Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gotowanie z użyciem technologii konwekcyjno-parowej

Ukryty potencjał Polski

 

Polska luty 2015 – W piecach konwekcyjno-parowych firmy RATIONAL można przyrządzić 90% wszystkich potraw, znajdujących się na kartach dań międzynarodowych profesjonalnych kuchni. W Europie tego typu urządzenia są od dłuższego czasu normą. W Polsce wielu kucharzy wciąż jeszcze korzysta jednak z klasycznych metod gotowania , nie wykorzystując w pełni dostępnych technologii.

Zajmujący metr kwadratowy podłogi piec konwekcyjno-parowy zastępuje niemal wszystkie tradycyjne urządzenia kuchenne: piece konwekcyjne, kuchenki, kotły i grille. Są łatwe w obsłudze, same się czyszczą i w porównaniu z innymi urządzeniami, oszczędzają do 70% energii. 50% Polskich wykorzystuje te wielozadaniowe urządzenia w swoich kuchniach – pozostali używają tradycyjnych urządzeń.

„Kto się przyzwyczaił przyrządzać typowego kotleta schabowego w typowym głębokim smażeniu, jest często sceptycznie nastawiony do nowych technologii”, mówi Daniel Sielicki, Mistrz kuchni w będącej liderem Firmie RATIONAL. Firma RATIONAL ma swoją siedzibę w Niemczech, gdzie urządzenia tego producenta można znaleźć niemal w każdej profesjonalnej kuchni.

To, że piece konwekcyjno-parowe optymalnie przyrządzają także polskie dania, wie Dariusz Zahorański, Szef kuchni z Radisson Blu:” Dzięki przygotowywaniu produktów panierowanych w SelfCookingCenter 5Senses możemy w znacznym stopniu zmniejszyć zużycie tłuszczu”. W jego kuchni gotuje się od lat  w urządzeniach firmy RATIONAL.

Z tego powodu: piece konwekcyjno-parowe przynoszą tradycyjnym i profesjonalnym kuchniom podobnie wiele korzyści co międzynarodowym hotelom. Urządzenia nadają się do wszystkich zakładów, produkujących ponad 30 posiłków dziennie i spłacają się w niecały rok. „Nasz najnowszy model – SelfCookingCenter 5 Senses – uzupełniliśmy o szereg funkcji specjalnie dla  Polski dodaje Daniel Sielicki Są to na przykład: typowe steki grillowane -> tak jak lubią Polacy.

Piece konwekcyjno-parowe łączą w sobie wiele plusów gotowania na parze – takie jak szybki czas przyrządzania, niewielkie straty na produktach i duża soczystość – z plusami przyrządzania w gorącym powietrzu: intensywnym zapachem, apetycznymi kolorami i chrupkością skórki. Są na dodatek tak łatwe w obsłudze, że nawet niedoświadczeni pracownicy kuchenni uzyskują niezmiennie dobre efekty i nawet nie muszą nadzorować procesu przyrządzania potraw.

Ze wszystkich urządzeń RATIONAL SelfCookingCenter 5 Senses jest dotychczas jedynym modelem, który przyrządza wszystkie potrawy dokładnie tak, jak wyznaczy to kucharz za pomocą naciśnięcia przycisku. Rozpoznaje on automatycznie wielkość, ilość i stan poszczególnych produktów i dostosowuje wszystkie nastawienia do rodzaju produktu i życzenia kucharza.

Dla kucharzy, którzy wolą sami określać temperaturę, wilgotność, czas przyrządzania i prędkość obiegu powietrza i chcieliby wszystko regulować ręcznie, dobrą alternatywą jest CombiMaster Plus firmy RATIONAL. Także ten model jest wyposażony we wszystkie ważne funkcje, które pozwalają spełniać wysokie wymogi jakościowe [narodowość] kuchni.

Pod adresem www.rational-online.pl firma RATIONAL przedstawia szczegółowe informacje

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron