W listopadzie 2012 roku zapraszamy do Zamku Kliczków na drugą edycję Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”.
Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski, co od samego początku nadało imprezie dużego splendoru. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Celem przedsięwzięcia jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży.
Podstawą prac konkursowych będą produkty oraz surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runo leśne. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Uczestnikami Festiwalu będą:
– zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
– uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
– lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych
Serdecznie zapraszamy!
http://kliczkow.com.pl/kliczkow/kliczkow,ale-pasztet.xml
Konkurs w kategorii profesjonaliści – 18 listopada 2012 odbędzie się w Sali Teatralnej Zamku Kliczków.
Konkurs dla uczniów i amatorów – 19 listopada 2012 odbędzie się w Sali Teatralnej Zamku Kliczków.
Konkurs w kategorii myśliwi – 19 listopada 2012 odbędzie się na Małym Dziedzińcu Zamku Kliczków; w przypadku wystąpienia opadów deszczu w dniu konkursu – pod parasolami na tymże Dziedzińcu.
Organizatorzy:
– Fundacja Borów Dolnośląskich
– Fundacja pro Culturae Bono
– Zamek Kliczków
– Dolnośląska Organizacja Turystyczna
– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni