Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 7 krajów, w tym silna drużyna z Polski, wezmą udział w 3. Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku, które odbędą się 28 sierpnia w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. W zawodach wystartuje łącznie 19 uczestników.

W konkursie mogą wziąć udział sommelierzy mający nie więcej niż 30 lat, z wykluczeniem finalistów zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą. Językiem obowiązującym w zawodach będzie angielski. Na Mistrzostwa przyjadą reprezentanci Belgii, Estonii, Finlandii, Grecji, Łotwy, Serbii oraz 14 zawodników z Polski. 

Zawody składają się z trzech etapów: eliminacji, półfinałów i finału. Ostatni etap to występ kolejno trzech finalistów, którzy wykonują zadania na scenie przed publicznością. Formuła i zadania konkursowe są zbliżone do Mistrzostw Polski Sommelierów: zawodnicy odpowiadają na pytania teoretyczne, rozpoznają i opisują wina podczas degustacji w ciemno, a także prezentują praktyczne umiejętności serwowania wina (lub innych alkoholi) i obsługi gości. Polski uczestnik konkursu, który zdobędzie na Mistrzostwach najwięcej punktów, zostanie automatycznie Mistrzem Polski Młodych Sommelierów.

Finał konkursu można  będzie oglądać na żywo w sobotę, 28 sierpnia od 17.00 na profilu Facebook Stowarzyszenia Sommelierów Polskich: https://www.facebook.com/Stowarzyszenie-Sommelier%C3%B3w-Polskich-422546734441730

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów!

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron