Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 12 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, ale dzień wcześniej przeprowadzone będą eliminacje dla zawodników z Polski.

W konkursie mogą wziąć udział sommelierzy mający nie więcej niż 30 lat, z wykluczeniem finalistów zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą. Językiem obowiązującym w zawodach będzie angielski. Na Mistrzostwa przyjadą ekipy z Litwy, Łotwy, Estonii, Słowacji, Czech, Serbii, Cypru, Niemiec, Austrii, Rosji i Kazachstanu.

Eliminacje dla sommelierów z Polski zaplanowane na piątek, 11 października rano i wyłonią 12 najlepszych zawodników. W sobotę, 12 października, po kilkugodzinnych eliminacjach spośród wszystkich uczestników wybranych zostanie trzech finalistów, którzy po południu będą rywalizować ze sobą na głównej scenie w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. Finał odbędzie się z udziałem publiczności. Formuła i zadania konkursowe są zbliżone do Mistrzostw Polski Sommelierów: zaplanowany jest test z podstawowej wiedzy o winie, degustacja w ciemno i sprawdzenie praktycznych umiejętności serwowania wina. Polski uczestnik konkursu, który zdobędzie na Mistrzostwach najwięcej punktów, zostanie automatycznie Mistrzem Polski Młodych Sommelierów.

W Mistrzostwach wyróżniona jest specjalna, hiszpańska ścieżka konkursu, przygotowana wspólnie z Wines of Spain – partnerem zawodów. Niemiecki Instytut Wina – kolejny partner konkursu – organizuje dla uczestników seminarium z win niemieckich. Partnerem strategicznym Międzynarodowych Mistrzostw Sommelierów jest Cisowianka Perlage.

Więcej informacji:

http://www.sommelierzy.pl/

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron