Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gotuj lokalnie

LOGO gotuj lokalnie
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy:

  • Etap I – warsztaty i konkurs kulinarny dla nauczycieli (2 nauczycieli z każdej ze szkół), które odbędą się w Warszawie, w dn. 5-6 kwietnia br. Tematem przewodnim będzie wołowina, a dokładniej antrykot wołowy. Nagrodą dla zdobywców trzech pierwszych miejsc w konkursie dla nauczycieli są dwudniowe warsztaty kulinarne w Grodnie k/Międzyzdrojów (ekipy 4-osobowe z każdej szkoły) w terminie pomiędzy 8 a 15 maja 2016 r.
  • Etap II – zajęcia warsztatowe w szkołach, które poprowadzą nauczyciele, zgłoszeni do projektu.
  • Etap III – konkurs kulinarny dla uczniów. Uczniowie przygotowują przepisy na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń, jury wybierze 10 najlepszych, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Celem projektu jest promocja wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych, polskich produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw.
Ideą projektu jest przekazanie nauczycielom i uczniom wiedzy, jakie produkty lokalne, regionalne są dostępne w danym regionie oraz podkreślenie, jak ważna jest jakość produktów (zaznaczenie wpływu na jakość potrawy i efekt końcowy). Jakość produktu zależy także od jego świeżości, którą można osiągnąć zakup u lokalnych producentów żywności – hasło „z pola na stół.
Wychodząc naprzeciw trendom kulinarnym, celem projektu jest uświadomienie przyszłych kucharzy, jak świeże, lokalne produkty wykorzystywać w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej.
Tegoroczna edycja konkursu oraz warsztatów odbędzie się w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie.

Aktualności

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron