Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

III Konkurs Kulinarny – „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”

W malowniczo położonej Gminie Narol odbędzie się jedno z największych wydarzeń kulturalnych Województwa Podkarpackiego. Zapraszamy na wspaniałe, czterodniowe wydarzenie odbywające się od 7 do 10 lipca pod nazwą „Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza”. W trzeci dzień Święta Narola odbędzie się m.in. wspaniała uczta gastronomiczna, do której udziału już teraz zapraszamy. Dla uczestników zaplanowaliśmy wiele atrakcji m.in. kulinarnych, do których zaliczyć można:

III Konkurs Kulinarny – „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”. Warto zaznaczyć, że jest konkursem Nominowanym do KPP.  

W konkursie weźmie udział 9 lub 12 zakwalifikowanych drużyn występujących wg wylosowanej kolejności. Każda drużyna będzie miała za zadanie: sporządzenie głównego dania z karpia i deseru z wykorzystaniem miodu wielokwiatowego i sera zagrodowego wiejskiego ricotta zwykła.

Uroczyste Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego Nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski pn. „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” odbędzie się na scenie głównej.

 Moderator: Krzysztof Gawlik

Konferansjer: Michał Bałazy

 Warsztaty edukacyjno-kulinarne:

Dwóch wykwalifikowanych kucharzy przeprowadzi warsztaty z udziałem zainteresowanych.

Warsztaty będą polegać na filetowaniu karpia i kury.

Kolejną częścią będzie przyrządzenie potraw z karpia, kury, sera twarogowego wiejskiego i miodu wielokwiatowego.

Efekty warsztatów będą przekazane do degustacji publiczności.

Promocja innowacyjności w gospodarstwie:

Prezentacja multimedialna programu gospodarstwa rybackiego – pt. transport ryb z natlenianiem wody.

Pokaz kulinarny Mistrzów:

Skierowany do szerokiego grona odbiorców, przeprowadzony przez wykwalifikowanych 7 zawodowych kucharzy, mających doświadczenie i cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego w Polsce. Będą to Ci sami mistrzowie, którzy dokonywać będą oceny dań konkursowych w trakcie konkursu kulinarnego.

Głównymi składnikami pokazu będą: karp, kurczak, deser z sera zagrodowego wiejskiego – smakowego słodkiego i sera ricotta zwykła.

Prezentacja innowacyjnej kuchni:

Pokaz kuchni molekularnej – wytworzenie lodów za pomocą ciekłego azotu zaprezentowany przez wykwalifikowanych kucharzy: Jarosława Uścińskiego i Krzysztofa Gawlika. Celem pokazu jest ukazanie innowacji technologicznej w kuchni dla szerokiego grona odbiorców.

Ryneczek produktów tradycyjnych:

Prezentacja następujących produktów lokalnych – minimum 6 stoisk:

  • Stoisko z karpiem królewskim wędzonym – produkt dwukrotnie nagrodzony podczas „Agro-Bieszczady w Lesku” w 2008 r. zdobył pierwszą nagrodę, w 2009 r. uzyskał nominację do „Perły”
  • Stoisko z miodami z Pasieki Roztocze – produkt cieszący się doskonałą jakością i smakiem z uwagi na pochodzenie z nieskazitelnych terenów, lasów, łąk i pól.  
  • Stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka krowiego z wolnego wypasu.
  • Stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka kóz i owiec z wolnego wypasu.
  • Stoisko tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
  • Stoisko z pieczywem z domowego wypieku.
  • Pieczenie byka.
  • Stoisko Prymat

Stoiska prezentujące potrawy dziedzictwa kulinarnego – konkurs z potraw regionalnych:

Potrawy sporządzone z kurczaków (produktu lokalnego) według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, prezentowane na 10 stanowiskach przez lokalne koła gospodyń.

Ponadto na rynku w Narolu będzie scena główna tzw. muzyczna, na której zaprezentują się zespoły muzyczne o nurcie muzyki, folklorystycznej, folkowej i rozrywkowej. Gwiazdą wieczoru będzie znany i ceniony zespół „Video”. Do atrakcji jarmarku zaliczyć należy kiermasz ginących zawodów i rynek rękodzielników i twórców ludowych. Już w tym momencie serdecznie zapraszamy na jedno z największych wydarzeń Województwa Podkarpackiego.

                                                    

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:

Europa inwestująca w obszary wiejskie”

                              

Załączniki:

Regulamin

Formularz zgłoszenia

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron