Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Barista 2015

Już w ten weekend 16 doskonałych baristów będzie walczyć o tytuł Mistrza Polski i wyjazd do Seattle, USA.

Zawody odbędą się w Katowicach, podczas Sweet Targ, w dniach 29 lutego (półfinał) – 01 marca (finał). Mistrzostwa Polski Barista organizowane są w Polsce od 2002 roku. To najbardziej prestiżowa konkurencja, wymagająca największego doświadczenia oraz umiejętności w zakresie parzenia espresso i przygotowywania napojów na bazie espresso. Każdy zawodnik ma zaledwie 15 minut na zaserwowanie 4 espresso, 4 cappuccino i 4 dowolnych bezalkoholowych drinków na bazie espresso. Oceniane są m.in. smak, kreatywność, technika, a także wiedza o kawie i show przygotowane przez baristę.

Z okazji Mistrzostw Polski Barista, Polskę odwiedzi Nora Šmahelová – sędzia międzynarodowy, oficjalna reprezentantka organizacji World Coffee Events, która czuwa nad prawidłowym przebiegiem zawodów. Zwycięzca zawodów będzie reprezentował Polskę na tegorocznych World Barista Championship, które odbędą się w Seattle, USA. Oficjalnymi maszynami zawodów zostały: Nuova Simonelli Black Eagle oraz Mythos One. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Speciality Coffee Association of Europe (Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości). Więcej informacji na funpage: SCAE Polish Chapter.

 

statuetki

Aktualności

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kwiaty na talerzach!

Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie

IX Konkurs Polskich Win

Już po raz dziewiąty startuje Konkurs Polskich Win, organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wydarzenie odbędzie się w dniach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron