Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Barista 2015

Już w ten weekend 16 doskonałych baristów będzie walczyć o tytuł Mistrza Polski i wyjazd do Seattle, USA.

Zawody odbędą się w Katowicach, podczas Sweet Targ, w dniach 29 lutego (półfinał) – 01 marca (finał). Mistrzostwa Polski Barista organizowane są w Polsce od 2002 roku. To najbardziej prestiżowa konkurencja, wymagająca największego doświadczenia oraz umiejętności w zakresie parzenia espresso i przygotowywania napojów na bazie espresso. Każdy zawodnik ma zaledwie 15 minut na zaserwowanie 4 espresso, 4 cappuccino i 4 dowolnych bezalkoholowych drinków na bazie espresso. Oceniane są m.in. smak, kreatywność, technika, a także wiedza o kawie i show przygotowane przez baristę.

Z okazji Mistrzostw Polski Barista, Polskę odwiedzi Nora Šmahelová – sędzia międzynarodowy, oficjalna reprezentantka organizacji World Coffee Events, która czuwa nad prawidłowym przebiegiem zawodów. Zwycięzca zawodów będzie reprezentował Polskę na tegorocznych World Barista Championship, które odbędą się w Seattle, USA. Oficjalnymi maszynami zawodów zostały: Nuova Simonelli Black Eagle oraz Mythos One. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Speciality Coffee Association of Europe (Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości). Więcej informacji na funpage: SCAE Polish Chapter.

 

statuetki

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron