Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II Konkurs Polskich Win i X Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

II Konkurs Polskich Win i X Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Jasło winem słynące

W Jaśle, nazwanym kiedyś „winiarską stolicą Polski” trwają przygotowania do kolejnego winiarskiego święta. Wraz z Jasielskim Stowarzyszeniem Winiarzy Miasto przygotowuje kilka imprez z winem w tle. Biorąc pod uwagę, że 22-23 sierpnia odbędzie się II Konkurs Polskich Win, tydzień później, 28-29 do Jasła zjadą winiarze na swój doroczny Konwent, a 29-30 sierpnia będą miały miejsce X Międzynarodowe Dni Wina, określenie to wydaje się być jak najbardziej uzasadnione.

Tradycyjnie już wraz z końcem wakacji Jasło staje się areną wielkiego winiarskiego święta. Pierwszym elementem jest II Konkurs Polskich Win organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy ze wsparciem merytorycznym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ocenie konkursowej poddawane są wyłącznie polskie wina zgłoszone przez polskich producentów. W skład Jury Konkursowego wchodzą uznani degustatorzy posiadający profesjonalne przygotowanie do oceny wina, sommelierzy i eksperci winiarscy niezwiązani z winiarzami biorącymi udział w Konkursie. Degustacja próbek wina jest przeprowadzona „w ciemno” w pięciu kategoriach: wino białe, różowe, czerwone, musujące oraz słodkie. Takie profesjonalne i bezstronne porównanie win oraz wyłonienie i wyróżnienie najlepszych jest, zdaniem organizatorów, impulsem i zachętą do podnoszenia poziomu jakościowego produkowanych w Polsce win. Nagrodzone medalami wina prezentowane będą na stoisku stowarzyszenia podczas Dni Wina, gdzie możliwa będzie również ich bezpłatna degustacja. Wtedy też odbędzie się uroczysta gala wręczenia pamiątkowych dyplomów dla najlepszych win i ich producentów. Partnerem Konkursu jest Miasto Jasło.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle odbędą się już po raz dziesiąty. Tegoroczna edycja święta będzie jednak szczególna w związku z obchodami 650-lecia nadania praw miejskich Jasłu. Dni Wina to jedna z największych imprez winiarskich w Polce. Co roku w ostatni weekend wakacji gromadzi tysiące pasjonatów i amatorów winiarstwa z Polski i zagranicy. Na jasielskim rynku spróbować i zakupić można wina z Polski i wielu winiarskich krajów, porozmawiać z winiarzami, obejrzeć sprzęt i akcesoria potrzebne do produkcji, ale również wziąć udział w ciekawych warsztatach degustacyjnych prowadzonych przez uznanego sommeliera Tomka Koleckiego Majewicza. W tym roku planowane tematy to „Czas i beczka, czyli czynnik X” oraz ponowny pojedynek „Polska kontra reszta świata” (ubiegłoroczny zakończył się zdecydowanym sukcesem rodzimych trunków). 29 sierpnia przejedzie też przez Jasło Kinobus (festiwal filmowy w drodze), który przygotowuje otwarty plenerowy pokaz filmu z winem w tle. W dniach 28-29 sierpnia w Jaśle odbędzie się też X jubileuszowy Konwent Polskich Winiarzy.

Tym, którzy odczuwać wciąż będą niedostatek winiarskich przeżyć, polecamy odwiedzenie kilku miejscowych winnic. Jasło, miasto położone w dolinie trzech rzek, otaczają liczne łagodne, dobrze nasłonecznione wzniesienia. Stosunkowo długi okres wegetacyjny, ciepły klimat z często upalnymi latami i piękną, słoneczną jesienią, czynią z tego miejsca idealne siedlisko dla winorośli. Miejscowe stowarzyszenie winiarzy zrzesza właścicieli dwunastu winnic z regionu skupionych na Jasielskim Szlaku Winnym. Po wcześniejszym umówieniu możliwe jest zwiedzanie i degustacja, często również w towarzystwie miejscowych tradycyjnych potraw.

Więcej informacji o wszystkich wydarzeniach na stronie Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy: www.winiarzejaslo.pl

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron