hotel.
- Konkurs składać się będzie z dwóch etapów a suma punktów z każdego etapu utworzy klasyfikację generalną
- Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy.
- Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy staną do zmagań konkursowych równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądry (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w julienne, brunoise, emince, macédoine, a także ziemniaki na sposób cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte. Wszystkie warzywa i ziemniaki będą musiały być w czasie 10 minut obrane lub uformowane.
- Druga część konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00 a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek)
- Każda ekipa otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora.
- Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w konkursie , obowiązkowo musi wykonać potrawę w formie
PRZEKĄSKI CIEPŁEJ – z obowiązkowym użyciem fileta z łososia , małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø27 cm)
DANIA GŁÓWNEGO – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogrona i mięty dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)
- Wszystkie prace konkursowe powinny być wyjątkowo oryginalne, jednocześnie bardzo elegancie i wykwintne.
- Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 16-tu przygotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej nie może przekraczać 1 godziny. Niedotrzymanie podanego czasu pociągnie za sobą punkty karne (1 minuta spóźnienia – 2 pkt ujemne od każdego jurora), a ekipie przekraczającej regulaminowy czas pracy ponad 15 minut zostanie ona przerwana i oceniona w stopniu jakim została przygotowana.
- Występ każdej ekipy powinien zawierać w sobie elementy widowiskowej sztuki kulinarnej, jak również finezji, lekkości i perfekcji wykonania a także najnowszych technik kulinarnych.
- Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, a dodatki skrobiowe, jarzynowe czy grzyby mogą być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nie uformowane, również skorupiaki o ile będą użyte muszą być w postaci surowej (prosimy tak komponować dania, aby unikać produktów konserwowych i przetworzonych przez przemysł spożywczy).
- Wszystkie konkursowe dania muszą składać się wyłącznie z jadalnych produktów, dotyczy to również dekoracji.
- Decyzja jury ustalająca wynik konkursu jest ostateczna i niepodważalna.
- Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują dyplomy za uczestnictwo oraz drobne upominki a ekipy, które zajmą trzy pierwsze miejsca otrzymają puchary, medale oraz nagrody ufundowane przez organizatora.
- Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów i zdjęć potraw konkursowych niezależnie od zajętego miejsca.
- Organizator konkursu zastrzega sobie również prawo do powołania jury selekcyjnego jeżeli ilość chętnych do wzięcia udziału w konkursie przekroczy ilości utrudniające prawidłowy przebieg konkursu.
- Wszystkie wyniki zostaną ogłoszone na gali w dniu 9 listopada 2012 roku (piątek)
- W trakcie uroczystości zakończenia konkursu oraz wręczenia nagród wszyscy uczestnicy zobowiązani są do wystąpienia w kompletnym stroju kucharskim.
UWAGA! – w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek) organizator zapewnia dodatkowe prezentacje i atrakcje kulinarne wyjazdowe związane z losowaniem kolejności startu podczas konkursu dlatego bardzo prosimy o punktualne przybycie