Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PRZETWÓRSTWA MIĘSA

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu reprezentowany przez Panią Dyrektor mgr Ewę Nowicką, od przeszło pięćdziesięciu lat kształci przyszłe kadry dla przemysłu spożywczego. Nauka przedmiotów teoretycznych była w szkole zawsze ściśle związana z praktycznym przygotowaniem do zawodu. Kształcenie praktyczne odbywało się w największych poznańskich zakładach spożywczych oraz w warsztatach rzemieślniczych. Współpraca z przedsiębiorstwami branży spożywczej oraz  realizacja perspektywicznych planów rozwoju szkoły pozwoliły na jej rozbudowę, a w 2001 roku na powiększenie placówki o zespół pracowni do szkolenia praktycznego.

Doświadczenie i powstała baza materialna umożliwiły szkole organizację wielu konkursów na szczeblu ogólnopolskim. W poznańskiej szkole odbywają się: Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności, Ogólnopolski Turniej Piekarski, Ogólnopolski Turniej Cukierniczy oraz Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa.

Organizacja trzech ostatnich wymienionych turniejów odbywa się przy współpracy Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. Pomoc grupy zaprzyjaźnionych ze szkołą przedsiębiorców branży spożywczej z terenu Wielkopolski pozwala na sprawne przeprowadzenie zmagań najlepszych uczniów w kraju.

W dniach 18 i 19 kwietnia 2013 roku odbędzie się XV Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa.

Uczniowie z różnych stron kraju zostaną poddani sprawdzianowi i ocenie podczas pracy przy nadziewarce, rozpoznawania rodzajów i klas mięsa (drobiowego, wieprzowego i wołowego), rozróżniania podrobów, osłonek i przypraw. Do zadań uczestników należeć będzie także dobór odpowiedniego stroju dla pracowników zatrudnionych na różnych stanowiskach. Na zakończenie, uczniowie będą musieli popisać się swymi talentami w układaniu i dekorowaniu wędlin na paterach.

Organizatorzy wraz ze sponsorami, jak co roku, zadbają, o to, aby najlepsi uczniowie otrzymali ciekawe nagrody, a ich macierzyste zakłady i szkoły, puchary oraz dyplomy.

Szczegółowe informacje dotyczące regulaminu, zadań praktycznych i zakresu wiedzy teoretycznej znajdują się na stronach internetowych szkoły www.zsps.poznan.pl oraz pod numerem telefonu (61) 820 00 91.

Serdecznie zapraszamy do udziału w XV Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa.

Kontakt z Sekretarzem Turnieju

mgr inż. Tomasz Borowy (tel. 608 360 032)

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron