Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 7 krajów, w tym silna drużyna z Polski, wezmą udział w 3. Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku, które odbędą się 28 sierpnia w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. W zawodach wystartuje łącznie 19 uczestników.

W konkursie mogą wziąć udział sommelierzy mający nie więcej niż 30 lat, z wykluczeniem finalistów zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą. Językiem obowiązującym w zawodach będzie angielski. Na Mistrzostwa przyjadą reprezentanci Belgii, Estonii, Finlandii, Grecji, Łotwy, Serbii oraz 14 zawodników z Polski. 

Zawody składają się z trzech etapów: eliminacji, półfinałów i finału. Ostatni etap to występ kolejno trzech finalistów, którzy wykonują zadania na scenie przed publicznością. Formuła i zadania konkursowe są zbliżone do Mistrzostw Polski Sommelierów: zawodnicy odpowiadają na pytania teoretyczne, rozpoznają i opisują wina podczas degustacji w ciemno, a także prezentują praktyczne umiejętności serwowania wina (lub innych alkoholi) i obsługi gości. Polski uczestnik konkursu, który zdobędzie na Mistrzostwach najwięcej punktów, zostanie automatycznie Mistrzem Polski Młodych Sommelierów.

Finał konkursu można  będzie oglądać na żywo w sobotę, 28 sierpnia od 17.00 na profilu Facebook Stowarzyszenia Sommelierów Polskich: https://www.facebook.com/Stowarzyszenie-Sommelier%C3%B3w-Polskich-422546734441730

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron