Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

III Konkurs Kulinarny – „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”

W malowniczo położonej Gminie Narol odbędzie się jedno z największych wydarzeń kulturalnych Województwa Podkarpackiego. Zapraszamy na wspaniałe, czterodniowe wydarzenie odbywające się od 7 do 10 lipca pod nazwą „Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza”. W trzeci dzień Święta Narola odbędzie się m.in. wspaniała uczta gastronomiczna, do której udziału już teraz zapraszamy. Dla uczestników zaplanowaliśmy wiele atrakcji m.in. kulinarnych, do których zaliczyć można:

III Konkurs Kulinarny – „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”. Warto zaznaczyć, że jest konkursem Nominowanym do KPP.  

W konkursie weźmie udział 9 lub 12 zakwalifikowanych drużyn występujących wg wylosowanej kolejności. Każda drużyna będzie miała za zadanie: sporządzenie głównego dania z karpia i deseru z wykorzystaniem miodu wielokwiatowego i sera zagrodowego wiejskiego ricotta zwykła.

Uroczyste Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego Nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski pn. „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” odbędzie się na scenie głównej.

 Moderator: Krzysztof Gawlik

Konferansjer: Michał Bałazy

 Warsztaty edukacyjno-kulinarne:

Dwóch wykwalifikowanych kucharzy przeprowadzi warsztaty z udziałem zainteresowanych.

Warsztaty będą polegać na filetowaniu karpia i kury.

Kolejną częścią będzie przyrządzenie potraw z karpia, kury, sera twarogowego wiejskiego i miodu wielokwiatowego.

Efekty warsztatów będą przekazane do degustacji publiczności.

Promocja innowacyjności w gospodarstwie:

Prezentacja multimedialna programu gospodarstwa rybackiego – pt. transport ryb z natlenianiem wody.

Pokaz kulinarny Mistrzów:

Skierowany do szerokiego grona odbiorców, przeprowadzony przez wykwalifikowanych 7 zawodowych kucharzy, mających doświadczenie i cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego w Polsce. Będą to Ci sami mistrzowie, którzy dokonywać będą oceny dań konkursowych w trakcie konkursu kulinarnego.

Głównymi składnikami pokazu będą: karp, kurczak, deser z sera zagrodowego wiejskiego – smakowego słodkiego i sera ricotta zwykła.

Prezentacja innowacyjnej kuchni:

Pokaz kuchni molekularnej – wytworzenie lodów za pomocą ciekłego azotu zaprezentowany przez wykwalifikowanych kucharzy: Jarosława Uścińskiego i Krzysztofa Gawlika. Celem pokazu jest ukazanie innowacji technologicznej w kuchni dla szerokiego grona odbiorców.

Ryneczek produktów tradycyjnych:

Prezentacja następujących produktów lokalnych – minimum 6 stoisk:

  • Stoisko z karpiem królewskim wędzonym – produkt dwukrotnie nagrodzony podczas „Agro-Bieszczady w Lesku” w 2008 r. zdobył pierwszą nagrodę, w 2009 r. uzyskał nominację do „Perły”
  • Stoisko z miodami z Pasieki Roztocze – produkt cieszący się doskonałą jakością i smakiem z uwagi na pochodzenie z nieskazitelnych terenów, lasów, łąk i pól.  
  • Stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka krowiego z wolnego wypasu.
  • Stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka kóz i owiec z wolnego wypasu.
  • Stoisko tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
  • Stoisko z pieczywem z domowego wypieku.
  • Pieczenie byka.
  • Stoisko Prymat

Stoiska prezentujące potrawy dziedzictwa kulinarnego – konkurs z potraw regionalnych:

Potrawy sporządzone z kurczaków (produktu lokalnego) według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, prezentowane na 10 stanowiskach przez lokalne koła gospodyń.

Ponadto na rynku w Narolu będzie scena główna tzw. muzyczna, na której zaprezentują się zespoły muzyczne o nurcie muzyki, folklorystycznej, folkowej i rozrywkowej. Gwiazdą wieczoru będzie znany i ceniony zespół „Video”. Do atrakcji jarmarku zaliczyć należy kiermasz ginących zawodów i rynek rękodzielników i twórców ludowych. Już w tym momencie serdecznie zapraszamy na jedno z największych wydarzeń Województwa Podkarpackiego.

                                                    

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:

Europa inwestująca w obszary wiejskie”

                              

Załączniki:

Regulamin

Formularz zgłoszenia

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron