Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2012 BY KINGA PIENIŃSKA

27 października 2012 roku w Hotelu Intercontinental w restauracji Platter By Okrasa przedstawiono najlepsze restauracje w Polsce 2012 roku. Łącznie podczas Gali przyznano 43 nagrody w 24 kategoriach.

Poland 100 Best Restaurants to pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem oceniane przez konsumentów na podstawie ankiet, przez co ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków gastronomicznych. Jury dokonuje jedynie końcowej weryfikacji rekomendowanych restauracji. Łącznie ankieterzy odwiedzili blisko 500 restauracji dostarczając ponad 11 000 ankiet. 100 najlepszych znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2012.

Podczas ceremonii Poland 100 Best Restaurants Awards 2012 By Kinga Pienińska, spotkały się i zostały wyróżnieni restauratorzy z całej Polski.

Nagrody przyznane zostały w 24 kategoriach. Nagrodzono najlepsze restauracje hotelowe, tradycyjne, karczmy, restauracje w obiektach historycznych, restauracje pałacowe oraz przyznano nagrody w kategoriach specjalnych. Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać.

Aby poczuć maestrię kuchni, trzeba jej spróbować. W oczekiwaniu na wizytę w wyróżnionych restauracjach podróż kulinarną można rozpocząć od przeglądania przewodnika Poland 100 Best Restaurants 2012, aplikacji mobilnej oraz stron internetowych restauracji. Są piękne, interesujące i zaskakujące, że podróż ta, chociaż wirtualna, wciąga bez reszty i… wzmaga apetyt.

Każda z restauracji, która znalazła się na liście Poland 100 Best Restaurants 2012 jest inna, nieporównywalna, wspólnie jednak dają pojęcie o tym, czym jest polska gastronomia.

Kryteria oceny i organizacja Akcji zostały tak opracowane, aby każda restauracja w Polsce mogła zostać dostrzeżona. Ocenie podlegała cała restauracja – szef kuchni, personel, wystrój, atmosfera i serwowane dania.

Zwycięzcą I edycji Poland 100 Best Restaurants 2011 w kategorii głównej „Najlepsi z najlepszych” została Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich z Warszawy, drugie miejsce ex aequo zajęły Restauracja Platter By Karol Okrasa z Warszawy wraz z Restauracją Romantyczną Hotelu Spa Dr Irena Eris ze Wzgórz Dylewskich, a miejsce trzecie zajęła restauracja Dom Polski z Warszawy.

www.poland100bestrestaurants.pl

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron